AHMET İHSAN TOKGÖZ

Mehmet Zeki KUTLU
İnsan heyecanlanıyor. Araştıranların bildiği ama bizim için yeni yeni bilgilermiş gibi gelen konuyu güzel bir tesadüfle öğrendim.

İnsan heyecanlanıyor. Araştıranların bildiği ama bizim için yeni yeni bilgilermiş gibi gelen konuyu güzel bir tesadüfle öğrendim. Bir spor tarihi araştırmacısı olarak Ahmet İhsan Tokgöz’ün Milli Olimpiyat Komitesi Kurucu Başkanı olduğunu biliyordum ama mezarının Gölcük Değirmendere Garipler Mezarlığında olduğunu Gedik Üniversitesi Spor Bilimleri Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Yavuz Taşkıran’dan duymuştum. Bir hafta sonumu mezarın yerini aramakla geçirdim. Üç dört mezarlık gezdikten sonra mezarını ilk gördüğümde çok etkilenmiştim. İsmini araştırdıkça yeni yeni özelliklerini ve Türk dünyasına kazandırdığı eserleri ve bir spor yöneticisi olarak kazandırdıklarını hep heyecanla okuduğum büyüğümün mezarı başındaydım. Kendimi biraz vefasız gibi hissettim. Yıllardır spor tarihi dersini veriyorum geleceğin spor adamlarına ama hemen yanı başımızda olan bu değerli devlet adamı, gazeteci, edebiyatçı ve spor adamını öğrencilerime yeterince anlatamamışım. Hemen o yıl değerli hocam Prof. Dr. Yavuz Taşkıran ile birlikte öğrencilerimi de alıp ölüm yıldönümünde mezarı başında dua ederek ufak bir anma töreni gerçekleştirdik.

Aradan geçen kısa süre içerisinde Av. Ali Yıldırım Sezer Gölcük Belediye Başkanı seçildi ve ilk yılında Uluslararası Türk Dili ve Edebiyatı Servet-i Fünun Sempozyumu’nu düzenledi. Ahmet İhsan Tokgöz’ün isminin büyüklüğünü bilen ve şehrinin kültürel zenginliğini göstermek için en doğru yolu bulan Belediye Başkanımıza geçtiğimiz gün benim de ziyaretim oldu. Benimle birlikte değerli spor adamı Av. Abdullah Zorlu ile Gölcük’ü ve sahip olduğu sportif ve kültürel değerleri konuştuk. Bir belediye başkanıyla aynı düşünceyi paylaştığımızı ve aynı mahcubiyeti Ahmet İhsan Tokgöz için duyduğumuzu görünce heyecanım arttı. İnternette basit bir araştırma yaptığımda spor yöneticisi olan Ahmet İhsan Tokgöz adına ne bir spor salonu nede bir stat ismi var. Edebiyat dünyasının duayenlerinden bu ismin adına kütüphanede yok. Bu eksikliği Gölcük Belediyesi tamamlayacak. Bu müjdeli haberleri daha sonra Gölcük Belediye Başkanımız açıklayacaktır. 

Hemen arkasından aradığım Türkiye Milli Olimpiyat Komitesi Fair Play Konseyi İkinci Başkanı Remzi Yılmaz beyle bu konuyu paylaştım. Mensubu oldukları Komitenin kurucu başkanı için kendilerinin de mutlaka katkı vereceklerini söyledi. Bende kendilerinden Türkiye Milli Olimpiyat Komitesi Başkanı Prof. Dr. Uğur Erdener ve Fair Play Konseyi Başkanı Erdoğan Arıpınar’ı yanımızda görmek istediğimizi ve açılacak kütüphaneye TMOK Köşesinin çok yakışacağını belirttim. Milli Olimpiyat Komitesinin spor dünyasına hediye ettiği onlarca eseri var.

Gölcük oldukça eski yerleşim yeri. Osmanlı döneminde de popüler bir yerleşim yeriydi. Döneminde onlarca paşaya ve devlet adamına ev sahipliği yaptı. İçerisinde yine onlarca vakıf arazileri var. Çok kıymetli ve gözde bir yerleşim yeri olan Gölcük’e yerleşen Ahmet İhsan Tokgöz birçok eserini bu şehirde yazdı. Bu şehrin hikâyelerini de kitaplaştırdı. Ömrünü son dönemlerini geçirdiği Gölcük’e katkıları çok oldu. Onun ziyaretine gelen yerli ve yabancı devlet adamları, edebiyatçılar, gazeteciler ve sevenleri Gölcük’ü görmüş oldular. 28 Aralık 1942 yılında rahmetli olan Tokgöz’ün 70. ölüm yıl dönümünde ismine vefayı Kocaeli Üniversitesi, Türkiye Milli Olimpiyat Komitesi ve Gölcük Belediyesi gösterecektir.