TRUMP YARGILANIYOR

Serpin ALPARSLAN 07 Nis 2023

Serpin ALPARSLAN
Tüm Yazıları
Eski ABD Başkanı Donald Trump, 4 Nisan 2023 tarihinde tarafına hazırlanan iddianamenin ardından mahkemeye çıkarılmak üzere New York'a geldi ve aynı gün Manhattan mahkemesinde yargılandı.

Eski ABD Başkanı Donald Trump, bir ceza davasıyla suçlanan ilk ABD Başkanı oldu.

Eski ABD Başkanı Donald Trump, 4 Nisan 2023 tarihinde tarafına hazırlanan iddianamenin ardından mahkemeye çıkarılmak üzere New York'a geldi ve aynı gün Manhattan mahkemesinde yargılandı.

Trump, film yıldızı Stormy Daniels’a "sus parası" ödemesiyle ilgili suçlandı. Ve New York büyük jürisi tarafından kendisine karşı düzenlenen iddianamede belge sahteciliği iddiasıyla ilgili yaklaşık 30 suçlamayla mahkemeye çıktı.

İddianamenin tamamı olmasa da en azından bir kısmının, Trump'ın o zamanki avukatı ve yardımcısı olan Michael Cohen'e 2016 Başkanlık seçimlerinden önce film yıldızı Stormy Daniels'a yaptığı 130.000 dolarlık sus parası ödemesiyle ilgili olduğu anlaşılıyor. Yani Stormy Daniels, 2006 yılında Trump'la birlikte oldu iddiasına sessiz kalması için para almış ve aslında bu amaçla Cohen'e yaptığı ödemeleri ise Trump, "yasal giderler" olarak kaydetmiş. Ee tabii iş giderlerini yanlış sınıflandırmak New York yasalarına göre büyük bir kabahattir. Bu, başka bir suçu örtbas etmek için yapılırsa ağır bir suç haline gelebiliyor.

Peki Trump’a hangi suçlarla itham ediliyor? Sadece Stormy Daniels suçlaması ile mi mahkemeye çıkıyor mı yoksa dosya kabarık mı?

Trump şu anda sadece Stormy Daniels ile mahkemeye çıkıyor ancak 6 Ocak 2021'deki Başkent saldırısındaki rolü, Georgia'daki seçim sonuçlarını değiştirmeye teşebbüs ve kalması gereken gizli belgeleri kasıtlı olarak hükümetten saklama dahil olmak üzere bir dizi iddia edilen suçtan soruşturma altında.

Elbette bu dosyalar yavaş yavaş açılmaya başlayacak ve yıllar yılları alacaktır ama tüm bu davalar Cumhuriyetçi Partiyi (GOP) son derece zedeleyecektir.

Trump şu an aşırı muhafazakarlar üzerindeki hakimiyetini hâlâ elinde tutuyor olabilir ancak ana akım yasal çabalara ne kadar karşı koyarsa koysun diğer Cumhuriyetçilerin onu terk etmesi için o kadar büyük bir açılım sağlıyor. Georgia seçmen dolandırıcılığı davası ile federal engelleme davası, Manhattan'ın suçlamalarından çok daha ciddi, daha ikna edici ve Trump'a daha fazla zarar verebilir. Her İkisinden de suçlamalar artar ve ceza alırsa şayet, o halde daha fazla Cumhuriyetçi Trump'tan uzaklaşacaktır.

Velev ki Trump Manhattan davasını kaybetti.

Bu onu üstü kapalı olarak bir tecavüzcü olarak damgalayacaktır. Bunu savunmasına yardım etmek isteyen tüm Cumhuriyetçiler de hızla uzaklaşacaktır.

Trump eğer davayı kaybederse demokratların eli daha da güçlenecek Meclis'in kontrolünü geri kazanacaklar, Senato'yu da kaybedecektir. Demokratlar gücü eline geçirdikleri zaman ise yani Biden muhtemelen işletmeler ve zenginler üzerindeki vergileri artırmayı yeniden deneyecekti. Ve ikinci dönem başkanı olarak yasadışı göç ve Sosyal Güvenlik ve Medicare'in yaklaşmakta olan iflası gibi çetrefilli sorunlara çözüm bulma konusunda daha özgür olacaktır.

