VALBUENA; KUYT MU? DİEGO MU?

Mehmet Arif DEMİR
Tüm Yazıları
Fenerbahçe, 2013 yılından beri peşinde (!) olduğu Fransız kanat/forvet Mathieu VALBUENA transferini bu yaz bitirmek için kararlı görünüyor.

Fenerbahçe, 2013 yılından beri peşinde (!) olduğu Fransız kanat/forvet Mathieu VALBUENA transferini bu yaz bitirmek için kararlı görünüyor.

Bugün

Beşiktaş-O. Lyon ve Ajax-O. Lyon eşleşmelerinde bir kez daha Ülkemizin vitrinine çıkan “bücür” Fransız, sözleşmesini yenilemek isteyen kulübünün önerdiği ücreti beğenmeyerek, ikinci kez Fransa dışında ekmek parası peşine düşmeye hazırlanıyor. 32 yaşından gün aldığı şu günlerde, 3 Milyon €uro yıllık ücretten 3 yıllık kontratı Fenerbahçe dışında Katar veya Çin’den alabilirdi ancak. Rusya macerasında, ev-aile-memleket özlemi ağır bastığı için tası-tarağı toplayıp erkenden Fransa’ya döndüğü için İstanbul-Fenerbahçe en iyi opsiyon şu anda.

Bilenler bilir; Aziz Başkan transferde bazı oyunculara “takıntı”lıdır. Ne pahasına olursa olsun o isme Sarı Lacivert formayı giydirmeden rahat etmez. Bunun en büyük(!) örneği Alex ve Diego’dur. Her ikisini de Türkiye’ye, (inatla giriştiği pahalı mücadelelerden sonra) getirmiştir. Valbuena da bu serinin son örneği olacaktır.

Önceki gün

İspanyol ve Fransız futbolcuların genellikle ülkeleri dışında uyum sıkıntısı çektikleri bilindiği halde bu maliyetlerle bu transfere OK demek akıllara Mustafa DENİZLİ ve Rapaiç, Andersson, Mirkoviçler ve Baliç’li kadroyu getiriyor. O kadro da çok yüksek maliyetlerle kurulmuş ve neyse ki; sezon sonunda zafere ulaşmıştı. O maliyetleri,  Elvir BALİÇ’i Real Madrid’e 17 Milyon Dolar’a satarak bir nebze olsun karşılamıştı Yönetim.

Dün

Bu sene Hollanda Ligi’ni şampiyon bitiren Feyenoord takımının kaptanı, beyni, yüreği, ciğeri, her şeyi olan Dirk KUYT da yaşı bir hayli geçkin geldi ülkemize. Sportmen kişiliği, aile yaşantısı ve çalışkanlığı ile örnek oldu Türkiye Liglerine. Profesyonelliğin ete kemiğe bürünmüş haliydi âdeta. Fenerbahçe’nin başarılarında önemli katkısı oldu bulunduğu süre içerisinde ve ilerleyen yaşına inat en çok o çalıştı idmanlarda, en çok o ses etmedi dirseklere, tekmelere. Aldığı ücreti de son kuruşuna kadar helal ettirerek geri döndü Hollanda’ya.

Diego RİBAS’ı da yıllarca kovaladı Fenerbahçe, ağır maliyet yüküne rağmen transfer de etti sonunda ama büyük beklentilerin karşılığı, büyük hayal kırıklığı oldu. Taraftar Alex beklerken Maldonado çıktı hediye paketinden. Olmadı ne yaptıysa, adeta futbolu unuttu Ülkemizde ve kaçmak için fırsat kolladı. Sonra da Brezilya Ligi’nde gerçek hüviyetine kavuştu ve parmak ısırttı performansıyla.

İşte Futbol kamuoyu şimdi bu ikilemi yaşıyor ve taraflı tarafsız herkes “ciğersiz” Valbuena için kendince tahminde bulunuyor. Yönetim de (yani Aziz YILDIRIM) son bir kumar oynayıp 2018 Mayıs’ındaki kongreye Fenerbahçe’yi dördüncü yıldızı takmış olarak götürmek için, Camianın geleceğini büyük bir risk/borç altına sokmak pahasına bu transfere asılıyor.

Bu gidişle; UEFA FAir Play Denk Bütçe Uygulaması değil 2019, belki 2029’da bile hayal olacak.