"TÜRKİYE'NİN EN GÜÇLÜ BELEDİYESİYİZ"

Neşe BERBER 06 Eki 2017

Neşe BERBER
Tüm Yazıları
Yaşar: 30 Mart sabahında sosyal belediyeciliğin gerçek anlamda yaşatarak "Yenimahalleli" ruhunun her geçen gün daha da güçleneceğini herkese gösteriyoruz. Tek amacım halkımızı Yenimahalleli kimliği altında buluşturmak ve ilçemizi Ankara'nın gözde ilçelerinden biri yapmaktı.

Fethi Yaşar, eğitiminden sonra serbest  ticarete başlamış. Yenimahalle ve Siteler’de başladığı ticaret hayatına, ülkemiz ekonomisinin en önemli sektörleri olan tekstil ve turizm alanlarında yatırımlar yaparak devam ediyor.  Siyasete olan ilgisi çocukluğuna dayanıyor. Babası uzun yıllar Sandıklı'da CHP yöneticiliği yaptı. Fethi Yaşar ise 1966 yılında Yenimahalle Gençlik Kolları'na girdi. Sonraki yıllarda CHP'de Gençlik Kolları Başkanlığı, İlçe Yönetim Kurulu Üyeliği, İlçe Sekreterliği, 1990 sonrası SHP döneminde 3 dönem Kurultay Delegeliği yaptı. CHP'nin yeniden açılmasının ardından üç dönem Yenimahalle İlçe Başkanlığı görevini yürüttü. 8 yıldır Yenimahalle Belediye Başkanlığı görevini yürütüyor. 

Yenimahalle nasıl kurulmuş?

1949 yılında 32 arsa sahibi inşaata başlar, 18 kişi yıl sonu itibariyle inşaatı bitirirler. Yenimahalle’nin oluşumunun ilk öncüleri bunlardır. Yenimahalle oluşmaya başlayınca buralara ilk önce” Ucuz arsalar” denilmiş. Daha sonra  mahalle büyüyünce bu tabirin Yenimahalle sakinlerince hoş karşılanmayışı nedeniyle ismi Yenimahalle olmuştur. Yenimahalle Cumhuriyet  tarihinde mesken siyasetinin ve imar mevzuatının bir laboratuarı olmuştur. 

Türkiye’nin ilk Kentsel Dönüşüm projesi diyebilir miyiz? 

Evet diyebiliriz. Yenimahalle teşebbüsü Ankara’nın imarı bakımından olduğu kadar ülkenin imarı ve mesken gibi büyük sorunlarının halli bakımından büyük öneme sahiptir.  Ankara’da Yenişehir ve diğer iskana açık alanlarda boş arsalar dururken tamamen ham bir arazi üzerine yeni bir mahallenin oluşturulmasına teşebbüs etmek Ankara’yı daha bir dağınık hale getirmek gibi görünse de, Yenimahalle projesinin oluşumunda tespit edilen 3 özelliği; 1-Ucuz arsa 2-İnşaat zorunluluğu 3-Ucuz kredi politikası. Cumhuriyet tarihinde ilk defa Yenimahalle’de gerçekleşmiş ve bir daha da ülkede Yenimahalle gibi 3-5 yıl zarfında 15-20 bin nüfuslu 4500-5000 hanelik bir oluşum yapılamamıştır.

Siz ne zaman belediye başkanı seçildiniz?

Yenimahalle kurulduğu günden beri belediye olarak yönetilmiş. 2009’da belediye başkanlığı görevine geldim. Ticaret ile uğraşıyordum. Hayatım hem siyaset hem de ticaret yaparak geçti. İsmet Paşa’nın gençlik kollarında çalıştım. Ecevit’in ilçe başkanı, ilçe sekreteri oldum.  Parti’nin teklifi ile bu göreve geldim. Yenimahalle önceden AK Parti’de idi. Benim adaylığa gelmem ile seçimi kazandık.  

Seçilmeyi neye bağlıyorsunuz?

Herşeye rağmen kazanmam: İnsanları seviyorum. Kimseyi ötekileştirmiyorum. Kin ve nefret dili kullanmıyorum. Allah'ın yarattığı insanların hepsine eşit davranıyorum. 150 trilyon borçla devir aldım belediyeyi. Yenimahalle bugün 8 yıl geçti Türkiye’nin en güçlü ilçe belediyesi oldu.  Bunu iddia ediyorum. Hem altyapı hem üst yapı olarak çok güçlüyüz.  Kendi kaynakları ile borçlanmadan hesaplarını doğru kullanarak bu büyüklükte bir belediye yok. Yenimahalle’nin yararına olmayan hiçbir projeye imza atmadım, atmayacağım. Bununla mutlu oluyorum. Halk memnun. Sokakta rahat geziyorum. İyi bir kanı bırakırsam en büyük kazancım bu olacak. Çocuklarıma iyi bir miras bırakmak istiyorum. İşimi çok seviyorum. Halkın istekleri benim için değerli. Onları hiç kıramıyorum. 

