BURSA'NIN KANYONLARI VE SADAĞI KANYONU ROTASI

İsmail ŞAHİNBAŞ
Tüm Yazıları
Kanyon, karstik karakterli kayaçların akarsular tarafından oluşturmuş olduğu derin vadilerin ismidir.

Kanyon, karstik karakterli kayaçların akarsular tarafından oluşturmuş olduğu derin vadilerin ismidir. Kanyon isminin öz Türkçe karşılığı ‘Kapız’dır. Akarsuların, kalkerli kayaları aşındırması ile oluşan coğrafyaların dünyada en çok bilineni Amerika Birleşik Devletleri’nde bulunan Antilop ve Arizona’da bulunan Büyük Kanyon’dur. Ülkemizde de çok sayıda kanyon oluşumu bulunmaktadır.

Türkiye’nin Kanyonları

Kastamonu’da Valla Kanyonu ülkemizin zor geçit veren kanyonlarının en başında gelir. Isparta ile Antalya arasında uzanan Köprülü Kanyon’un bazı yerleri yine zor geçit veren bir yapıya sahiptir. Erzurum, Artvin ve Batum arasında akan Çoruh Vadisi’nin bazı bölümlerinde zor geçit veren kanyon oluşumları bulunur. Fethiye Saklıkent Kanyonu’nun bazı bölümleri çok zor geçit verir. Kanyonlar milyonlarca yılda su ve rüzgârın etkisi ile oluşmuş coğrafi oluşumdur. Su ve rüzgârın aşındırması etkisi ile yüksek duvarlar ve ilginç şekiller oluşur. Bu büyülü oluşumlar dikkat edilmemesi, malzeme ve yoğunluk eksikliğinden kaynaklanabilecek birçok tehlikeli durum oluşturur.

Unutulmaması gereken ilk konu kanyonlar yukarıdan aşağıya doğru geçilir. Yani suyun akışı yönünde hareket etmek gereklidir. Kanyon geçişleri; mutlaka bölgeyi iyi bilen bir rehber eşliğinde olmalı. Kanyondaki suyun durumuna göre can yeleği bulundurmak gerekli. Kanyon yürüyüşlerin olmazsa olmazı; kasklar ve ıslak taşlar üzerinde kaymayan yürüyüş ayakkabılarıdır. Su geçirmez sırt çantası ve alın feneri yine kanyon yürüyüşlerinin olmazsa olmazları içerisindedir. Kanyon geçişleri çocuklar ve yaşlı insanlar için teknik tırmanış yapılan bölgelerde sorun yaratabilir. Ayrıca yiyecek ve suyu bir tam gün yetecek miktarda bulundurmak gerekli. Zaman çok iyi ayarlanmalı, karanlığa kalmadan geçiş tamamlanmalı. Her kanyonun coğrafyası farklıdır. Yine unutulmaması gereken konuların başında kanyonların küçüğü büyüğü yoktur, kanyonların kendine özgü riskleri bulunmaktadır. Temel yürüyüş kuralları dışında farklı bir disiplin içeren bu spor bilgi, beceri, sabır, tecrübe ve kuvvet gerektiriyor. Kanyonlarda kullanılacak malzemeler sadece bu coğrafi yapı için üretilmiş malzemelerden olmalıdır. Her şeyden önce kanyon geçişlerinde neopren kumaştan, suyun ayaktan çıkmasını sağlayan ya da girmesine engel olan bir yapıya sahip ve çabuk kuruyan, kauçuk tabanı sayesinde kaymayan ayakkabıya ihtiyaç vardır. En önemli malzeme ayakkabıdır. Canyeleği yine kanyonlarda ihtiyaç duyduğumuz malzemelerdendir. Ve kask, her şartta ayakkabı kadar önemli bir kanyon malzemesidir. Kasksız kanyona girilmez. Kaslar sadece taş düşmesinden sporcuyu korumaz, aynı zamanda düşüp de başımızı kayalara çarpmamızdan korur.

