Çocukluğu özlemiş yazar, oyun peşinde demeyin. Buradaki tahta kılıç bir metafor. Osmanlı'nın Balkanlara girişini, fütuhatın evvelini Sarı Saltuk ve erenlerine bağlarlar. Vicdanı kaybolmaya yüz tutmuş dünyanın yüreğine su serpen bu hareket Rumeli'ni barış beldesi haline getirdi erenler.
İleri saralım. TRT World Forum dün başladı bugün de ikinci günü Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın kapanış konuşmasıyla nihayete erecek. Geçen sene olduğu gibi bu sene de genelde Türkiye’nin özelde Recep Tayyip Erdoğan’ın seslendirdiği ve “Dünya beşten büyüktür” sözüyle özetlenen insani manifestonun daha geniş zemine taşınması için gayret gösterilecek. Dünyanın farklı ülkelerinden vicdanı ve insan haysiyetini önceleyen kıymetli isimlerin buluşma noktası oldu TRT World Forum. Bu sene insani yardım alanında verecekleri TRT World Citizen ödülleriyle de iyilik tohumunu farklı alanlara ekmekte ısrarlı olduklarını gösterdiler.
Türkiye bilindiği gibi dünyanın en yardımsever ülkeleri arasında ilk sırada yer alıyor. Kişi başı gelirimizden en fazla payı biz ayırıyoruz. Bunu övünelim diye söylemiyorum. Daha neler yapabiliriz onu tartışmak için zemin arıyorum. Evet, Cuma günleri camiden çıkarken yardım ederiz, 2868’e YARDIM yazarak Kızılay’a yardım ederiz. Okul yaptırırız, hastane yaptırırız, birleşir su kuyusu yaptırırız. Muhacire aş, düşküne barınak oluruz. Biz buyuz, Türkiye bu.
Ancak bunun ötesinde yapabileceklerimiz çok fazla. En değerli olan kıymetimizi, zamanımızı nasıl hayırlı işlere harcayabiliriz? Öğretmenler arta kalan vakitlerinde bilgilerini hayır işlerinden nasıl kullanabilir, şoförler uygun zamanlarında işlerini hayır için nasıl kullanabilir?
İyi örnekleri nasıl alışkanlık ve kurumsal bir refleks haline getirebiliriz?
Üzerine kafa yormaya değer. Türkiye’nin dünyaya sunacağı yeni insani sistem yaraları sarmayı değil, problemleri ortadan kaldırmayı, adaletsizlikleri ortadan kaldırmanın ötesinde adaleti tesis etmeyi ön görüyor. Bunu için dua ediyoruz ve vicdan sahibi tüm insanlar da bu nedenle Türkiye’nin iyiliği için dua ediyor.
Türkiye’nin dünyaya önerdiği yeni sistemin lokomotifi iyilik sektörüdür. Bu nedenle insani derinliği yardım etmenin ötesinde insani kapasitenin daha yüksek oranda kullanılmasını sağlayarak artırabiliriz. Sivil toplum kuruluşları bünyesinde dünyanın farklı yerlerinde tecrübe edinmiş isimlerin dünya için çözümleri Türkiye’de üretmesi ihtimal değil bir ödevdir.
Türkiye’nin insani derinliğini sadece finansal ve lojistik güçle değil, beşerî kuvvetle de takviye etmeliyiz. Gönüllerimizi gönüllerle birleştirmeliyiz. Kalkıp Afrika’ya mı gidelim, ne yapalım diye soranlar olursa pratik bir iki öneri: Zeki ve imkanları kıt bir öğrenci bulun ve onun hamisi olun. Ona bir şeyler öğretirken öğreneceklerinizi de yabana atmayın.
Tahta kılıçları alıp gönül surlarına doğru bir yolculuğa çıkalım. Gönül coğrafyamız diyoruz, kılıcımız tahtadan olmalı, yere düşenin elini uzatıp kendini kaldırması için. Yorulana destek olmak için. TRT World Forum bunun medya aracılığı ile yapıyor. Hepimiz yaptığımız işte tahta kılıçlarımızı kuşanıp gönüllere yolculuğa çıkabiliriz.