RUS BARIŞ GÜÇLERİ AZERBAYCAN'DAN ÇIKARILMAYA BAŞLADI

Aynur İMRAN 20 Nis 2024

Aynur İMRAN
Tüm Yazıları
17 Nisan'dan Rusya Barış güçlerinin Karabağ'dan çıkması ile ilgili haberler gelmeye başlamıştı, resmi açıklama olmadığı için pek itibar edemedik. İlk onay Rusya Cumhurbaşkanı sözcüsü Dimitriy Peskovdan geldi. Sonra Azerbaycan tarafı olarak resmi açıklamayı Azerbaycan Cumhuriyeti Cumhurbaşkanı Yardımcısı ve Azerbaycan Cumhurbaşkanlığı İdaresi Dış Politika İşleri Dairesi Başkanı Hikmet Hacıyev verdi.

Hacıyev, Her iki ülkenin üst düzey yöneticileri, Rus barış güçlerini Azerbaycan topraklarından çekme kararı aldı. 10 Kasım 2020'de imzalanan üçlü açıklamaya göre, her iki ülkenin üst düzey liderleri tarafından, Azerbaycan topraklarında geçici olarak görev yapan Rusya Federasyonu barış güçlerinin ülkemiz topraklarından çekilmesine karar verildi. Süreç başladı ve aşamalı şekilde eylül ayına kadar tamamlanacak, Azerbaycan ve Rusya savunma bakanlıkları bu kararın uygulanmasına ilişkin uygun önlemleri alıyorlar" dedi.

Azerbaycanda bu haber bayram gibi karşılandı. Evet! Korktuğumuz gibi olmadı. 200 yıl süren bir Rus işgali yaşayan Azerbaycan halkı ikinci Karabağ savaşından sonra bölgeye yerleştirilen Rus Barış güçlerinden çok tedirgin olmuştu. 200yılda o topraklar Rus zulmünde neler görmedi kiSürgünler,katliamlarRus askeri Azerbaycandan kan dökmeden çıkar mıydı? Bu işte, Türk dünyasının gücü! Türkiye ile Azerbaycanın birlikteliğinin gücü! Haklarını vermek lazım, Cumhurbaşkanları Erdoğan ve Aliyevin koordineli politikasının sonucu. Tıpkı Karabağ topraklarının geri alınması gibi. Çok büyük bir iş başarıldı. Azerbaycan için paha biçilemez.

Karabağ zaferi ve bugün Rus güçlerinin Azerbaycandan çıkarılması Türk Dünyası için de büyük bir umut. Birlikteliğin gücünün göstergesi. Devamı gelsin...