GÖKTÜRK 1 YER GÖZLEM UYDUSU

Serpin ALPARSLAN 07 Ara 2016

Serpin ALPARSLAN
Tüm Yazıları
Göktürk 1 projesi 2009 tarihinde imzalanmış ve 250 milyon avro değerinde.

Dün resmen saat 16:51’e saniyeler kala canlı olarak izlediğim Göktürk1 uydusunun fırlatılmasına odaklandım. Nasıl gurur verici anlatamam.

Kısaca detaya girersek;

Göktürk-1, Türk Havacılık ve Uzay Sanayii A.Ş. (TUSAŞ) ve Aselsan'ın teknoloji girdisi ile İtalyan uzay hizmeti şirketi Telespazio tarafından Millî Savunma Bakanlığı için tasarlanmış ve geliştirilmiş olan, 0.5 m'ye (50 cm) kadar görüş yeteneğine sahip, yakıtsız ve tam 1070 kg kütleye sahip, yüksek çözünürlüklü bir yer gözlem uydusudur. Göktürk 1 projesi 2009 tarihinde imzalanmış ve 250 milyon avro değerinde.

Uydu Fransız Guyanası’nda bulunan Koruou Fırlatma merkezinden uzaya fırlatıldı ve Türkiye ise Ankara’da düzenlenen canlı yayın ile izledi. 

Amacı ise  0,50 m (1 ft. 6 inç) çözünürlüklü uydu, coğrafi kısıtlama olmaksızın dünyadaki herhangi bir yerde keşif yapmak için tasarlanmış Buna ek olarak, haritalama ve planlama, arazi örtüsü araştırması, jeoloji, ekosistem izleme, felaket yönetimi, çevre kontrolü, kıyı bölgesi yönetimi ve su kaynakları konularında çeşitli sivil uygulamalarda kullanılacaktır. En önemlisi ise TSK’nın  istihbarat amaçlı önemli ihtiyaçlarını herhangi bir coğrafi kısıtlama olmadan dünyanın her alanından görüntü almalarını amaçlıyor.

Nedense Göktürk1’den rahatsızlık duyan ülkeler ses çıkarmaya başlayacaklar hatta belki de yok etmeye çalışacaklar şimdilik ilk ses İsrail’den geldi.

İsrail, Telespazio'nun hissedarı olan Thales Group adlı Fransız şirketi üzerinde baskı kampanyası başlatmış ve Göktürk-1'in kendi topraklarından çektiği yüksek çözünürlüklü görüntülerin sonunda yanlış ellere düşebileceği korkusunu dile getirmiş. 

Ve tek şartı Göktürk-1'in İsrail üzerinde olduğu sürece görüntü alma yeteneğine sahip olmaması şartını koşmuş.

Neyse uzatmadan Türk bürokratları, uydunun deneyimli ve tanınmış bir uzay şirketi tarafından fırlatılmasını istemiş. Fransız tarafı, maliyeti düşürmek için çok deneyimli bir uydu fırlatma şirketini devreye alma konusunda ısrar etmiş.

Bu kriz de bu şekilde çözülmüş oldu.

Bizler böylesine girişimlerde bulundukça çelme atmaya çalışanlar çok olur.

Cumhurbaşkanı Erdoğan’da fırlatma anında katıldığı törende     “Kötü komşu insanı hacet sahibi yapar. Bu tür ambargolar bizi bitirmemiştir. Bizi hacet sahibi yaptı.” dedi. 

Hepimize hayırlı olsun…