Türkiye'de LGBT'li bireylerin sayısında artış gözlemlesekte resmi verilere göre durum çok farklı. Peki gerçekte durum nasıl?

Türkiye'de LGBT+ bireylerin nüfustaki oranları ve cinsiyet geçiş süreçlerine ilişkin güncel verilere ulaşmak konusunda sınırlı bilgi bulunmaktadır, çünkü LGBT+ bireylerin nüfus içindeki dağılımı veya yıllık artış oranlarıyla ilgili resmî istatistikler çok nadir yayımlanmaktadır. LGBT+ bireylerin kimliklerini veya geçiş süreçlerini açıklama konusunda yaşadıkları toplumsal baskılar, veri toplamanın ve bu konuda net oranlar belirlemenin zorluğunu artırmaktadır.

1. LGBT+ Bireylerin Türkiye’deki Durumu
Kapsamlı LGBT+ verisi sunan bazı uluslararası araştırmalar veya sivil toplum kuruluşları bulunmaktadır. Örneğin, KAOS GL gibi dernekler veya ILGA gibi uluslararası LGBT hakları kuruluşları, Türkiye'deki LGBT+ bireylerin sosyal durumları hakkında bazı raporlar sunmaktadır. Ancak, yıllara göre belirli bir artış oranı yerine, bu raporlar LGBT+ bireylerin yaşadıkları toplumsal, ekonomik ve hukuki zorlukları daha çok vurgulamaktadır.

2. Cinsiyet Geçiş Süreçleri ve İlaçlar
Türkiye’de cinsiyet geçiş süreci, genellikle hormon terapisi gibi medikal yöntemleri içermektedir. Cinsiyet değiştirme süreçleri için Sağlık Bakanlığı onaylı bir süreç izlenmektedir, ve trans bireylerin hormon tedavisi ya da cerrahi geçiş süreçleri için psikolojik değerlendirme, doktor raporları gibi yasal süreçler gerekmektedir. Türkiye’de bu işlemler için hangi ilaçların kullanıldığı konusunda doktorlar hormon replasman tedavisini uygulamakta, ancak bu tedavi gören bireylerin sayısı hakkında detaylı veri sağlanmamaktadır.

3. Yıllık Artış ve Toplumsal Kabul
Araştırmalar, toplumda LGBT+ bireylerin kimliklerini ifade etme oranının zamanla arttığını ve daha fazla bireyin kendini açıkça ifade ettiğini belirtmektedir. Ancak bu artış oranları ve diğer demografik veriler sınırlı olup, bireylerin cinsiyet geçiş süreçleri hakkında daha detaylı veri elde etmek zordur.