Unutulmaz western filmlerinden biridir, Bir Avuç Dolar İçin. 2016 yılındaki Spagetti Kapitalizm yazısında westernin Endülüs kökenlerine atıf yapıp yine bu filme atıf yapmıştım.

Şimdi başka bir yerinden yakalamanın zamanı geldi. Donald Trump’ın bir resmi var. Bir oda dolusu doların içinde kameraya gülümsüyor. Muhtemelen başarı ve gücü yakalamanın sarhoşluğu içindeydi. Trump için bu yeterli değildi ve Amerikan başkanı olmak istedi. Hayatı boyunca kumarhane işinden para kazanan bir girişimci olarak hayatının kumarını oynadı ve kazandı. Şu anda ABD’nin başkanı olarak hayatını sürdürüyor. House of Cards dizisinden fırlamış gibi ABD müesses nizamıyla dalgasını geçiyor, arkasından dolanıyor ve yeri geliyor çarpışıyor. Amacının ne olduğunu kendisinin bile bildiğini sanmıyorum. Amacı belki sadece ve sadece başkan olmaktı ve bundan sonraki amacı da bunu sürdürmek olabilir. Amerika’nın biraz daha dişini sıkması gerekecek anlaşılan. Şimdilerde sınırın ötesinden gelecek göçmen dalgası için duvar örmekle meşgul. İspanyolca konuşan Amerika devletlerinden ABD’ye geçişi engellemek için beyhude çabalardan biri. Bu duvarı ABD’deki bazı kafası kırıklar internet üzerinde topladıkları paralarla destekliyorlar.

Buna mukabil Kolombiya uyuşturucu baronlarından Pablo Escobar’ın kardeşi de internet üzerinden Trump’la mücadele etmek için para toplamaya başlamış. 50 milyon dolarlık bir kampanya yürütecekmiş ve ilk 10 saatinde 10 milyon dolar toplamış. Trump karşıtları mı destekliyor yoksa öbür uyuşturucu baronları mı bilemiyorum. Ama büyük bir meblağla kendini göstermeye hazırlanıyor. Pablo Escobar da tıpkı Trump gibi insanların bir kısmının keyif aldığı ama büyük bir kesimi tarafından da saygın görülmeyen bir endüstride faaliyet gösteriyordu. Tarzları benzerdi ve onun da amacı Trump gibi kendi ülkesinin başkanı olmaktı. Güce erişmek tüm günahlarının kefareti olacaktı ve sonra adını tarihe yazdıracaktı. Büyük konuşmak istemem ama güç civa gibidir ve elde tutmak oldukça zordur. Escobar, önce gücünü kaybetti ve daha sonra parasını. Trump ise önce para kazandı şimdi de gücünü pekiştiriyor. Kendisini ciddiye almayan herkesten teker teker intikam alıyor. Ve bu dünyanın geniş bir kesimini içine alıyor.

Bir avuç dolardan sonra elde edilmek istenen şey güç ve daha sonra daha fazlası. Escobar’ın kardeşi de abisinin ismini toplayarak benzer bir yola girmek istiyor. İnsan ister istemez şunu düşünüyor: Kem aletle kemalat olmaz. Eskiler böyle demiş. Kötü bir araçla iyi bir hedefe ulaşmanız mümkün değil. Kumar parasıyla siyaset yapan Trump’ın dünyayı sürüklediği uçurum ortada. Escobar’ın da zehirlediği insanlar ve yerle yeksan ettiği ülke itibarının ardından iyi bir anı bırakmadığını söylemek mümkün. Sadece diziniz çekilir ve bir akşam televizyonda izleyenler ilgi çekici bir hayat hikayesine takılır. İkisinin hayat hikayesinin ele alınacağı bir televizyon yapımı nasıl olur? İsmi de benden: İki Çirkin Adam.