NAPOLİ'Yİ YENEMESE DE BEŞİKTAŞ'LA GURUR DUYDUK

Süleyman KORKMAZ
Tüm Yazıları

Şampiyonlar Ligi B grubunda Napoli'deki maçı kazanan Beşiktaş'ın oyun planı sakin kalmak, temkinli oynamak, kanatlardan gelecek toplara bölge savunmasıyla engel olmaktı. Beşiktaş'a sahasında boyun eğen taraftarlarından ve spor kamuoyundan rövanşı alarak özür dilemesi beklenen İtalyanların atak başlaması hiç de sürpriz sayılmazdı. Beşiktaş'ı kendi sahasına sıkıştırmaya çalışan Napoli'nin sıkı temposu karşısında Kartalların imdadına coşkulu taraftarları yetişti. İleri çıkarken riski hesaba katmayan Napoli Aboubakar ile kalesinde golü görünce hatalı başladığını anladı. Ne var ki, Aboubakar'ın vuruşundan önce İngiliz hakemin faul için düdük çalması Beşiktaş'ı rahatlatacak golü geçersiz bıraktı. Tolgay ile de iyi bir top yakalayıp şans üreten Beşiktaş rakibin Gabbiadi’nin 10 dakika içinde iki önemli gollük atağına kaleci Fabri ile dur dedi... 

Beşiktaş'ın kanatlarında yer alan Beck, Tosic ve Quaresma olağanüstü bir performans gösterdiler. Ne var ki, bu başarılı üçlüyü daha oyunun 25'nci dakikası bile dolmadan sakatlanan Tosic'in kenara alınması bozdu. Kartal'ın bir güçlü yanı zaaf sergilemesi beklenirken ortaya çıktı. Şenol Güneş önemli bir hücum silahı olan Cenk Tosun'u oyuna soktu. Beşiktaş böylece Cenk'i santrfora sürüp Aboubakar'ı kenara çekti. Kartal yeni düzeniyle hücum gücünü artırıp Napoli'ye zor anlar yaşattı. Nitekim ilk yarım saatin bitiminde Atiba ile gole çok yaklaşan siyah-beyazlıların şans yanlarında değildi. Atiba'nın sol ayağıyla çektiği şutta top direkten dışarı çıktı. Dakikalar ilerledikçe Beşiktaş'ın oyununda Atiba'nın etkinliği arttı. Siyahi futbolcu sahanın neredeyse her yerinde vardı ve Napolililer'e rahat top kullanma şansı tanımadı. Quaresma kenardan ortaya attğı toplarla konuk ekibe nefes aldırmadı. Napoli'de pes etmeyen tek isim ise Hamsik oldu. Ne kadar Napoli atağı varsa hepsinde Hamsik'in çabasını gördük. 

Oyunun ikinci yarısına takımlar değişiklik yapmadan girdiler. Napoli'nin Quaresma'nın kenar ortalarına engel olmak için zaman zaman ikili sıkıştırma uyguladığını gördük. Bir de dikkatimizi çeken olay her iki takımın da temposunu ilk yarıdaki gibi yüksek tuttuklarına tanık olduk.  Napoli'nin iki tehlikeli atağından birini Gökhan İnler taktik sarı kart görerek durdurdu diğerinde İnsigne'nin pasıyla sağ çaprazda topla buluşan Callejon topu dışarı attı.  Kaleci Fabri Callejon'un üzerine giderek açısını kapattı ve yüzde yüz gollük tehlikeyi önledi. 

Beşiktaş'ın son hamlesi Oğuzhan Özyakup'un Gökhan İnler'in yerine sahaya alınması oldu. Callejon'un ikinci  denemesine Adriano izin vermedi. İnsigne'nin 20 metreden şutunda top direğin üstünden dışarı çıktı. Napoli adeta Fabri ile tek kale oynarken 75'de Aboubakar ceza alanı içinde düşerek şansını yok etti. Ama Beşiktaş'ı ateşleyeme yetti. Aboubakar üç dakika sonra penaltı kazandırdı. Quaresma'nın golüne sevinirken Hamsik'in 82'de attığı beraberlik sayısıyla sevincimiz yarım kaldı. 

Napoli istediğini aldı. Bunu yapmak için gerçekten çok çalıştı. Her şeye rağmen Beşiktaş'ın ortaya koyduğu mücadele ile gurur duyduk...