ABD'NİN İŞ GÜCÜ KAYBI

Serpin ALPARSLAN 21 Oca 2023

Serpin ALPARSLAN
Tüm Yazıları
2022 yılında FED enflasyonu aşağı yönlü çekmeye çalışırken, birkaç şirket maliyetleri düşürmek için işten çıkarmaları duyurdu.

2022 yılında FED enflasyonu aşağı yönlü çekmeye çalışırken, birkaç şirket maliyetleri düşürmek için işten çıkarmaları duyurdu. AMAZON, META, NETFLIX , TWITTER, MICROSOFT, GOOGLE, DoorDash, Blue Apron, BuzzFeed, Vimeo ve Lyft gibi  son zamanlarda personel sayısını azaltan sektördeki başlıca oyuncular arasında yer alıyor.

Henüz Ocak ayını bitirmeden işten çıkarma haberleri resmen domino etkisi yaratmaya başladı.

Teknoloji endüstrisi, belirsiz ekonomik koşullar karşısında bu yıl bir dizi işten çıkarma gördü.İşten çıkarmalar, dijital reklamcılar harcamaları kıstıkça ve artan enflasyon tüketici harcamalarını sınırladığında ortaya çıkıyor.

Korkutucu tablo ise 2022'de 1.000'den fazla küresel teknoloji şirketinden işten çıkarılan 154 bin 336 işçinin yalnızca bir kısmı olduğunu gösteriyor 2023'ün başından bu yana ise 25 binden fazla küresel teknoloji çalışanı işten çıkarıldı.

Layoff.ai'nin verilerine göre, Amazon, Meta, Microsoft ve Salesforce, son aylarda en çok işten çıkarma yapan şirketler listesinin başında yer aldı.

En son veriler, dünya çapında 101 teknoloji şirketinin 2023'te şimdiye kadar 25 bin 436 çalışanı işten çıkardığını gösteriyor. Bu çalışanların 22 bin 400'den fazlası ABD'de.

Geçtiğimiz ay Meta, pandemi sırasında çalışan sayısını yaklaşık yüzde artırdıktan sonra art arda 2. çeyrekte azalan gelir açıkladı ve 4. çeyrekte bir düşüş daha öngördüğünden, personelinin yüzde 13'ünü, yani 11 binden fazla çalışanı işten çıkardığını duyurdu. Ayrıca TikTok gibi rakiplerin rekabetinden, çevrim içi reklam harcamalarındaki büyük yavaşlamadan ve Apple'ın iOS değişikliklerinden kaynaklanan zorluklardan zarar gördü. Şirketin piyasa değerinin dörtte birini kaybetti ve hisse senedini 2016'dan bu yana en düşük seviyesine çekti. CEO Mark Zuckerberg sadece bu yıl 9,4 milyar dolar kaybetti.

Amazon, zorlu ekonomik ortamla ve pandemi sürecinde çok hızlı işe almanın sonuçlarıyla mücadele ederken kısa süre önce 18 binden fazla kişiyi işten çıkaracağını duyurdu. Bu ayın başlarında Amazon, 18 Ocak'ta şirketin tarihindeki en büyük işten çıkarılacak elemanlar ile ve bundan etkilenen çalışanlarla iletişime geçmeye başlayacağını söyledi.

Teknik elemanların işten ayrılmaları arttıkça, Microsoft 10 bin işçiyi işten çıkarıyor.

Microsoft, işten çıkarmalar için makroekonomik koşulları ve değişen müşteri önceliklerinden kaynaklandığını belirtti. Ayrıca 2022 yılında Microsoft'un yüzde 20  hisse değerinin düşmesi de işten çıkarmalara neden oldu. En son yıllık raporunda, Haziran ayı sonunda toplam tam zamanlı çalışan sayısının 221 bin olduğunu 122 bini ABD'de bulunuyor. Bana kalırsa Microsoft'un 10 bin eleman çıkarılması bu yılın başlangıcı olabilir. Esasında en büyük neden Amazonun da belirttiği gibi pandemi döneminde teknoloji şirketlerin çok fazla eleman almaları ve pandeminin ateşinin düşmesiyle yani yeni bir gerçekliğe uyum sağlandıkça, teknoloji dünyasındaki işten çıkarmalar bu nedenlerden dolayı artıyor.

2023 YILININ BAŞINDAN BU YANA 25 BİNDEN FAZLA GLOBAL TEKNOLOJİ ÇALIŞANI İŞTEN ÇIKARILDI

Elon Musk, geçen ayın sonlarında 44 milyar dolarlık Twitter satın alımını kapattıktan kısa bir süre sonra yaklaşık 3 bin 700 Twitter çalışanını işten çıkardı. Bu, personelin yaklaşık yarısına tekabul ediyor. Musk, işten çıkarmaların Twitter'ın günde 4 milyon dolardan fazla kaybetmesiyle geldiğini söyledi. Twitter'ın en son kazanç bildirdiği ikinci çeyrekte, gelir bir yıl öncesine göre yüzde 1 düştü.  Ayrıca Tesla CEO'su Elon Musk, tüm çalışanlara gönderdiği bir e-postada, şirketin maaşlı çalışanlarının yüzde 10'unu kestiğini duyurdu.

Son olarak bugün açıklama yapan Google ve ana şirket Alphabet CEO'su Sundar Pichai, değişen ekonomik gelişmeler ve artan finansal sorunlar karşısında 12 bin çalışanını işten çıkarmayı planladığını duyurdu.

Salesforce bu ayın başlarında iş gücünü yüzde 10 azaltacağını, araç paylaşım şirketi Lyft, yaklaşık 700 çalışana denk gelen yüzde 13'ünü, Stripe yaklaşık bin bin 100 kişiyi, Coinbase  bin 100, Shopify, bin, Netflix yaklaşık 450 kişi işten çıkardı. Tabi bu liste uzayıp gidiyor. Ancak çok ilginç bir banka da işten çıkarma dominasına takıldı ve Wall Street'ten Goldman Sachs, daha geçen hafta 3 bin 200 kişiyi işten çıkarıcağını duyurdu. 

Şimdi bilançolar zamanı yani yıl boyunca ektikleri kazançlarını paylaşma zamanı geldi. İlk olarak bankalar ve teknoloji şirketleri tek tek bilançolarını açıklıyor. Netflix blançosu beklentinin üzerinde geldi Morgan Stanley'in 4. çeyrek kazançlar iyi gelirken, işten çıkaranlar listesinde de görüldüğü üzere Goldman Saks pek parlak blançosunu açıklayamadı. Önümüzdeki hafta Microsoft bilançosunu açıklayacak ve belli ki onun da karnesi çok iyi görünmüyor.