 Cumhuriyet Halk Partisinde ne kadar süredir varsınız?

1980 öncesini de biliyorum. 80 sonrasını da biliyorum. Cumhuriyet Halk Partisi'nin yeniden açıldığı zaman kurucularındanım. Cumhuriyet Halk Partisi'nde kurultay delegeliği önemli bir görev çok uzun yıllar bu görevi yaptım. Cumhuriyet Halk Partili olmamın nedeni ve bukadar çok savunuyor olmam, ben Afyonluyum. Kurtuluş Savaşı'nın geçtiği toprakların evladıyım. Ben tarihi, tarih kitaplarından öğrenmedim. Dedelerimden öğrendim.  Türkiye’nin hangi acıları yaşadığını Mustafa Kemal’i onlardan dinledim. Cumhuriyeti bu ülkenin reçetesi olarak görüyorum. Bu ülkede birlik, beraberlik ve kardeşliğin  iklim şartlarına göre daha da güçlendirilmesi gerektiğini düşünüyorum.  Bugün dünyanın içinde bulunduğu durumu gözönüne alırsak, herkese laikliğin gerektiğine inanıyorum. Devletin dini olmaz. İnançları ne olursa olsun, saygı duymalıyız. Bu ülkenin bölünmez bütünlüğüne yürekten inanıyorum. Cumhuriyetin değerlerinin bu ülkenin reçetesi olduğuna inanıyorum. Bir toplu iğne üretemeyen bir ülkeden şimdi geldiğimiz noktaya bakarsak ülkemize cumhuriyetimize ve ilkelerine sahip çıkmalıyız. Bizim cumhuriyetimiz farklı cumhuriyet, eşit yurttaşlık üzerine kurulmuş. Bunun kıymetini bilelim. Eksiği varsa düzeltelim. Demokrasiye inancım var. 

Eski CHP’lisiniz… Geçmişten bugüne Cumhuriyet Halk Partisi'nde bir değişim var mı?

Elbette değişim var. Partilerde kendine göre değişime uğruyor. Cumhuriyet Halk Partisi'nin de yanlış yaptığı şeyler vardır. Diğer partilerin de vardır. Önemli olan demokrasi çerçevesinde çalışmak. Adalete güven olmazsa, hiçbirşeye güven olmaz. Kılıçdaroğlu’nun bir gazeteye verdiği demeci, gazeteci kendine göre çevirip yazmış. Bir insanın Alevi köyünde doğması suç olabilir mi? Bu ülkede birliği sağlamak için herkese eşit davranacaksın. Atatürk bunları önlemek için laikliği koymuş. Tek Cumhuriyet. Türkiye Cumhuriyeti niye demiş, Kürt, Laz, Çerkez her türlü insanı içine almak için yapmış. Yeterki uzlaşı kültürünün olduğu bir toplumda yaşayalım anlaşamayacağımız hiçbir şey olmaz. Benim yanlışım varsa ben geri adım atarım, senin de varsa sen atarsın. Uygar insanlar gibi. Bağırarak çağırarak hiçbir yere varamayız. Bu sert dili iktidarda muhalefette terk etmeli. Demokrasi ve uzlaşı kültürü getirilmeli. Oturup bu ülkenin çocuklarına nasıl yararlı oluruz, ona bakmalıyız. Etrafımızda pek dostumuz yok. Birlik olmalıyız. Ben çözülmeyecek bir sorun olduğunu düşünmüyorum. Yeterki insanların içinde anlaşma ruhu olsun. 

Biraz projelerden bahsedelim… Neler yaptınız, yapıyorsunuz?

30 Mart sabahında sosyal belediyeciliğin gerçek anlamda yaşatarak “Yenimahalleli” ruhunun her geçen gün daha da güçleneceğini herkese gösteriyoruz. Tek amacım halkımızı Yenimahalleli kimliği altında buluşturmak ve ilçemizi Ankara’nın gözde ilçelerinden biri yapmaktı. Geldiğim günden bu yana yaptığım Yenimahalle, vatandaşına daha yüksek bir yaşam kalitesi sunabilecek. Bugüne kadar sağlıktan spora, güzel sanatlardan eğitime kadar insanımıza birebir hizmet noktasında söz verdiğimiz projelerimizi teker teker gerçekleştirerek toplumsal hizmete devam ediyoruz.  Yenimahalle’ye hizmet getirme, yatırım yapma ve Yenimahalle’nin sorunlarını bir bir çözüme kavuşturup ufkunu açma çalışmalarım, zaman içinde benim için tutku, hatta bir sevdam oldu. 

