​TL'DEKİ KAYIPLAR

Serpin ALPARSLAN 14 Mar 2017

Serpin ALPARSLAN
Tüm Yazıları
Küresel olarak dünya resmen kabuk değişimi yaşıyor.

Küresel olarak dünya resmen kabuk değişimi yaşıyor. 

Dolar yükseliyor, Euro artıyor, TL değer kaybediyor.

Dolar son 2 yılda nasıl değişime uğramış? Neler etkilemiş? 

Bugünkü tarihle bakalım:

14 Mart 2015  (2.64$)     31 Aralık 2015(2.93$) ABD Doları

14 Mart 2016 (2.89$)      31 Aralık 2016 (3.54$) ABD Doları

15 Mart 2017 (3.74$) ABD Doları…

Ciddi kayıplar yaşanmış…

Ancak, beklentiler OHAL süreci ve referandum sürecinden sonra doların düşeceği gibi fısıltılar kulağa hoş gelse de açıkçası ben aynı kanıda değilim. 

Elbette coğrafi konum dolayısıyla aldığımız riskler ile mücadele ettiğimiz terör örgütlerine verdiğimiz mücadele karşısında dolar karşısında direnmek pek kolay değil. Özellikle 15 Temmuz ve 8 Kasım ABD seçim sonrası yaşananlar doların artmasını en çok kamçılayan etkenler diyebilirim.

15 Temmuz süreci %22 kayıp,

Küresel olarak dolar karşısında sadece Türk Lirası değer kaybı yaşamadı. Tüm gelişmekte olan ülkeler bu baskı karşısında durmakta zorlandı. Ancak bizim yaşadığımız 15 Temmuz darbe girişimi para politikaları açısından dolar karşısında performansı zorlayan en önemli kırılma noktası oldu. Yaklaşık yüzde 22 dolar karşısında değer kaybetti.  

8 Kasım ABD Başkanlık seçimi %11 kayıp,

ABD başkanlık seçimini sürpriz bir şekilde Donald Trump'ın kazanması 8 Kasım’dan bugüne yaklaşık yüzde 11 oranında dolar karşısında değer kaybetmiştir. 

2017 yılın başında yaşanan jeopolitik risklerin getirdiği bombalı saldırılar ve siyasi belirsizlikler, OHAL ve referandum sürecinin getirdiği baskılar nedeniyle 01 Ocak 2017 itibariyle dolar karşısında kayıplar ise yüzde 19 civarında. 

ABD Merkez Bankası FED’in 14-15 Mart tarihinde gerçekleştireceği toplantısı ve faiz oranı kararı çok önemli. Ancak ABD’nin ekonomi verileri yeterli olmadığından bana kalırsa faiz artırımı söz konusu olmayacaktır. Ancak her basın toplantısında başkan Janet Yellen küresel piyasalardaki volatiliteyi (yatırım aracın fiyat değişimi) artırabilir. Bu da doları körükleyebilir.

Avrupa Merkez Bankası (ECB), toplantısı sonrasında Draghi’nin yapmış olduğu açıklamalar Euro’ya değer kazandırdı. Faiz oranlarında ve varlık alım programında değişikliğe gitmedi. Ancak Euro bölgesinde yaşadığımız Hollanda krizi bize döviz artışında bir parça etkili olarak geri dönebilir. 

Merkez Bankası sıkılaşma kararı

TC Merkez Bankası her ne kadar FED karşısında faiz kararı alamasa da rezervleri dolar karşısında yeterli değil. Sıkılaşma kararında frenleme yapmadığı sürece dolar karşısında durmak da mümkün görünmüyor.

Her ne kadar dolar bozdur kampanyası yapılsa da yastık altında halen 3 bin 500 ton altın olduğu söylenmekte.