​AFYON KAYMAĞI

Mehmet Zeki KUTLU
Tüm Yazıları
Kongre üyesi olduğum Kocaelispor hazırlık kampı için Afyonkarahisar'ı seçti.

Kongre üyesi olduğum Kocaelispor hazırlık kampı için Afyonkarahisar’ı seçti. Oysaki pandemi öncesi yaklaşık 60 yabancı futbol kulübü sezon başı hazırlık kampı için Kocaeli’ni tercih etmişti. Çoğu Arap ülkelerinin kulüpleri olan bu futbol takımları aslında İstanbul’u istiyorlar. Ama otellerdeki yüksek doluluk oranı, doğal çim saha bulma sorunu ve uzun süren şehir içi trafik sorunundan dolayı Sabiha Gökçen Havaalanı’na yaklaşık 60 km mesafede bulunan ve yüksek şehir konforu sunan Kocaeli’ni tercih etmelerindeki en büyük sebeplerdendir. Bir diğer neden de Kocaeli sanayi şehri olarak bilinse de yeşili ve mavisiyle doğa harikası illerin başında geliyor. Özellikle Kartepe bölgesinde yan yana birden çok doğal çim sahalarının yapılması ve kamp yapmak isteyen kulüplerin isteklerine cevap verebilen organizatörler sayesinde sezon başı kamplarının merkezi konumuna gelen Kocaeli başlattığı bu yatırımlarla diğer birçok ilin futbol turizminden pay kapması için örnek şehir olmuştur. Kayak sezonu malum kış aylarına denk gelir ve kayak tutkunları için yüksek noktalara yapılan otellerin çoğu yaz aylarında kapatılır veya az sayıdaki müşterilerine hizmet ederdi. Futbol turizminin potansiyelini fark eden yatırımcılar gözlerini bu tesislere çevirdi. Çünkü takımların öncelikleri konforlu bir otel ve sağlıklı bir ortamda antrenmanını yapacağı futbol sahalarının olmasıdır. 

Belediyelerde, şehirlerinin bu pastadan pay alması için yatırım yapmaya başladı. Sezon başı kampları için çok alternatifli yeni şehirler ortaya çıkardı. Özellikle kış turizminin yoğun yaşandığı Erzurum ve Kayseri peşi sıra yeni futbol tesisleriyle öne çıkıyor. Bu iki ilimizde büyükşehir belediyesi ve bu belediyelerin şehrin tüm sınırlarında yetkisi var. Büyükşehir statüsünde olmamasına rağmen Türkiye’nin en iddialı spor tesislerini yapan Afyonkarahisar, kış aylarında doluluğun yüksek olduğu fakat yazın pekte tercih edilmeyen termal otellerin merkezi konumunda ve hatta en büyüğü. Ulaşım konusunda da neredeyse tüm yolların birleştiği yerde. Bu avantajını kullanmak isteyen şehrin ileri gelenleri çok doğru bir yatırım yapmışlar. 

Afyonkarahisar Belediyesi ayrı bir çabayla çalışıyor. Belediye Başkanı Mehmet Zeybek’in öngörüsü ve spora yatkınlığı şehrin imajını çok olumlu etkiledi. Nüfusu az spor potansiyeli yüksek şehrin tüm dinamiklerini iyi işlettiriyor. Daha önce Dünya Motokros Şampiyonası gibi büyük organizasyonlara ev sahipliği yapan şehir, federasyonların Türkiye Şampiyonaları, Ünilig ve Okul Sporlarının vazgeçilmezi oldu. Nüfusuna oranlayacak olursak Türkiye’nin en büyük spor şehridir. Düşük nem oranından dolayı da zaten profesyonel futbol kulüplerinin ilk tercihi. Otelleri çok kaliteli hizmet veriyor.  Böylelikle şehrin markaları da kaliteyle anılıyor.   Doğru yatırım başka kazançlarda sağlıyor. Kulüpler kaliteyi tattı bir kere. Afyonkarahisar sporda sağladığı bu çıkışı mutlaka sürdürecektir.