TEOMAN ÖZTÜRK ÖĞRENCİ YURDU

Anadolu'dan gelen ve Başkent'te kalacak yer bulmakta zorlanan öğrencilerin barınma ihtiyaçlarını karşılaması için açılan muhteşem tesiste aynı anda 336 öğrenci kalabiliyor. 161 odalı tesis içinde çalışma salonları, kafeterya, ütü ve çamaşır odası bulunuyor.

ZÜBEYDE HANIM KONUKEVİ

Ankara’nın tek kanser hastanesi olan Onkoloji Hastanesi yanında yer alan Belediye Konukevi, uzun süren tedavi sürecinde hastalarına refakat etmek  için şehir dışından gelen ve barınma sorunu yaşayan hasta yakınlarına sıcak bir yuva oluyor. 2014 yılında hizmete giren tesis aynı anda 150 hasta ve hasta yakınına hizmet veriyor.  4 bin 600 metrekare alana sahip olan tesiste ikişer ve üçer kişilik oda seçeneklerinin yanında restoran, çamaşırhane, kütüphane ve ücretsiz servis hizmeti bulunuyor.

KADIN SIĞINMA EVİ

Türkiye Barolar Birliği ve hayırsever vatandaşlar ile birlikte sığınma evi hizmete açıldı. Çocukları ile birlikte huzurlu bir ortamda yaşayabilmeleri amacıyla her türlü ayrıntının düşünüldüğü sığınma evinde hizmet alan kadınların sosyal hayata adaptasyonları ve meslek edinmelerine yönelik eğitimler ve psikolojik destek de veriliyor. Kadın ve çocukların güvenliği için duvarlarla çevrelenmiş bahçesi olan korunaklı konukevinin içerisinde,  revir, rehberlik, 9 adet 3+1 daire planında hazırlanan misafir odası, kreş, spor salonu, 2 adet hobi odası, engelli misafir odası, emanet odası, sığınak, yangın merdiveni ve güvenlik odası bulunuyor.

BATIKENT KÜLTÜR MERKEZİ VE SERÇEŞME CEMEVİ

Batıkent Kültür Merkezi'nde Alevi yurttaşlar için Serçeşme Cem Evi hizmete açıldı. Cem evi içinde yemek salonu, kütüphane, dernek odaları ve cem salonu bulunuyor. Kültür Merkezi bünyesinde ayrıca Yüzbaşı İlker Aydın Kreşi de yer alıyor.

YENİMAHALLE PAZAR YERİ VE SOSYAL TESİSLERİ

2014 yılında yapımı tamamlanan Yenimahalle Belediyesi Pazar Yeri ve Sosyal Tesisleri pazar anlayışını değiştirirken, içindeki sosyal donatılarla da haftanın her günü yaşayan bir mekâna dönüştü. İçinde, 16 dükkân, kafeterya, gençlik merkezi, YENİMEK kursları, yaşlılar lokali, düğün salonu, bay bayan hamam,  bowling salonu, fitness salonu ve spor salonunu ve içerisinde açık pazar içeren 13 bin 792m² Semt Pazarı bulunuyor.

NAZIM HİKMET KONGRE VE SANAT MERKEZİ

2011 yılında hizmete giren tesis 5 yılda yüzlerce etkinliğe ev sahipliği yaparken, yüzbinlerce kişiyi ağırladı. 33 bin metrekare kapalı alana sahip olan Nazım Hikmet Kongre ve Sanat Merkezi'nin içinde bulunan 1600 kişilik çok amaçlı salon ise Ankara'nın ikinci büyük sahnesi olma özelliğini elinde bulunduruyor. Tesiste, ayrıca 400 kişilik Yıldız Kenter Tiyatro Salonu, Hikmet Çetinkaya ve Bedri Koraman Sergi Salonları, 100 kişilik seminer salonu, 250 kişi kapasiteli nikâh salonu ve 350 kişilik kafeterya bulunuyor.

MEYDAN BATIKENT

Bu dev projeyle Batıkent'i otel konumundan çıkarıp, yaşayan bir semt haline getirdik. İnsanların rahatlıkla gezebildikleri, vakit geçirebildikleri bir mekan ortaya çıkardık. Batıkent Meydan AVM ile sosyal donatıları olan bir tesis inşa ettik. Tesis içinde bulunan YENİMEK kursları, Semt Birimi, İkinci Bahar Lokali, düğün salonları, hamamlar,kütüphane,nüfus müdürlüğü, tiyatro salonu, nikah salonları ve öğretmenler lokali ise vatandaşların her türlü ihtiyacına cevap veriyor.