​MÜZİK DÜNYAMIZ GEÇMİŞİNİ ARIYOR!

Fehmi KETENCİ 09 Eki 2017

Fehmi KETENCİ
Tüm Yazıları
2000'li yıllar öncesinin en çok söz edilen, en hareketli sektörlerinden olan "müziğimiz" geçmişini arıyor.

      2000’li yıllar öncesinin en çok söz edilen, en hareketli sektörlerinden olan “müziğimiz” geçmişini arıyor. Bir dönemlerin fenomenleri bir çok sanatçımız, artık eskisi gibi adından söz edilmez oldular. Yaptıkları albümleriyle, müzik dünyamızın lokomotifi olan bu ünlü sanatçılarımız, yoğun sahne çalışmalarıyla toplumun her zaman gözdeleriydiler. 

      Her zaman gündemde olan albüm satışları, korsan yapımların cirit attığı dönemlerde bile inanılmaz rakamlarla ifade ediliyordu. Sattıkları albümlerle, yaptıkları bestelerle, dillerde dolaşan hit şarkılarıyla ve bu şarkıları yorumlayan sanatçılarının yarattığı maddi olanaklarıyla  geçmişte “altın dönemi”ni yaşayan müzik sanayiinin merkezi Unkapanı Plakçılar Çarşısı, yaşanan ekonomik krizden nasibini aldı ve o “şaşalı” günlerini arar oldu. 

      Bir zamanlar milyonlara varan albüm satışları ile oldukça fiyakalı bir dönem yaşayan sanatçılar bugün o efsane rakamları hayal bile edemez durumdalar. Anadolu’dan İstanbul’a gelen, hayalleri müzik sanatçısı olup albüm yapabilme düşleri kuran o genç sanatçıların uğrak yeri olan Unkapanı Plakçılar Çarşısı’nda şimdi in cin top oynuyor.       

      Bir dönem “altın devri”ni yaşayan müzik sektörümüz, teknolojiye yenik düştü. Büyük krizin içinde. Bir zamanların en popüler mekanı, müzik sektörünün kalbi olan Unkapanı Plakçılar Çarşısı’na kimse uğramıyor. Çarşıda bir çok firma dükkan kapadı ve albüm üretmekten vazgeçip sektörden ayrıldılar. 

      Müzik dünyasının en önemli malzemesi olan ve sektörü canlandıran, sektörün yıldızı olan çizgi üstü sanatçı, yorumcu ve besteciler, iyi ve kalıcı eserler üretme konusunda yaşanan krize yenik düşünce, albüm üretimini de sekteye uğrattı, yapımcılar, albüm üretmekten vazgeçtiler. Sektörün eskileri ve yeni yetişen sanatçılar albümlere bel bağlamak yerine sahne çalışmaları ile yaşam savaşını sürdürmeye çalışıyorlar. 

      Her dönem, gerek yaptıkları albümlerle, gerekse sahne çalışmalarıyla sektörü canlı tutan ünlü sanatçılar da, sadece prestij için albüm yapma dışında ortalıktan çekilince, müzik endüstrisi tam anlamıyla dumura uğradı. Unkapanı Plakçılar Çarşısı’nda neredeyse yapılan albüm sayısı yok denecek rakamlara düştü. Çarşıda tüm cesareti ile eski geleneksel görevini sürdürmeye çalışan bir kaç plakçı var. Ama yeni albümlerin yapılacağından umut kesmiş görünüyorlar.

      Bir dönemlerin efsane plakçılarıyla ve sayısal olarak milyonların üzerine çıkan albümleriyle dillerde dolaşan o ünlü sanatçılar, şimdilerde albümlerin o dayanılmaz cazibesinden uzaklaşmış görünüyorlar. Çarşı sayısız insana ekmek kapısı olmuş, darda kalanların uğrayarak maddi kazanç bekledikleri bir altın mekandı. İstanbul’un taşı toprağı altın deyip yola düşenlerin en büyük hayalinin yeşerdiği veya sonlandığı bir yer olan efsane çarşı ve müzik sektörü teknolojiye yenilmiş olmanın dayanılmaz hüznünü yaşıyor.

       Bir zamanların, hayalleri süsleyen “albüm yaparak para kazanma döneminin sona erdiği”ne çoktan inanmış görünüyorlar.

       Müzik sektörümüzün geçmişine şöyle bir baktığımızda; son yıllarda Tarkan’ın 20 günde 330 bine ulaşan albüm satışı, son yılların akılda kalan en büyük rakamları olarak tarihe geçti. Türkiye'de bugüne kadar en çok albüm satan sanatçı 33 milyon ile İmparator İbrahim Tatlıses oldu. Tarkan yeni albümünden 32 milyon TL kazanırken albüm satışında 'İmparator'u yakalayamayacağı kesindi ama, sanatçıların albüm yapamadığı ve satamadığı şu dönemde çok büyük bir başarıya imza atmıştı.. İbrahim Tatlıses’i; Orhan Gencebay; 28, Ferdi Tayfur ve Sezen Aksu; 27, Ahmet Kaya; 26 milyonluk albüm satışlarıyla ve son star Tarkan; bugüne kadar 14 milyon albüm satarak en çok albüm satan 13’üncü sanatçı olarak geçmişin altın döneminin akılda kalanlarıdır.  

      Şimdilerde çok büyük kriz içinde olan müzik sektörümüz, teknolojiye yenik düşmenin hüznüyle, geçmiş o “Altın Dönemi”ni arıyor.