​58.CUMHURBAŞKANLIĞI TÜRKİYE BİSİKLET TURU ÜZERİNE

Mustafa YAŞAR 16 Eyl 2023

Mustafa YAŞAR
Tüm Yazıları

Türkiye’de çok küçük bir sporsever kitlesinin (bisiklet ve sporunu sever demek daha doğru olacaktır) takip ettiği ancak 57 yıllık bir geçmişe sahip olması nedeniyle çok değerli ve büyük bir organizasyon olan Cumhurbaşkanlığı Türkiye Bisiklet Turu'nun 58.edisyonunun başlamışına sayılı günler kaldı.

Gelin şimdi Kahramanmaraş merkezli depremler nedeniyle asıl takvimi olan 23-30 Nisan’da yapılamayan ve 8-15 Ekim tarihine ertelenen TUR’a benden yana genel bir bakış yapalım.

GÖZLER DÜNYA TAKIMLARI

VE SPORCULARINDA OLACAK

Organizasyon komitesi geçtiğimiz gün yapılan lansmanda TUR’a bu yıl 14 ülkeden 24 takımın katılacağını, bu takımların 4’ünün World, 7’sinin Pro, 4’ü Türk 12’sinin Kıtalararası takım olacağını açıkladı.

TUR’a bir de Milli takım düzeyinde Hollanda katılım sağlayacak.

Öncelikle Cumhurbaşkanlığı Bisiklet Turu’na sezon sonu olmasına rağmen 4 World Tour takımının katılacak olmasının önemli olduğunun altını çizelim. 

Peki bu 4 World Tour takımında kimler olacak?

Türk bisiklet sporu sevenler alanda veya ekranları karşısında kimleri izleyecek?

Hemen bakalım.

Belçika’nın Alpecin-Deceuninck takımı şu ana kadar TUR’a katılacak sadece iki sporcusunun ismini açıkladı.

O isimlerden biri çok yakından tanıdığımız UCI dünya sıralamasında 7. sırada yer alan, 2023 Tour de France'da yeşil mayo lideri olan ve Cumhurbaşkanlığı Türkiye Bisiklet Turu’nda 2021 ve 2022 yıllarında 3 etap zaferi kazanan Belçikalı genç sprinter Jasper Philipsen.

Alpecin’in TUR’a getireceği bir diğer isim ise Hollandalı Oscar Riesebeek olacak.

TUR’a her zaman önem veren Kazakistan'ın Astana takımı belki de bu yıl yarışa varlığıyla en büyük katkıyı sağlayan ekip olacak.

Öyle ki; Kazakların şimdilik açıklanan kadrosunda yer alan iki isim bizleri olduğu kadar Avrupa’yı da heyecanlandırdı.

Bu yıl yapılan Fransa Bisiklet Turu'nun 8. etabında geçirdiği kaza sonucu  köprücük kemiğinden ameliyat edilen ve iyileşen Büyük Britanyalı sprinter Mark Cavendish, şüphesiz ki TUR’un en popüler ismi olacak.

Fransa, İtalya, İspanya gibi büyük turlarda etap kazanan ve en iyi sprinter unvanı elde eden, geçmiş Cumhurbaşkanlığı Türkiye Bisiklet Turlarında ilk sırada tamamladığı 11 sprint etabı ile etap galibiyeti rekorunu elinde tutan Cavendish bu yılda TUR’da yeni zaferler kovalayacak.

Astana’nın Cavendish dışında açıkladığı bir diğer isim rulör Aleksey Lutsenko.

TUR’da 2018 yılında bir etap zaferi bulunan, 2012'de UCI U-23 Yol Yarışı Dünya Şampiyonu Lutsenko yarışın değerlerinden biri olacak.

Bora-Hansgrohe takımı da TUR’un müdavimlerinden.

Alman ekibinin şimdilik açıklanan isimleri ise Avusturalyalı tırmanışçı Patrick Konrad ve bu yıl İtalya Bisiklet Turu’nda 14. etabın galibi olan Alman Nico Denz.

Tura katılacak bir başka dünya takımı da Birleşik Arap Emirlikleri ekibi UAE Team Emirates.

Emirates’in açıklanan TUR kadrosunda Kolombiyalı sprinter Álvaro Hodeg ve Güney Afrikalı bir diğer sprinter Ryan Gibbons yer alıyor.

BİZİM TAKIMLAR VE SPORCULAR NE YAPAR?

Cumhurbaşkanlığı Türkiye Bisiklet Tur’unda bu yıl Beykoz Belediyespor, Konya Büyükşehir Belediyespor, Sakarya Büyükşehir Belediyesi Pro Team, Spor Toto Cycling Team olmak üzere ilk defa 4 takımla mücadele edeceğiz.

Bu 4 takım içinde şu ana kadar TUR kadrosuna kısmi yer veren tek takım Spor Toto oldu.

O isimlerde Ahmet Örken ve Feritcan Şamlı.

‘Bizim çocuklar TUR’da ne yapar?’ sorusuna takım kadrolarını görmeden yapacağım bir yorum sağlıklı olmayacak, o sebeple geçmiş turlarda beyaz mayo ve az sayıda etap galibiyetleriyle yetinen Türk bisikletçileri için bu yıl atılım yılı olur mu? Ben kendi adıma ona bakacağım.

ETAPLAR BİZE NE ANLATIYOR?

58. Cumhurbaşkanlığı Türkiye Bisiklet Tur’u bu yılda 8 etap üzerinden koşulacak.

Alanya’dan başlayacak İstanbul’da sona erecek 1.231 kilometrelik zorlu mücadelenin parkurlarına ayrıntılarıyla baktığımızda kazananın bu kez büyük ihtimalle tırmanışçılardan birinin olacağını söyleyebiliriz. 

Genelde sprinterlere yarayan etaplarla düzenlenen TUR bu kez tırmanışçılar için cazip hale getirilmiş.

Öyle ki; bu yıl ilk kez koşulacak 102,9 kilometrede 3.500 metre irtifalı Fethiye-Babadağ ve TUR’da bir bölümü (Meryem Ana) daha öncede koşulan ve genel klasman birinciliğinde belirleyici olacak 193.2 kilometrelik Bodrum-Selçuk etabına önde girecek olan sporcu eğer ki bir de hatırı sayılır zaman farkları elde edebilirse İstanbul’da şampiyonluğunu ilan edebilir diyebilirim.