Vakıf Katılım web

SESSİZCE YARIŞIYORLAR

Mehmet Zeki KUTLU
Tüm Yazıları
Halk arasındaki adıyla Antep, Türkiye'nin en kalabalık sekizinci şehri.

2017 itibarıyla iki milyonu geçkin bir nüfusa sahiptir. Güneydoğu Anadolu Bölgesi'nde sanayi ve gelişmişlik bakımından birinci olan kentin kadim bir tarihi ve kültürü vardır. Kurtuluş Savaşı yıllarında halkının göstermiş olduğu kahramanlıklardan dolayı “gazi” unvanıyla anılarak Gaziantep olan bu ilimizin kendine has gelenek ve görenekleri yanı sıra ülkenin geneline yayılmış yemek ve tatlı kültürü de bu kentin şanına şan katmaktadır. 

Ünü son yıllarda ülke çapını aşmış olan Gaziantep her kulvarda yarışmayı seven bir şehir. İş, sağlık, turizm, spor, sanat, kültür ve özellikle gastronomi alanlarında kayda değer gelişmeler sağlanmaktadır.

Bereketli toprağından mıdır bilemiyorum bu şehrin insanları da bir başka çalışıyor. Dışardan oraya gidip yerleşenler ayrı heyecanla bir çalışıyor.  

Burada Büyükşehir Belediye Başkanı olan Fatma Şahin de bir başka sarılmış işe ve adeta şehri şaha kalkan bir at gibi hızla ileriye doğru sürecek projelere imza atıyor. Ülkemizin kültürel yapısına ve sporuna damga vuran işler yaparak kendinden ve şehrinden haklı bir şekilde bahsettiriyor.

Yıllarca ulusal takımlarla mücadele eden ve ülke sporuna güçlü isimler katan Gaziantepspor’un başarıları hatırlarımızda tazeyken; futboldan başka birçok sportif başarısı olan kentin bisiklet sporuna verdiği önem de son zamanlarda konuşulur hale geldi.

Geçmişte de Gaziantep’te bisiklet çalışmaları hep olmuştu. Milli Takıma da onlarca sporcu verilmişti. Fakat bu son yıllardaki gelişim biraz daha kurumsal. Yalandan, iş olsun diye mücadele edilmediği anlaşılan ehil ve samimi insanlar işlerini hakkıyla yapıyorlar. Arkalarına Büyükşehir Belediye Başkanı Fatma Şahin’i de alan bu yürek insanlarıyla şehre kaliteli alt yapı ve sürdürülebilir organizasyonlar art arda gelmeye başladı.

Sağlam bir Bisiklet İl temsilciliğiyle çalışmalar hızlı ilerliyor. İlde yapılan eğitim çalışmaları sonrasında Bisiklet İl Tertip Kurulu ve Bisiklet İl Hakem Kurulu oluşturuldu. Gaziantepli kulüpler de bu harekete ivme kazandırarak Türkiye’nin değişik illerinde düzenlenen yarışmalara da kalabalık katılım sağlıyorlar.

Ulusal bazda ki müsabakaların haricinde Gaziantep ilimiz, “Dağ Bisikleti”nde de “Yol Bisikleti”nde de uluslararası yarışmalara başarılı ev sahipliği yapıyor.  Özellikle Erikçe Parkında yapılan Uluslararası Gaziantep MTB Cup yarışı katılım rekorunun kırıldığı yarış olarak kayıtlara geçti.

Uluslararası Mezopotamya Bisiklet Yarışı’nın son iki etabına da Gaziantep ev sahipliği yapmıştı.

Bunca aktivite yetmezmişçesine son günlerde de “Dünya İşitme Engelliler Bisiklet Şampiyonası” Gaziantep’in ev sahipliğinde başladı.

12 Ülkeden 50 sporcu yarışıyor burada. Türk Milli Takımı da yarışmada yer alıyor. Ev sahibi olup da yarışmamak olmazdı elbette. Ancak ülkemiz bu branşta çok yeni. Samsun’da gerçekleştirilen “İşitme Engelliler Olimpiyatları” için ilk kez Milli Takım oluşturulmuştu.  “Türkiye İşitme Engelliler Federasyonu” takımı dağıtmayıp devam ettirdi.  En zayıf oldukları bisiklet branşına yatırım yapmaya devam ediyor. Dünyanın en iyilerine karşı yarışmak hiç de kolay değil. Sonuçta bu yıl 14.’sü düzenleniyor. Bundan önceki 13 Dünya Şampiyonasına katılmadık. Alt yapı çalışmalarınız yoksa ilk yıllarınızda derece beklemek haksızlık olur.

Türkiye’de yapılan ilk işitme engelliler bisiklet yarışmalarında sadece bir bayanın katıldığını düşününce az zamanda sporcu sayısının artışı güzel bir haber ama başarı için istikrarlı ve uzun bir gelişim dönemine ihtiyacımız var.      

Hülasa, bisiklet sporuna da hakkıyla değer veren ve gerekli çalışmaları yapan tüm Gaziantepli bürokratları, spor insanlarını, spora destek olan sanayicileri ve esnafı, dışardan desteklerini esirgemeyen sivil toplum kuruluşlarını ve çarşı pazar, hane hane destek veren tüm halkını tebrik eder, işitme engellilerin gümbür gümbür dönen pedallarında şehrin yükselen tirendini de alkışlıyorum.