BİR ASLAN BURCU KADINININ BAŞARI HİKAYESİ: I WANNA DANCE WİTH SOMEBODY

Micheal KUYUCU 31 Ara 2022

Micheal KUYUCU
Son dönemlerde biyografi filmlerinin sayısı arttı. Bu filmler genelde müzik starlarının filmleri.

Son dönemlerde biyografi filmlerinin sayısı arttı. Bu filmler genelde müzik starlarının filmleri. Bu eğilim dünyada da Türkiye’de de iyi gidiyor. 2022 yılında Elvis Presley’in hayatını anlatan “Elvis” dünyada, Bergen’in hayatını anlatan “Bergen” adlı film ise Türkiye’de bu tür filmlere çok güzel örnekler.

2022 yılının sonuna giderken bu biyografi filmlerine bir tanesi daha eklendi ve Whitney Houston’un hayatını anlatan “I Wanna Dance with Somebody” filmi vizyona girdi. Ben her başarılı ve hatta her başarısız insan ve kurumların başlarından geçen olayları anlatan, analiz eden belgesel ve filmlerin topluma çok yararlı olduğunu düşünüyorum. En güzel bilgi tecrübe ile sınanmış bilgidir. En güzel yaşayarak, deneyimleyerek öğreniriz. Bu bir belgesel olabilir, bir kısa film olabilir, bir sinema filmi olabilir. Formatı ne olursa olsun bir olayı izleyerek öğrenmekten daha iyi bir yöntem yoktur.

Ben her zaman eşe dosta arkadaşlara ve öğrencilerime her zaman biyografi izlemeyi veya okumayı tavsiye ediyorum. Kendi gelişimim ve analizlerim için de biyografileri incelemeye önem veririm. İnsanların bu tür yapımlara ilgi göstermesi ile beraber son yıllarda bu tür yapımların sayısında da artış oldu. Çok da iyi oldu. Whitney Houston’un hayatını anlatan bu filmde bunlardan biri.

Basit ve bilgi veren bir senaryo

“I Wanna Dance with Somebody” filmi adını Whitney’in en popüler şarkılarından birinden aldı. Film çok basit bir senaryoyla ve bol müzik eşliğinde sanatçınınım hayatındaki önemli km taşlarını anlatıyor. Annesi de bir şarkıcı olan Whitney Houston’un o dönemin en büyük müzik şirketi Arista tarafından nasıl keşfedildiğini, ona yapılan yatırımı ve gelen şöhreti çok yalın bir dille anlatmış film. Hiç öyle sıkıcı ve bol bilgiler içeren bir film değil. Bol bol müzik var, tür olarak bir biyografi belgesel filmi gibi çekilmiş. İngilizcesi orta seviyede olanların dahi anlayabileceği bir dil kullanılmış. Filmde özellikle Whitney’i canlandıran oyuncu çok başarılı bir oyun çıkartmış. Naomi Ackie bir aslan burcu kadınını çok iyi canlandırmış çok da yakışmış role. Naomi, Whitney’in özellikle gençliğini sempatik yerinde durmayan idealist sempatik bir kız olarak canlandırmış. 

Özel hayatından önemli dersler

Whitney’in şöhrete çıkışı, hayırsız kocası, babasının ve kocasının onu maddi olarak kullanması ve servetini eritmesi ve dahası. Çok olay var filmde. Senarist çok ustaca işlemiş her şeyi, cıvığını çıkartmadan kısa kısa özet geçmiş her şeyi. Houston’un özel hayatında yaşadığı sorunlar yüzünden depresyona girişi ve rehabilitasyon görmesi, yaşadığı fırtınalar yüzünden uyuşturucuya sarılması ve müzikten kopması.

Dönemin müzik endüstrisini yaşatmış

Filmde dönemin- ki o dönem özellikle seksenlerin ikinci yarısını ve doksanlı yılların ilk yarısını kapsıyor – müzik endüstrisi hakkında da önemli ipuçları veriyor. Günümüzde nerdeyse artık yok olan şöhret olgusu, insanların bir sanatçı için ayılıp bayılması, bir imza almak için kuyruklarda beklemesi, plak firmalarının genç yetenekleri değerlendirip onlara yatırım yapması gibi artık nostalji diyebileceğimiz pek çok olay var.

Bu tür şeyleri artık yaşamak imkânsız. Bugün müzikte bir star olgusu da kalmadı. Sosyal medya ve şarkıcıların beceriksiz pazarlama ve PR taktikleri bu şöhret olgusunu bitirdi. Hele Türkiye’de tamamen bitti. Türkiye’de bunu başarabilen ve hala devam ettiren tek bir adam kaldı o da Tarkan. Gerisinin hepsi hikaye, hepsine geçmiş olsun. Whitney’in filmini izlerken kendi kendime bunu da düşündüm. Yani bu film sadece bir sanatçının bir starın yaşamını değil, endüstride yaşanan starlık mertebesinin de güzel bir hikayesi var.

Filmi izlerken Houston’un seksenlerin sonuna ve doksanların başına damga vuran hit şarkılarını da bir kez daha hatırladım ve “bir zamanlar ne kadar güçlü şarkılar yapılıyormuş” diye bir kez daha düşündüm. Arista Müzik o dönem Whitney’e çok ciddi yatırım yapmıştı, dünyanın dört bir yanından binlerce demo topladı ve tek tek dinledi. Amaç o güçlü bir vokale sınırları aşan besteler bulmak ve onları ona söyletmekti. Yani çok profesyonel bir çalışma yapıldı ve Whitney Houston dünyanın başarılı kadın vokallerinden biri oldu. Çok ciddi bir başarı hikayesi çok büyük bir yetenek ve onu anlatan bir film olmuş.

Bence izleyin

Özetle bir güzel biyografi filmi daha tarihe geçti. Dünyadaki eleştirmenlerden de çok yüksek puan alan bu filmi müziğe meraklı olan herkesin izlemesini tavsiye ediyorum. “I Wanna Dance With Somebody” filmi bugüne kadar yapılan en basit dil içeren ve olayları sıkmadan tek tek özetleyen en iddialı biyografi filmlerinden biri oldu desem abartı olmaz.

Bu film vesilesiyle Whitney Houston’un Youtube’da tüm zamanlarda en çok dinlenen şarkısını araştırdım. Hepsi de efsane şarkılarmış.

Yorumcunun Youtube’da en çok dinlenen şarkılarına bakınca on şarkının 6 sının adında “I” yani “ben” ibaresini göreceksiniz.

Bir aslan burcu kadını için özel olarak hazırlanan ve hit olan bu şarkılarda egosuyla ünlü olan aslan burcu kadının “Ben” demesi ve benliğine vurgu yapması sizce tesadüf olabilir mi? Bence değil. Çünkü hiçbir büyük ve devamlılığı olan başarı tesadüf değildir.

Sıra
Şarkı Adı
Tıklanma Sayısı
1
I will always love you
1,3 milyar
2
I have nothing
687 milyon
3
I wanna dance with somebody
381 milyon
4
Greatest love of all
259 milyon
5
I look to you
240 milyon
6
Run to you
205 milyon
7
Hyger Love (Kygo ile beraber)
168 milyon
8
Could I  have this kiss forever (Enrique Iglaseas ile beraber)
141 milyon
9
How Will I know
127 milyon
10
It's not right but it's okay
100 milyon
 

Not: Bu ara filme çok güzel bir internet sitesi de yapmışlar.

Meraklılar tıklamalı:

https://www.iwannadancewithsomebody.movie/