ÖMÜR BOYU NAFAKA SONA MI ERİYOR?

Arzu ERDOĞRAL 06 Kas 2019

Arzu ERDOĞRAL
Tüm Yazıları
"Ömür boyu nafaka sona mı eriyor?" başlığındaki haberi gördüğümde sorunun çözümüne yönelik bir adım atıldığını düşünerek hayli sevindim.

Haberde, “ikinci yargı paketinde yer alması beklenen düzenlemeye  göre, iki seneye kadar olan evliliklerde nafaka süresi iki sene, bu sürenin üzerindeki evliliklerde ise evli kalınan süre kadar olacak.” deniliyordu.

Haberi Twitter’da  paylaştığımda tepkiler geldi. O isimlerden biri daha önce de taleplerini bu köşeden paylaştığım Süresiz Nafaka Mağdurları Platformu Kurucusu İlhan Ergincan’dı. Sebebini kendisine sordum.

Ergincan, “Cumhurbaşkanımız Recep Tayyip Erdoğan‘ın Kızılcahamam kampında açıkladığı 2.Yargı Paketinde Yoksulluk Nafakası ve çocuk haczinin olacağını belirtmesi, mağdurları sevindireceğine endişeye ve mutsuzluğa sevk etti.” dedi.

Çıkacak yasa ile ilgili endişelerini sıralayan Ergincan, “2. yargı paketine gelecek nafaka yasası ile alt limit 2 yıl, üst limit olmaksızın evlilik süresi kadar nafaka ödemeye mahkûm edileceğiz. Bunun yanında kadının çalışma imkânı bulunmayan durumlarda hakimin süresiz nafakaya hükmetme yetkisi olacak.” ifadelerini kullandı.

 “Bu kanunla her iki taraf mağdur edilmemiş olacak” denilebilir ama bu doğru değil” diyen Ergincan, buna örnek de verdi.

Ergincan verdiği örnekte şunları söyledi;

Ülkemizde çekişmeli boşanma davaları süreleri 5 ve 15 yıl arası sürmektedir. Bu süreye İstinaf Mahkemesi ve Yargıtay Mahkemesi süreçleri dahildir. 10 yıl evli kalmış bir çiftin boşanma davasında ilk veya ikinci celsede tedbir nafakasına hükmedilmektedir. Şu an dava 14 yıldır sürmektedir, Yargıtay kararı beklenmektedir. Yeni çıkacak yasaya göre tedbir nafakası, yoksulluk nafakasından sayılmadığından 10 yıl süren evlilik için 10 yıl yoksulluk nafakası ödemesine karar verilecek. 14 yıl tedbir nafakası ödeyen mağdurumuz bir de 10 yıl yoksulluk nafakası ödeyecek ve toplamda 24 yıl nafaka ödemiş olacaktır.

Bu durumda (10 yıllık evliliğe 24 yıl nafaka ödenmesi mağduriyetleri nasıl sonlandıracak?)

Bir başka mağduriyet te 2 yıla kadar süren evliliklerde belirlenen alt limitin 2 yıl olması.

 (Neye göre iki yıl belirlenmiştir? 10 gün evli kalan bir insana kusuru bulunmasa veya eşit kusurlu da olsa 2 yıl nafaka öde demek ne kadar adildir?)

Kadının yaşı süresiz nafakanın devamında önemli bir kıstas olacak ve çalışamayacak yaşta olan kadının süresiz nafaka almasına hükmedilebilecektir.

(Peki, kadın boşanma davasını açtığında 40 yaşındaydı. Dava 10 yıl sürdü, yaşı oldu 50, karar verirken 50 yaşına göre karar verip kadın çalışamaz mı diyeceksiniz? Süresiz nafakayı bu şekilde devam ettirmiş mi olacaksınız?)

Bir diğer önemli mağduriyet te işsiz olduğu için nafakasını ödeyemeyenlerin 3 ay tazyiğin hapsine maruz kalmalarıdır. Yeni çıkacak yasada bununla ilgili bir çözüm önerisi de bulunmamaktadır.

Nafakaya getirilecek alt ve üst limitle verilen kararda toplu nafakaya hükmedilir ve işsiz olan kişinin toplu nafakası devlet tarafından ödenerek aralarındaki bağ kopartılır. Nafaka borçlusu işe girdiği zaman devlet tarafından maaşına dörtte bir oranda haciz koyularak nafakanın hapsi ortadan kaldırılacaktır.

Süresiz Nafaka Mağdurları Platformu Kurucusu İlhan Ergincan’ın  devletimize önerisi ise; Aile fonu ve ev hanımı kadınlarımıza sigorta yapılması.

Adalet Bakanlığı ve Aile Bakanlığı’nın bu durumda yeniden mağdurlar ile bir araya gelmesi gerekiyor.