ÇAYIR ÇİMEN GEZE GEZE

Mehmet Arif DEMİR
Tüm Yazıları
Güreş severler için özellikle de yağlı güreş severler için sezon bir iki haftaya başlıyor. Lig fikstürü henüz belli olmadı çünkü araya yerel seçimler girdi ve yağlı güreş düzenlenen şehirlerimizin bir kısmında yeni başkanlar göreve geldi bu sebepten dolayı da takvim belirlenmesi işi Nisan sonu, Mayıs başı gibi belli olacak.

CW Enerji Yağlı Güreş Ligi dışında kalan mahalli güreş organizasyonlarının ilki 3 Mayıs Cuma günü Balıkesir Gömeç’le siftah edecek. İki sene önce oldukça mütevazı şartlarda başlayan Gömeç Ulubeyler Güreşleri bu sene üçüncü kez pehlivanlara ev sahipliği yapacak. Şu ana kadar Orhan Okulu dışında elit pehlivan iştirak bilgisi gelmedi. Biraz seçimler sebebiyle biraz da bu işlerin yerelde profesyonel olmayan şekilde yönetilmesinden kaynaklı iletişim kazaları olabiliyor.

Neyse Allah derman versin diyelim tüm pehlivanlarımıza.

Yağlı güreş başta olmak üzere tüm geleneksel güreşlerin bir federasyona sahip olmaları bizim gibi güreşi ata sporu olarak gören bir ülke için oldukça geç kalınmış bir hamle oldu. Şunun şurasında daha iki tam sene bile olmadı federasyon göreve geleli ve bu iki senede yapılan bir-iki proje ile bile Türk sporu adına son yıllarda yapılmış en doğru işlerden birisi olduğuna kanaat getirdik diyebiliriz.

Federasyon için uygun görülen ismin bu işin içinden gelmesi ve tecrübesi ile bakanlık ve spor bürokrasisinin desteği bir araya gelince bu ülkede güzel işler de yapılıyormuş dediğimiz nadir zamanlardan birisini idrak ediyoruz iki senedir. Göreve gelir gelmez CW Enerji sponsorluğunda başlatılan ve ilk sezonunda emekleyen ama geçen sezon daha bir serpilen yağlı güreş ligi organizasyonu Anadolu’da (elbette Trakya’da da) yeni bir soluk, yeni bir heyecan getirdi yağlı pehlivanların güreş attıkları çayırlara. Yolluklardan harcırahlara kadar, puanlama sisteminden katılımcı şehir ve beldelere kadar daha iyileştirilebilecek pek çok şey olmasına rağmen gidilen yol doğru, izlenen güzergâh hedefe uygun görülüyor inşallah arada yol kazaları yaşanmaz diyelim, maşallah diyelim.

En azından bu sene Kırkpınar’ın tarihi belli oldu. 5-7 Temmuz 2024 tarihlerinde Cuma’dan Pazar akşamına kadar kimse ajandasına bir program almasın. Düğündü, nişandı, güreş severlerin gözü pek bir şey görmez bu üç günde. Kırkpınar hem yağlı güreşler için hem de Türk sporu için adeta bir festival olduğu için her şey Kırkpınar’a göre hizalanıyor. Mahalli güreşler de, seyahat planları da otel rezervasyonları ve misafirhane ayarlamaları da bu takvime göre belirleniyor güreş severler için.

Gerçi Almanya’daki bizim de iştirak edeceğimiz Euro 2024 Avrupa Futbol Şampiyonası 14 Haziran – 14 Temmuz arasında yapılacak ve Kırkpınar haftasında Çeyrek Finallere denk geliyor ama bizim çocuklar inşallah çeyrek finale kalsınlar da biz ikilemde kalalım, denk gelirse güreş mi seyredelim futbol mu diye.

Hepimize güzel bir hafta ve bereketli Nisan yağmurlarıyla dolu bir bahar dileklerimizle,