E BEBEĞİME E E!

Mehmet Arif DEMİR
Tüm Yazıları
Tüm dünya gençliği de bu bebekle beraber büyümekte; e spor (elektronik oyun sporları) diyoruz bu bebeğe.

Merhum Kayahan’ın en sevilen bestelerinden birisiydi hepimiz biliriz bu parçayı. Yeni doğan bebeği için ninni formunda yazmış ve hepimizin en temiz en saf duygularına tercüman olmuştu. Hemen hemen bütün anne-babalar bebeklerini uyuturken e bebeğime e e diye terennüm etmişlerdir.

Şimdi bu sıralarda bir bebek daha yavaş-yavaş büyüyüp serpiliyor bütün dünyanın gözü önünde. Tüm dünya gençliği de bu bebekle beraber büyümekte; e spor (elektronik oyun sporları) diyoruz bu bebeğe.

Geçtiğimiz günlerde Fenerbahçe 1907 adlı e oyun takımı Türkiye Büyük Finali’nde Şampiyon olunca daha geniş kitleler tarafından da bilinir hale geldi Ülkemizde elektronik oyun sporları. Ülker Sports Arena’daki final maçı sanki Euroleague Şampiyonluk maçı gibi heyecanlı ve nefes nefese geçti. Tribünleri dolduran her iki takımın taraftarları BAU SuperMassive e Sports- 1907 Fenerbahçe maçını ilgiyle izlerken Türkiye’de yeni bir çağın başladığına ve yeni bir spor dalının doğumuna da şahitlik ettiler.

Riot Games isimli küçük bir şirket, League of Legends/ LoL (Efsaneler Ligi) markasıyla dünya gençlerini peşine taktı götürüyor nice zamandır. Bu cevheri erkenden keşfeden Çinli Tencent şirketi 2011 yılında Riot’u satın alarak büyük bir yatırım ve atılım yaptı. (Bu arada Tencent en değerli marka sıralamasında koca koca dünya markalarını geride bırakarak 14.lüğe kadar tırmandı)

Türk sporunun lokomotiflerinden Üç Büyüklerin bu konuda da girişim ve takımları var elbette. Öncü olarak Beşiktaş’ı sayabiliriz. İlk LoL takımını kuran ve ligde mücadele eden Beşiktaş JK’ydı.  Fenerbahçe, 1907 Derneği ve Ali KOÇ’un önderliğinde bu işe profesyonelce eğilince hemen farkını fark ettirdi. Beşiktaş’ın önceki sene küme düştüğü LoL’ün 2017’deki Şampiyonu Fenerbahçe oldu. Galatasaray’ın takımı/ekibi de hazırlık aşamasında. Rekabet genelde Üniversite takımlarıyla Spor Kulüplerinin arasında geçecek önümüzde yıllarda anlaşılan.

Kısaca oyundan ve mantığından da bahsederek konuyu toparlayalım; kendi sitesinden alıntıyla “League of Legends tempolu, rekabete dayalı, strateji oyunlarının heyecanını rol yapma oyunlarının öğeleriyle bir araya getiren çevrim içi bir oyundur. Tasarımları ve oynanışlarıyla kendine özgü şampiyonlardan oluşan iki takım, çeşitli savaş alanlarında ve oyun modlarında başa baş mücadele eder. League of Legends sürekli çeşitlenen şampiyonları, sık sık güncellenen içeriği ve canlı turnuva ortamıyla, her beceri seviyesindeki oyuncunun sıkılmadan çok uzun süre oynayabileceği bir oyundur.”

Dünyanın en aktif profesyonel rekabet ortamına sahip olan League of Legends için, yıl boyunca pek çok turnuva düzenlenir. Bunlardan en ünlüsü de, profesyonel oyuncuların milyon dolarları bulan ödüller için yarıştığı prestijli Şampiyona Serisi'dir. Ülke şampiyonları (bu sene için 1907 Fenerbahçe) bu turnuvada boy gösterecekler.

Dünyada şimdiden 100 milyon kullanıcı tarafından oynandığı düşünüldüğünde çok daha geniş bir potansiyele/kitleye ulaşabilir. Genç ve bilgisayar oyunlarına tutkulu bir kuşak yetişiyor ve gelecekte bu kuşak bu işlerden ekmek de yiyecek hep birlikte göreceğiz.

İyi haftalar dilerim.