MEZOTERAPİ NEDİR?

Op. Dr. Gülay BOZTOSUN
Tüm Yazıları
Antiaging bir işlem olan Mezoterapi en çok uygulanan yöntemlerdendir.

Mezoterapi non-invaziv (iğneli yöntem) bir tekniktir. Ağız yoluyla alınan maddelerin ilgili hedef organlara ulaşması mümkün değildir. Örneğin deri enfeksiyonlarında antibiyotik kullanırız ama çok az miktarı deriye nüfuz eder. Mezoterapi tam da işte burada etkinlik istenilen alana, dışarıdan özel iğneler ile ilaçları enjekte eder.

Mezoterapi uygulaması, cildin tek seansta fark edilir düzeyde daha kaliteli, genç, canlı, parlak görünmesini sağlar. Ayrıca kişinin var olan güzellik potansiyelini ortaya çıkarmak, kişide zaten var olanı belirginleştirmektir. Mezoterapi, kişinin sadece cildinin daha genç ve diri görünmesi amaçlı değil, farklı cilt kusurlarından kurtulma amaçlı da uygulanabilir.

MEZOTERAPİ NE ZAMAN UYGULANMAYA BAŞLANDI?
İlk kez 1952 yılında Fransız hekim, Dr. Michel Pistor tarafından uygulanan mezoterapi yöntemi günümüze değin çok gelişim göstermiştir. Bugün birçok ülkede mezoterapi uygulanmaktadır. Mezoterapinin anavatanı olan Fransa’da hergün yaklaşık olarak 70 bin kişi mezoterapi oluyor (ivek.org).

MEZOTERAPİ NERELERDE KULLANILIR?
Mezoterapi;
-Yüz gençleştirme (Göz torbalanmaları, ince ve derin çizgiler),
- Leke tedavisi,
- Yara İzleri, akneizleri, skarlar,
- Saç dökülmesi,
- Ergenlik ve Hamilelikte Oluşan Çatlaklar
- Bölgesel zayıflama,
- selülit sorunlarında da kullanılmaktadır.
Anestezi gerektirmeden uygulanması, seans süresinin dakikalarla sınırlı olması, sonuçlarının hızlı, kesin ve ağrısız olması ve uygulamadan hemen sonra kişinin günlük hayatına devam etmesi mezoterapinin diğer kozmetik ve cerrahi yöntemlere göre üstünlükleridir. Her bir seans 15–20 dakika sürer. Her yaşta ve yaz aylarında da uygulanabilmesi çok önemli bir avantajdır.
Örneğin göz torbalanmaları, cildinde ince ve derin çizgiler var ise, güneş lekesi, gebelik lekesi, akne, sivilce izleri gibi hiç de hoş görünmeyen ve kişiyi rahatsız eden leke ve deformasyonlar oluşmuşsa, mezoterapiye farklı ilaçlar eklenerek iyileşme sağlanır.
En çok saç ve anti-aging işlemlerde kullanılmaktadır.

MEZOTERAPİ NE KADAR ETKİLİDİR?

4 seanslık kürler halinde ya da 6 seanslık kürler halinde uygulanır. Botoks, dolgu ve peeling ile kombine edildiğinde sonuçlar daha da yüz güldürücü ve fark edilir olmaktadır.
Genellikle haftada bir seans şeklinde uygulamalar yapılır. Kürler tekrarlanabilir, kişilerin ihtiyacı doğrultusunda ya da 3 veya 6 ayda bir tek seans ile elde adilen sonucun devamlılığı sağlanabilir.
Doktorun önerdiği aralıklarla düzenli, yılda iki kez mezoterapi işlemi yaptıran kişilerin zamanın yıpratıcı etkisine karşı cildi güçlenir, canlanır. Bu sayede kişiler yaşıtlarından fark edilir düzeyde daha canlı ve diri bir cilde sahibi olur. . Mezoterapi uygulanan kişilerin cildi sivilce izleri, ufak tefek deformasyonlara karşı daha güçlü olur, daha kolay iyileşir. Çünkü derinin iyileşmek için vitamin ve minerallere ihtiyacı vardır ve mezoterapi ile bunlar dışarıdan verilir.

MEZOTERAPİ İÇİN NELER KULLANILIR?

Yaşlanmanın ilk belirtileri, yüzde ince çizgi ve kırışıklıkların belirmesi ve derinin elastikiyetini kaybetmesi nedeni ile boyun ve çene bölgesinde cilt sarkmalarının daha yoğun olarak görülmesidir. Mezolifting ya da yüz mezoterapisi) yöntemi ile yüz derisi içine özel maddeler verilerek derinin kaybettiği esneklik ve canlılık tekrar kazandırılır. Hyaluronik asit, A, C, E vitaminleri, aminoasitler, nükleik asitler, koenzimler bu amaçla kullanılan doğal maddelerdir. Deriye dışarıdan sürülerek kullanılan krem, losyon, serumlarda da benzer etken maddeler bulunur. Ancak mezolifting uygulamasında bu maddeler deri içine direkt mikroenjeksiyonlar yapılarak verildiğinden kozmetiklere göre çok daha etkili olurlar. 2 hafta aralıklarla 4–6 seans uygulanması gerekir. Uygulama çok ince enjektörlerle yaklaşık 2–4 mm derinliğe yapılır. Mezolifting sonrası cilt parlak, genç ve taze bir görünüm kazanır ve kaybettiği esnekliği geri kazanır. Bu yöntem, botox ve dolgu uygulamaları ile de kombine edilebilir.

MEZOTERAPİ KİMLERE YAPILMAZ?
AİDS, CVH, Gebelik, Laktasyon, Antikoagulanlar, içeriğindeki ilaçlara aşırı reaksiyon veren kişilerde, Bilinen otoimmun hastalıkları dışında uygulanmasında kontrendikasyon yoktur.

PLASTİK CERRAHDAN KORKMAYA GEREK YOK; mezoterapi, dolgu, botoks da yapar; ameliyat da...