​MERKEZ BANKALARIN KARARLARI

Serpin ALPARSLAN 07 Kas 2017

Serpin ALPARSLAN
Tüm Yazıları
Bildiğiniz gibi, İngiltere Merkez Bankası (BOE)'den kasım ayı toplantısında beklenmeyen bir faiz kararı çıktı ve on yıl aradan sonra ilk defa 25 baz puan faiz artırdı.

BOE

Bildiğiniz gibi, İngiltere Merkez Bankası (BOE)’den kasım ayı toplantısında beklenmeyen bir faiz kararı çıktı ve on yıl aradan sonra ilk defa 25 baz puan faiz artırdı.

BOE Başkanı Carney’in açıklamada ise 3 yıl içinde 2 adet 25'er baz puan faiz artıracaklarının güçlü sinyallerini belirterek doğru zamanda faiz artırım kararını aldıklarını söyledi. Aslında altında yatan Başbakan Theresa May gelmeden Brexit sürecindeki ekonomik kayıplar ve ekonomi görünüm, küresel ekonomi etkileri gibi birçok başlık sıralayabilirim elbette ancak, faiz artırımındaki asıl sebebi ise birçok ülkenin maruz 

kaldığı enflasyonist baskılar nedeniyle ki (önümüzdeki ay 3,2 seviyesinde seyredecek) 10 yıl aradan sonra 25 baz puan artırıma gitmiştir. 

BOE 2017 büyüme tahminini 1,7'den 1,6'ya düşürdü bu da kaybettiği yatırımlarını tekrar toparlama adına İngiltere adına zaman kazandıracaktır.

 BOJ

Japonya Merkez Bankası (BOJ) para politikası toplantısı sonrasında faiz oranlarında ve varlık alım miktarında değişikliğe gitmediğini açıkladı. 

FED

ABD’de Federal Açık Piyasa Komitesi(FOMC) kasım ayı toplantısı sonrasında faiz oranlarında tahmin edildiği üzere değişikliğe gidilmedi. Bence FED faiz artırma defteri bu yıl için kapandı. FED seçimleri daha öne çıkan konuşmalar arasında ve Trump'ın işaret ettiği aday FED Guvernörü Jerome Powell'ı aday gösterdi. Hukuk eğitimi alan Powell FED tarihinde 40 yıl sonra bir ilk yaşayacak ve ekonomist olmayan ilk FED başkanı olacak.

TCMB

Yurtiçi gelişmelere baktığımızda ise Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası TCMB, rezerv opsiyonu mekanizması kapsamında döviz imkân oranı üst sınırını yüzde 60'tan yüzde 55'e düşürüp, tüm aralıkları ise 5'er puan aşağı çekti. TCMB tarafından yapılan açıklamada, son dönemde piyasalarda ekonomik temellerle uyumlu olmayan sağlıksız fiyat oluşumları gözlendiği belirtilerek, "Bu durum dikkate alınarak, fiyat istikrarına ve finansal istikrara destek sağlanması maksadıyla rezerv opsiyonu mekanizması kapsamında döviz imkânına ilişkin üst sınır ile dilim aralıklarında değişiklik yapılmıştır" denildi.

Bunun anlamı nedir?

Yapılan söz konusu değişiklik ile yaklaşık 5.3 milyar TL likiditesi piyasadan çekilecek, 

yaklaşık 1.4 milyar dolar döviz bankaların kullanımına geçecek ve ihracatçının kredi ödemeleri için kuru dolar için 3.70, Euro için 4.30 İngiliz Sterlin için ise 4.80 olarak sabitleyerek karar aldı.

Bu karar son derece önemli. Enflasyon ve cari açıkta son derece yüksek böyle bir durumda Merkez Bankası fren yapması gerekir ve bunu da faiz artırarak yapabilirdi.

Açıkçası Merkez Bankası faiz artırmanın dışında elinden geleni yaptı. Bundan sonraki hamle ise eğer uyguladığı strateji tutmaz ise TCMB faiz artırmaktan başka çaresi olmayacak.

Bu karar ardından dolar kuru bir parça geriledi fakat bu durum diğer ülkelerde de farklı değil.

Tek gerçek enflasyon!

Enflasyon düşük büyüme dolaylı olarak belirsizlik yaratıp, hane halkı harcamalarını artırır ve şirketlerin maliyetlerini bu da yatırımların gecikmesine faiz artışına vs daha pek çok domino etkisine neden olur.