Kanyon coğrafyası yüksek kayalıklarla çevrili kaya duvarları ile örülüdür. Bu duvarlar ısı farklılığı ile yağış ile veya herhangi bir müdahale ile çabuk kopan yapıya sahiptir. O açıdan olmazsa olmaz kanyon malzemesi kasklardır. Sırt çantaları tüm gezginlerin ortak simgesidir. Ancak kanyonlar geçişlerinin çantası farklıdır. Yedek kuru eşyalarımızın bulunduğu, yiyecek ve ilkyardım malzemelerimizin bulunacağı çantamızın su geçirmez olması şarttır. Kanyon geçişlerinin en basit teknik malzemesi ‘ip’tir. Bazı kanyonlar için çok fazla teknik malzemeye ihtiyaç duyulmaz ama ipin ekip içerisinde deneyim sahibi bir kişinin yanında bulunmasında çok büyük yararlar var. Kanyonlar için kanyon durumuna göre kullanılacak diğer teknik malzemeler; dağcılıkta kullanılan kemerler, karabina, kazık, şişme bottur. Eğer kanyon bir günlük geçiş süresinde tamamlanmayacak bir yapıya sahip olursa, bu listeye kanyonlarda kullanılabilecek bir çadır ilave edilmelidir. Kanyonların coğrafyaları çok özel coğrafyalardır demiştik ya, işte bu özel kelimesinin altına, bu nemcil coğrafi yapının bir de kendine özgü bitki ve hayvan çeşitliliği bulunur. Bu yaban yaşamının hiçbir üyesi ‘cici’ diye sevilemeyecek karakterdedir. Tabiatta hiçbir canlı sebepsiz yere insana saldırmaz. Tüm doğal alanlar için geçerli olan bilgi; onların yaşam alanlarına müdahale etmememiz gerekliliğidir. Yavrusunun yanında ayıya, kurtkızanı döneminde kurtlara dikkat edilmesi durumunda hiçbir sorun olmaz. Bir de pek tabii ki yılanların üzerine basmamak gerekli.

Bursa’nın Kanyonları

Bursa’da bulunan kanyonlar içerisinde en çok karşılaşabileceğimiz hayvanlar; su yılanları, balıklar, kurbağalar, yengeçler, sinekler ve çok da ender olarak domuzlardır. Tüm doğa sporları için geçerli kuralların biri de, gurup içerisinde ‘kapalı’ veya ‘açık alan’ fobisi bulanan kişilerin olup olmadığının araştırılması gereklidir. Kanyonlara ilk kez giren kişilerin fobileri, o an, orada oluşabilir, dikkat. Bu durumda yapılacak tek şey, sakinliği elden bırakmadan işin başında isek hemen geri dönmemizde yarar vardır. Orta bir yerde ise, kanyonu bitirmek gereklidir. Kanyonlar, arama ve kurtarma faaliyetlerinin en zor olduğu coğrafi oluşumlardır. Bu konu da çok önemli bir ayrıntıdır. Kanyonların pek çoğu soğuk, ıslak ve ışıksız coğrafi oluşumlardır. Soğuk su yorar ve sinirleri yıpratır. Bu açıdan ekip üyeleri iyi seçmek gereklidir. Kanyonlara tek girilmeyeceği gibi, çok sayıda insan topluluğu ile de girilmez. En az üç kişi, en çok 12 kişi kanyon sporu için yeterli bir sayıdır. Bursa’da bulunan kanyonların yapısı çok zorluk içermeyen bir yapıdadır. Bursa coğrafyasında bulunan kanyonlar içerisinde Sansarak Kanyonu ve Yarhisar Kanyonu’nun bazı yerlerinde zorluklar bulunuyor. Bu zor bölümlerde zaten patikalardan geçişler bulunmaktadır. Bursa kanyonlarında bota ihtiyaç yoktur.

Sadağı Kanyonu

Sadağı Kanyonu, Bursa’nın Orhaneli ile Büyükorhan ilçeleri sınırları arasında bulunuyor. Parkur, Büyükorhan İlçesi’nin Cuma Barajı’nın hemen bitiminde başlayıp, Orhaneli’ye bağlı Sadağı Köyü’nde 14 km sonra sona eriyor. Kanyon geçişleri farklı disiplinler gerektiriyor. Ancak dikkatli olunması şartı ile sağlıklı her insan bu parkuru çok rahat bir şekilde geçebilir. İlkbahar aylarında sular yükseliyor. Sonbaharda kanyonun büründüğü renkler inanılmaz güzel. Yürümeyi ve fotoğraf çekmeyi sevenler için bulunmaz bir yer. Su bulundurmakta yarar var. Dört mevsim yürünebilir. Kanyon içerisinde suya yakın alanlarda Karadeniz Bölgesi’nde görülen kızılağaçlar bulunuyor. Ama hemen 50 metre geride meşe ormanları var. Ayrıca kanyonun en derin bölümlerinde çınar ağaçlarının hükümranlığı var. Sadağı Kanyonu; tabiat parkı statüsünde yer alıyor…