​YUNUS NÜSHET UNAT

Mehmet Zeki KUTLU
Tüm Yazıları
İsmini ilk olarak Cem Atabeyoğlu'nun yazdığı Türk Bisiklet Tarihi Kitabı'nda okumuştum.

İsmini ilk olarak Cem Atabeyoğlu’nun yazdığı Türk Bisiklet Tarihi Kitabı’nda okumuştum. 1928 Amsterdam Olimpiyat Oyunları’na katılan dört kişilik bisiklet takımın içinde Yunus Nüzhet Unat’ın ismi ve yanında İzmit yazıyordu. İzmitli bir sporcu ilk olimpik bisiklet takımının içinde yer almış. 2001 yılında Kocaeli Gençlik ve Spor İl Müdürlüğü’nde basın ve halkla ilişkiler birimini kurma işi bana verilmişti. Bundan dolayı öğrendiğim bu bilgi benim için çok önemli bir bilgiydi. Çünkü aday bisiklet hakemi olarak bisiklet sporuyla da ilgilenmeye başlamıştım. Kocaeli’nin spor tarihini ve sahip olduğu tesis, kulüp, sporcu, hakem, antrenör gibi tüm envanterini çıkarmaya çalışırken bu isimle tanışmıştım. Adına yarış yapmayı düşündük, spor tesisinin birine adını verelim dedik, kitabını yazalım da yeni nesiller bu değerleri tanısınlar istedik ama ne yazık ki hiçbirini yapmadık. Bunun mahcubiyetini hep yaşıyorum. 

İlk olmak çok anlamlı. İlk milli sporcu ve daha kıymetlisi ilk olimpiyat sporcusu olmak kaç insana nasip olur ki! Biraz daha araştırımca Yunus Nüzhet Unat’ın 1935 yılında Türkiye Bisiklet Şampiyonu olduğunu da öğreniyoruz. Sporculuğu bitince bisiklet ajanı (İl Spor Dalı Temsilcisi) olarak yine spora hizmet ettiğini görüyoruz. 

Bakıyoruz kendisi İzmit’in Cumhuriyet sonrası ilk şairi. Sporculuğunun yanında tiyatro oyun yazarı, ziraat mühendisi, ziraat müdürü, milletvekili gibi çeşitli meslekleri, kariyeri ve uğraşıları olan zengin bir özgeçmişi var. Demokrasi için bedeller ödemiş. 

Bu önemli spor adamı 1908 yılında Drama’da doğmuş ve 27 Temmuz 1999’da da rahmetli olmuş. Doğumunun 115. ve ölümünün 24. yılı. Allah rahmet eylesin. Seneye duyarlı arkadaşlarınla birlikte mezarı başında mutlaka bir anma töreni yapmayı planladık. 

Geçmiş dönem başarılı sporcuları anmak çok önemli. Önceki Türkiye Bisiklet Federasyonu Başkanı ve Olimpiyat Sporcusu Erol Küçükbakırcı, geçmiş dönem başarı envanterlerini çıkarmayı ve kitaplaştırmayı çok istemişti. Sporculuğun zahmetlerini en iyi spordan gelenler ancak anlayabilir. Türkiye olarak her ne kadar bisiklette başarı karnemiz çok zayıf olsa da! 

Son dönemin en güzel daha doğrusu teselli veren tek başarısı Avrupa Pist Yarışmalarından geldi. Türk bisiklet tarihinin Avrupa Şampiyonalarında kazanabildiği üç madalyadan ikisi geçtiğimiz hafta Ramazan Yılmaz’dan geldi. Kendisini tebrik ediyorum. Başarılı sporcuyu yetiştiren ve Türk Bisiklet Sporuna kazandıran Antrenörü İsmail Uğurlu Hocamı hem kutluyorum hem de bisiklet sevdalısı olarak kendisine teşekkür ediyorum. İmkan verilse çok daha fazlasını yapacaktır.