​BU YAZIN EN KALİTELİ VE İYİ DİZİSİ: DÖNENCE

Micheal KUYUCU 27 Ağu 2023

Micheal KUYUCU
Tüm Yazıları
2023 yılı sıkıntı geçen bir yıl oldu.

Bu yaz dizi sezonu çok sıkıntılı geçti. Üretilen dizilerin yüzde sekseni tutmadı. Ne reyting aldı ne de dikkat çekebildi. Ancak bunlardan biri istisna oldu: Kanal D’de yayınlanan Dönence adlı dizi.

2023 yılı sıkıntı geçen bir yıl oldu. Yılın başında meydana gelen ve asrın felaketi olarak adlandırılan deprem, hemen ardından çok çetin koşullarda geçen genel seçimler. Ayın ilk altı ayında bol bol haber ve televizyon izledik. İzlediklerimizde kâh üzüldük, kah sinirlendik. Böyle bir psikoloji içinde yaza giren insanlar borç harç demedi ve tatillere koştu. Televizyon kanallarının tamamının reytinginde ciddi düşüşler oldu.

Çok saçma diziler üretildi

Benim içinde bu yaz bayağı bir sıkıntılı geçtiği için vaktimin bir bölümünü televizyonla geçirdim. TV kanalları hiç olmadığı kadar sıkıcı yayınlar yaptı. Özellikle ana akım kanallar döküldü desem abartı olmaz. İster istemez dizilere de baktım. Yeni başlayan dizilerin nerdeyse tamamı “goy goy” ve “geyik muhabbeti” içerikli dizilerdi. Bu kalıba uymayan tek dizi ise “Dönence” adlı dizi oldu.

Geçtiğimiz hafta yedinci bölümü yayınlanan dizi yayın gününde reytinglerde hep ilk ikiye girmeyi başardı. Dizide Sümeyye Aydoğan, Caner Topçu, Emre Kınay, gibi isimler başrolde. Otistik bir kız çocuğu olan bir ailenin Foça’daki bir okula gitmeleri ile başlayan dizi hızlı ilerleyen dinamik senaryosu ile dinleyiciyi yakalamayı başardı. Kanal D’nin kendi yapım şirketi tarafından hazırlanan dizi Foça’da geçiyor. Tam yaz havasında tatili size yaşatıyor ama asla düzeyden ödün vermiyor. 

Sümeyye Aydoğan’ın bu dizide yıldızı daha da parladı

Dönence’de başrolü oynayan Emre Kınay, Sümeyye Aydoğan ve otizmli bir genç kız olan Gülce’yi canlandıran Ülkü Hilal Çiftçi dört dörtlük bir performans sergiledi. Emre Kınay’ın olgun ve alttan alan duygusal baba figürü, Sümeyye Aydoğan’ın sevimli ve güzelliği, Ülkü Hilal’in sevimliliği ve otizmi adeta bize yaşatan performansı muhteşem. Dizideki diğer oyuncular da gayet başarılılar ama bu üç oyuncuyu izlemekten ayrı bir zevk aldım. 

Sümeyye Aydoğan’ın yıldızı bu dizi ile tam parladı. Sümeyye’yı ilk Sadakatsiz dizisinde görmüştüm, küçük bir rolü vardı ama çok karizmatik bir güzelliği olduğundan “bu kız geleceğin Serenay’ı olacak” demiştim. Bu konuda hiç yanılmam, yıllar önce Dadı dizisinde gördüğüm Sinem Kobal ve Adanalı dizisindeki Sofia rolü ile dikkatleri çeken Serenay Sarıkaya’nın nasıl yıldızının parlayacağını bulduysam Sümeyye’de de yanılmayacağımdan eminim. Kanal D bence Dönence dizisinde bu kızı başrolde oynatarak çok iyi bir iş yaptı.

Otizm konusu ustaca işleniyor

Dönence dizisinde hem otizm konusu işleniyor hem de eli ayağı düzgün kaliteli oyuncularla gelişen bir yaşam hikayesi var. İçinde aşkın, entrikanın da olduğu ama bunları rahatsız etmeyen bir dozda sunulduğu bir senaryo var. Senarist çok başarılı, güncel ve reyting yapacak bir senaryonun ihtiyaç duyduğu olaylar örgüsünü başarı ile sunuyor. 

Dönence’yi eğer ilk bölümünden izlemediyseniz ve kaçırdıysanız dijitalden mutlaka izlemenizi tavsiye edeceğim. Son derece pozitif ve kaliteli bir dizi. Otizm ile ilgili çok önemli ipuçları veriyor. Bu yazın en eli ayağı düzgün dizi projesi tartışması bu dizi oldu. Zaten reytingler de bunu söyledi.

İddialı bir dizi daha: Dilek Taşı geliyor

Kanal D sonbahara girerken bir yeni diziye daha hazırlanıyor. Dizinin adı: Dilek Taşı. Çok etkili bir tanıtım fragmanı ile hemen dikkat çeken bir proje. Dizinin tanıtımında 12 Eylül 1980’nin darbeci komutanı Kenan Evren’in radyodan yaptığı konuşma ve hemen ardından Gülden Karaböcek tarafından bestelenen ve seslendirilen Dilek Taşı adlı şarkı duyuluyor. Şarkı fragmanda pikapta bulunan plaktan çalıyor. Bu görüntü bile insanı etkiliyor. Buram buram nostalji kokan bir dönem dizisinin daha başladığını anlıyorsunuz.

Dizi sezonun en iddialı projesi olarak gösteriliyor. Dizinin başrollerini; Salih Bademci, Hazal Subaşı ve Ozan Dolunay paylaşıyor. 1980’li yıllarda geçen bir hikâyeyi konu alan dizide Perihan Savaş, Özge Özberk, Teoman Kumbaracıbaşı, Elif Doğan, Çiçek Dilligil, Engin Yüksel, Afra Karagöz gibi isimler rol alıyor. Yapımcısı ise son iki yılda adından epey söz ettiren Pastel Yapım. 

Dilek Taşı 1980’lerin Türkiye’sinde 12 Eylül darbesinin etkisinde yaşanan toplumsal olayların eşiğinde gelişen bir hikâyeyi anlatıyor. Hikâyede neler olacak, kurgu ve senaryoda neler olacak inanın çok merak ediyorum. Yetmişler ve seksenler çok güzel yıllardı, naif yıllardı. O dönem yaşanan her şeyin ayrı bir romantizmi ayrı bir gerçekliği vardı. Dilek Taşı dizisi bunları iyi yansıtırsa çok büyük bir başarı elde edecektir.