PİYASALARDA SAKİNLEŞME ZAMANI

Bora YARGIÇ 09 Nis 2024

Bora YARGIÇ
Tüm Yazıları
Yerel seçimler bitti. Bayram arifesinde vatandaşlar tatil için akın akın tatil beldelerine gidiyor.

Seçimin son haftası yapılan anketler seçim sonuçlarına ilişkin tahminler ve olasılıklar artık yerini ekonomi ve piyasalar ne olacak?, sorusuna bıraktı.

Ekonomide taşlar yavaş yavaş yerine oturuyor. Belirsizlikler azalıyor.

Seçimin hemen ardından Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) tarafından 

Enflasyon 2024' ün Mart ayında aylık bazda yüzde 3,16 yükseliş kaydetti. Enflasyon yıllık bazda ise yüzde 68,50'ye yükseldi.

Önümüzde 4 yıllık bir seçimsiz dönemin olduğunu düşündüğümüzde ekonominin geleceği ve hangi ekonomi politikalarının uygulanacağını dikkatle takip ediyoruz. 

Bugünkü yazımda, seçim sonrası ekonomiyi ve piyasalar ile muhtemel senaryolara bir göz atalım.. 

PİYASALARDA SON DURUM 

Ülke genelinde seçimlerin ardından en çok merak edilen piyasaların ne olacağı, Merkez Bankasının tutumu, döviz, borsa, faiz ve enflasyonun nasıl yol alacağı.

Seçim sonrasında gerek ekonomi kurmaylarınca gerekse Merkez Bankasınca gelen peş peşe açıklamalar piyasalarda endişeye mahal olmadığı ve ekonomide belirsizliklerin kalktığı ve olumlu adımların atıldığının bir göstergesi dememiz mümkün.

Seçim sonuçları analiz edildiğinde bu seçimin en önemli belirleyicisinin ekonomideki daralma, dar ve sabit gelirlilerin yüksek enflasyon karşısındaki tutumları ve emekli zamlarının olduğunu öncelikle belirtelim.

Hayat pahalılığının vermiş olduğu sıkıntı ve kaygının seçimde baş aktör olduğu da yadsınamaz bir gerçek.

Ekonomideki sıkılaşmanın etkisinin yoğun olarak seçim sonrası hissedeceğimizi düşünüyorum.

Bunun yanında düzelmeye devam eden tabloda büyümeden, iç talepten ve işsizlik oranındaki ufak da olsa azalmadan bahsetmeden geçmeyelim.

Türkiye Cumhuriyeti Merkez Bankası (TCMB), enflasyon tehdidi gördüğünde faiz oranını artırır. Böylece toplam talebi düşürerek enflasyonu düşürmeye çalışır. Merkez Bankası, bankalara ihtiyaçları olduğunda borç verir veya bankalar nakit fazlalarını Merkez Bankasına yatırabilir.

Hatırlayacak olursak seçimin hemen öncesinde Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) politika faizini 500 baz puan artırarak yüzde 50’ye yükseltmişti.

Bu artış piyasalarda beklenmemesine karşın politika faizini yüzde 50'ye yükseltmesi aslında, Merkez Bankasının güvenilirlik ve kredibilitesi açısından da olumlu olarak değerlendirildi. 

ENFLASYON VE DÖVİZ NE OLACAK?

Şimdi ana konu enflasyon ve hayat pahalılığının düşme beklentisinde.

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) tarafından enflasyon Mart'2024’te aylık bazda yüzde 3,16 yükseliş kaydetti. Enflasyon yıllık bazda ise yüzde 68,50'ye yükseldi.

31 Mart sonrası piyasalarda beklenen döviz kurlarındaki artış beklentisi de piyasalarda bu hafta için en azından gerçekleşmedi.

Seçim sonrası ekonomi yönetiminden gelen art arda olumlu mesajlar piyasalarda yaratılan seçim sonrası karamsar tablonun gerçekleşmesine engel oldu.

Piyasaların seçim çalkantısını atlatması ve gelen olumlu mesajlarla birlikte piyasaların durulması ve sakinleşmesi de adeta gerçekleşmiş oldu.

Hafta boyunca Dolar / TL kuru 32 Lira bandında bir seyir izledi. 

Yine Merkez Bankasının çok uzun bir süredir yapmadığı, döviz alımı da doların sabit stabilize olmasının da yoğun bir etkisi olduğunu söyleyelim.

Merkez Bankasının döviz alımı yaparak, rezervleri güçlendirmesi dövizdeki oynaklığı ve sıçramayı da doğrudan etkiledi. 

Piyasalar sakin bir seyide seyrederken döviz kurlarındaki yüksek oynaklık beklentisi de gerçekleşmemiş oldu. 

BORSADA REKOR BIST 100 ENDEKSİ 

Bayramın arefesinde Borsa İstanbul rekor bir puanla haftaya kapadı. BIST 100 endeksi yüzde 5,37 değer kazanarak haftayı 9.618 puanla tavan seviyeden kapadı. 

Borsa İstanbul 10 bin bandına dayanan bir BIST 100 endeksi ile tüm zamanların en yüksek orandaki haftalık endeksi gerçekleştirdi.

Borsa İstanbul’da endeks bir önceki kapanışa göre 489,81 puan artarken, toplam işlem hacmi 123,6 milyar lira olarak gerçekleşti.

Yerel seçimden sonra Borsa İstanbul’da başlangıçta kısmi bir arış gözlense de, Borsadaki yatay seyir ve 9.000 bandını geçemeyen bir endeks durumunun artık kırıldığını gözlemliyoruz. 

Tüm bu göstergeler ile ekonomide soğumanın ve sıkılaşmanın etkisiyle bayram sonrasında da Borsa İstanbul'da yabancı yatırımcının girişle yukarı yönlü hareketin olabileceğini belirtelim. 

GRAM ALTINDA YÜKSELİŞ DEVAM EDECEK Mİ?

Seçim sonrası gram altında da sakin ve temkinli bir seyir var. Seçim sonrası sınırlı bir yükseliş yaşansa da daha sonra sınırlı bir düşüşle hafta içinde de aynı seviyelerini koruyor. 

Gram altın fiyatı 2.340 lira iken çeyrek altın ise 3.900 lira bandında.

Seçim sonrasında doların TL karşısında değer kaybetmesiyle altında bunda doğrudan etkilendi. 

Doların piyasalardaki seyrine paralel olarak gram altında da Nisan sonunda 2400 bandında bir fiyatlama düzeyi gerçekleşmesinin muhtemel olduğunu belirtelim.