​TOROS KEÇİSİ TIRMANMA YARIŞI

Mehmet Zeki KUTLU
Tüm Yazıları
Bisiklet sporunu diğer branşlardan ayıran en önemli özelliği yarışabilmek için uyum içinde hareket ettirmeniz gereken ve bu spora ismini veren bisiklet aracının kullanılmasıdır.

Bisiklet sporunu diğer branşlardan ayıran en önemli özelliği yarışabilmek için uyum içinde hareket ettirmeniz gereken ve bu spora ismini veren bisiklet aracının kullanılmasıdır. Ulaşım ve eğlence aracı olarak da kullanılan bisikletlerin çeşitlenmesiyle birlikte bisiklet spor branşları da çeşitlendi. Bana sorarsanız yeni bisiklet spor branşları sayesinde kullanılan bisiklet çeşitleri daha çok arttı. Örneğin nizami yollarda giden şehir bisikletlerini vites sistemiyle hızlandırınca uzun yol yarışları başladı. Patika yollara uygun bisiklet tasarlanınca dağ bisikleti yarışmaları da görmeye başladık. Estetik hareketleri yapabildiğiniz BMX ayrı kullanıcılara sahip. Sadece yokuş aşağı gittiğiniz downhill bisikletlerinde denge ve frenler önemli. Neredeyse hiç pedal çevirmiyorsunuz. Şimdilerde diğer bir branş olan ve yol yarışı bisikletleriyle sadece rampa çıktığınız tırmanma yarışmaları popüler hale geldi. Zor yarışta sürekli yokuş yukarı pedal çeviriyorsunuz. Eğimler bazı yerlerde yüzde 20’e kadar çıkabiliyor. Bu yarışmaları bitirebilmek için pes etmeyecek inatçı sporcu olmak gerekiyor. 

Geçtiğimiz hafta sonu bisiklet turizminin başkenti Antalya güzel bir organizasyona ev sahipliği yaptı. Muratpaşa Belediyesi’nin desteklediği “Toros Keçisi Antalya Tırmanış Yarışı” Muratpaşa Atatürk Kent Meydanı’ndan başlayarak yaklaşık 50 km. uzunluğundaki parkurda yapıldı ve Feslikan Yaylası’nda son buldu. Belediyelerin desteği çok önemli. Duruyu, lojistik, yönlendirme ve organizasyon kabiliyetleri belediyeleri olmazsa olmaz partnerler haline getirdi. En büyük destekçi Muratpaşa Belediye Başkanı Ümit Uysal’ın marka değeri yüksek organizasyonlara katkısı bisiklet sporunun geleceği açısından çok önemli. 

Kayıt 500 sporcu ile sınırlanmıştı. Ekonomik kriz bu yarışı da etkiledi. Sadece 173 sporcunun kayıt yaptırdığı yarış startına 142 sporcu geldi ve bu zor yarışı 101 sporcu tamamlayabildi. Geçmiş dönemlerde muhatabın belli olmadığı özensiz yarışmalarda dahi bu sayılar çok daha fazlaydı. Şimdilerde Ogün Çavuş gibi kabiliyetli organizatörlerin ön kaydından son ödül törenine kadar sıfır hatayla yaptıkları yarışın başarısı için çabalayan tüm ekibi kutluyorum. Bu başarılı ekip tırmanma yarışmalarına bir yenilik daha kattı. Uzun yol yarışmalarında gördüğümüz ve yarışmanın heyecanını sürekli tutmak için belli noktalara kapılar yerleştirerek yapılan ek puanlama bu yarışmada da uygulandı. Kapıları en önde geçerek puan toplayan sporculara kürsüde birincilik mayoları da verildi. 

Mevcut sponsorların katkısı büyük. Uğur Bisiklet ve LEO’nun yanı sıra Antalya Bisiklet Derneği, Antalya Bisiklet Festivali Derneği ve Bisiklet Turizmi Derneği’ de yarışa destek verdi. Bu kalitede yapılan yarışa yeni sponsorlar şart. Reklamlarında bisikleti kullanan onlarca firma var. Bisiklet üreticileri de var. “Toros Keçisi” kaliteli bir yarış. Büyük markalara duyurulur. Siz anladınız.