ESKİ ÖNASYA DÜNYASININ EN BÜYÜK HEYKEL ATÖLYESİ; YESEMEK

Yesemek, Anadolu'nun 'Kültür Varlıları' envanterinde seçkin bir yeri olan, eski Önasya dünyasının şimdiye kadar saptanmış heykelcilik ve taş ocağı atölyesidir. Bu bölgede; Geç Hitit İmparatorluk Dönemi'nin heykel üretim teknolojisinin ortaya çıkardığı 300'den fazla heykel bulunmaktadır.

Pazartesi 10 Nisan 2017 00:00
SAFRANBOLU'DA BADEM ÇİÇEKLERİ ZAMANI

Safranbolu'ya ilk adımımı attığım zaman 1994 yılının Ekim ayı idi. Geride kakan zaman içerisinde pek çok kez bu güzel kenti ziyaret etme şansım oldu. Hatta bu kentin tanıtımı için de zaman zaman görevler aldım. Safranbolu'dan Eflani'ye giden Katır Yolu'nu, Safranbolu Kaymakamlığı adına görev yaptığım 2010 yılında ortaya çıkardım.

Pazartesi 03 Nisan 2017 00:00
BURSA'NIN BİYOLOJİK ÇEŞİTLİLİĞİ VE LONGOZ ORMANLARI

Marmara Bölgesi'nin bitki örtüsü, ekolojik yönden Karadeniz ve Akdeniz bölgeleri ile bu bölgeler arasındaki geçiş bölgesi olan Marmara Geçiş Bölgesi olmak üzere üç bölgeye ayrılır. Bölgenin Karadeniz kıyıları Karadeniz Bölgesi, Biga Yarımadası'nın batı ve Gelibolu Yarımadası Akdeniz, Bursa'nın da içerisinde bulunduğu geriye kalan bölgelerde Marmara Geçiş Bölgesi içerisinde yer alır.

Salı 28 Mart 2017 00:00
ANAMAS BÖLGESİ'NİN ANTİK ALANLARI (2)

Geçtiğim haftaki yazımda Anamas Bölgesi'nin antik Pisidia kültür coğrafyası içerisindeki yerini konu etmiştim. Bu yazımda ise Anamas coğrafyasındaki az bilinen antik alanları tanıtacağım. Anamas kültür coğrafyasının merkezi olan Eurymedon antik kenti ile ilgili yazıyı yine bu bölümde paylaşmıştım. İnanç turizminde önemli bir yeri olan ve Pisidia Dönemi'nde tapınak olarak Eurymedon Tanrısı heykeli Isparta Müzesi'nde görülebilir.

Pazartesi 20 Mart 2017 00:00
Pisidia ve Anamas Bölgesi (1)

Anamas Bölgesi üzerine ilgim; Aksu Kaymakamlığı adına sürdürdüğüm bir kalkınma ajansı projesi (Gelenekten Geleceğe Antalya Yörüklerinin İzinde) ile başladı. Bölge üzerine çok sayıda bilgiyi derleyip, gözlemlerimle de harman ederek en doğru bilgiyi sunduğumu düşünüyorum. Burada yer alan bilgiler Aksu kitabında da yer aldı.

Pazar 12 Mart 2017 00:00
KOCAELİ'NİN BİYOLOJİK ÇEŞİTLİLİĞİ

Kocaeli'de bitki örtüsü, genelde Marmara Bölgesi özelliğini taşımakla birlikte, kıyısıyla dağlık alanlar arasında önemli farklılıklar görülür. Ayrıca kuzeyden güneye doğru gidildikçe, Karadeniz'e özgü bitki topluluklarının yerini Akdeniz bitkileri almaya başlar.

Pazar 05 Mart 2017 00:00
HALK TAKVİMİ VE DOĞAYA DÜŞEN CEMRELER

Türkiye coğrafyası Kuzey Yarımküre'de bulunmakta olup, jeopolitik bir konuma sahiptir. Dünya üzerinde iklim geçişlerinin en dengeli olduğu bu coğrafya tüm dünyada Anadolu olarak bilinir.

Pazartesi 27 Şubat 2017 00:00
Bursa'nın Su Varlığı

Ünlü Türk gezgini Evliya Çelebi'nin; 'velhasıl Bursa sudan ibarettir' sözü Bursa'nın su zenginliğinin en büyük göstergesidir. Bölgenin geniş bir alan kaplamaması nedeniyle, kaynağını İç Anadolu ve İç Batı Anadolu'ndan alan Sakarya Nehri dışında büyük akarsular yoktur.

Pazar 19 Şubat 2017 00:00