KÜLTÜR YOLUNU HALKIN YOLUNA SEREN GÜÇ

Neşe BERBER 01 Eki 2023

Neşe BERBER
Tüm Yazıları
Gaziantep, defalarca gitmeme rağmen her gidişimde beni heyecanlandıran şehir oldu.

Ne demiştik “Yolu sanattan geçen herkesle bir gün bir şehirde buluşacağız’ ve öyle de oldu. Bu sefer Gaziantep’teyim. 6 Şubat’ta depremi yaşayan Gaziantep, hızla toparlanmış ve her yıl yapılan GastroAntep bu sefer Kültür ve Turizm Bakanlığının desteği ile Türkiye Kültür Yolu Festivallerinin yeni şehirleri arasına katıldı.

Gaziantep, defalarca gitmeme rağmen her gidişimde beni heyecanlandıran şehir oldu. Cumhurbaşkanlığı seçimleri ardından yeniden Kültür ve Turizm Bakanı olarak yola devam eden Mehmet Nuri Ersoy hız kesmeden kültür yolu festivallerine devam ediyor.

Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy, Kültür ve Turizm Bakanlığı ve Gaziantep Büyükşehir Belediyesinin iş birliğinde düzenlenen "GastroANTEP Kültür Yolu Festivali"nin Zeugma Mozaik Müzesi'ndeki açılışında yaptığı konuşmada, Türkiye'ye uluslararası kültür-sanat markası kazandırmak için başlattıkları Kültür Yolu Festivalleri Projesi'ni 3 yıldır yürüttüklerini söyledi.

Bakan Ersoy’un kültür yolu festivalleri ile ilgili dikkat çekici sözleri var. Bakan Ersoy "Dünyada bu büyüklükte, zenginlikte ve yaygınlıkta ikinci bir festival silsilesi yoktur. İnanıyorum ki 11 festivalimiz tamamlandığında, kültür-sanat etkinlikleri noktasında Cumhuriyetimizin 100. yılına yakışan yeni bir katılımcı rekorunu inşallah tarihe not düşeceği” dedi.

Kültür Yolu Festivalleri Beyoğlu Kültür Yolu ismini alarak başlamıştı. İsmi ne olsun diye uzun çalışmalar yapılmıştı. İsmine karar verilirken onlarca isim arasından adı ‘Kültür Yolu’ olmasına karar vermişlerdi. O zamanları çok net hatırlıyorum. Acaba nasıl olacak diye düşünmüştüm. Proje 2021 yılında İstanbul Beyoğlu'nda başladı, İstanbul, Ankara, Çanakkale, Konya ve Diyarbakır olmak üzere 5 şehirde 7 festival yapıldı. Bu yıl ise 11 şehirde yapılmasına karar verildi.

GastroAntep açılışına Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy ve eşi Pervin Ersoy, Vali Kemal Çeber, AK Parti Grup Başkanvekili Abdulhamit Gül Gaziantep Milletvekilleri, GBB Başkanı Fatma Şahin, KTB genel müdürleri Selim Terzi, Ömer Faruk Belviranlı, Abdulkadir Konukoğlu katılan isimler oldu.

Gaziantep yeni valisi Kemal Çeber ile sohbet ettim. Rize’den Gaziantep’e geçişi nasıl bulduğunu sordum. Gaziantep Valilerinin İstanbul Valiliğine geçtiğini, stratejik bir şehire vali olarak geldiğini söyleyince gülümsedi. Türkiye'nin muhteşem bir ülke olduğunu, turistlerin serinlemek için Karadeniz'e, güneş için ise Akdeniz ve Ege'ye geldiklerini söyledi. Valilerimizin bir şehirden başka bir şehire geçerken bu adaptasyon hızına bayılıyorum. Sanki hep o şehirde yaşamışçasına anında uyum sağlıyorlar. 

Festivalde dikkat çeken bir diğer isimde AK Parti Grup Başkanvekili Abdulhamit Gül bir Gaziantepli olarak Gaziantep’teydi. Türkiye'deki Kültür Yolu Festivalleri'nin ilgi gördüğünü, Gaziantep'in kültürün, gastronominin, turizmin, ticaretin merkezi olduğunu söyledi.

Bu festivaller ile yolu sanattan, kültürden geçen herkesle Kültür ve Turizm Bakanlığı buluşuyor. Türkiye Kültür Yolu Festivalleri adım adım tüm Türkiye’ye yayılmaya devam ediyor. Zira festivallerde binlerce insanla buluşuluyor. AK Parti hükümetinin sanata karşı olduğu imajını yaratmaya çalışan muhalefete sanırım en iyi cevap sanat ve sanatçıyı kültür yolu ile halkın yoluna seren güç sanat oldu. Halkı sanatla sanatçıyla buluşturan en yumuşak siyaset yapmanın yollarından biri Kültür Yolu festivalleridir. Sanatla sanatçıyla halkın arasına zira kalpten kalbe giden bir yol vardır. Bu yolu sağlayan da kültür yolu festivali oldu.

Bu arada Türk Arkeoloji ve Kültürel Miras Enstitüsü’nde Rönesans Rüyaları (Refik Anadol) Sergisi görülmeye değerdi. Sırada Beyoğlu Kültür Yolu, Sur Kültür Yolu, Efes Kültür Yolu, Antalya Kültür Yolu festivalleri var. Yeni kültür yollarında görüşmek üzere, yolu kültürden sanattan geçen herkesle bir gün bir şehirde buluşacağız.