Açıkcası belki çok erken konuşuyorum ancak bahsedilen diğer davalar henüz savcının masasına bile gelmedi soruşturmalar henüz iddianamelerle hazırlanma sürecinde ve süreç şöyle işliyor:

Önce ön jüriye gidiyor grand juri onayladıktan sonra dava açılıyor dava açılma işlemi yapıldıktan sonra davaya itiraz edilecek bu 4-5 ay sürer yargıç itirazı kabul etmeyecek ve kısacası dosya açılacak Trump’ın avukatları savunma için süre isteyecek sonra 12 kişilik jüri üyesi bulunacak ki Trump lehine veya aleyhine duruş sergilemeyen bir jüri bulunmalı.

Bu dava sadece Stormy Daniels ile ilgili politik bir dava değil aynı zamanda Trump’ın önünü kesmek için yapılmış bir suçlamadır.

Ancak Stormy Daniels davasının dışındaki iddianameler gerçekten ağır suç kapsamına giren suçlamalar ve bunların hepsi federal suçlardır.

Bu nedenle, bugün Trump'ın mahkemede tutuklanmasına yol açması için iddianame, iş kayıtlarını tahrif etme suçlamasına odaklanacaktır.

Hatırlarsanız Trump'ın avukatı Michael Cohen'in 2016 başkanlık seçimlerinden kısa bir süre önce Daniels'a sus payı ödediği ve bu suçtan hapis cezası aldığı zaten biliniyordu ve kendisi ticari belgelerde tahrifat yapmakla suçlanacak ama bir suçu başka bir suçla örtbas etmek yani kampanya finansmanı kanunlarına aykırı amacıyla işlendiği iddiasının iddianamede yer alıp almayacağı henüz belli değil.

Eğer Trump'ın başka bir suçu örtbas etmek için iş kayıtlarında tahrifat yaptığı kanıtlanırsa bu ağır suç olarak sınıflandırılır.

Bununla birlikte Trump'ın suçlamalarla karşı karşıyayken başkanlık seçimleriyle ilgili bir yasa yok. Yani seçime girebilir ve Trump'ın başkanlığa aday olmasını asla engellemez.

ABD Anayasasında, başkan olmak için temiz bir sabıka kaydı gerekmiyor. Ancak Trump'ın fiziksel olarak hapse girme olasılığı teorik olarak mümkün ancak siyasi olarak pek olası değil.

Ama Trump bana kalırsa, aleyhindeki yasal işlemleri bir kampanya yemi olarak kullanmaya çalışacak hatırlarsanız 2 hafta evvel medyada Trump’ın tutuklanmış fake fotolarını görmüştük ve fotolar hakkında dava öncesi bir prova olduğunu vatandaşların tepkilerini ölçmek için yapıldığından bahsetmiştim.

Şimdi taraftarlarına tutuklanabileceğini söylüyor ve onları protesto etmeye çağırıyor.

Teslim olsa bile mutlaka bu süreci büyük bir mağduriyet gösterisine dönüştürmeye çalışacak ve arkasında toplanmak için halk desteği arayacaktır.

Cumhuriyetçi Parti’nin ağır topları, Trump aleyhindeki davanın bir cadı avı olduğunu ve siyasi amaçlı olduğunu söylüyorlar.

Ancak süreç devam ettikçe ve diğer soruşturmalara dayalı olarak büyük suçlar için daha fazla iddianame düzenlendikçe Trump'a yapılan destek zayıflayabilir.

Suçlamalar yapılmadan önce bile eski Başkan Trump Amerikan tarihinde zaten tüm normları ve gelenekleri yıkarak sisteme savaş açtı ve iki kez azledilen ilk ve tek başkan olmuştu.

Açıkçası bu tip suçlamalarla ABD'nin bir diğer önemli geleneği de bozuluyor. Ancak diğer taraftan ise kimsenin hukukun üzerinde olmadığı mesajı verilmekte ve bir tabu kırılarak gelecekte eski başkanlara karşı siyasi amaçlı davaların açılmasının yolu açılmaktadır.