​FİLİSTİN KAMPINDAN LORDLAR KAMARASI'NA

Alican DEĞER 20 Eki 2017

Alican DEĞER
Yıl 1988.

Yıl 1988. Yer, Batı Şeria’nın Ramallah kenti girişinde yaklaşık 15 bin Filistinlinin yaşadığı Amari mülteci kampı. İsrail askerleri saldırıyor. Onlarca kişi direnmeye çalışırken vuruluyor. Filistinlilerin tek silahı yerden topladıkları taşlar.

En önde çocuklar. Kendilerini anne babalarının, abilerinin önüne atıyorlar. Öfkeli çocukların elindeki o taşlar bir döneme damgasını vuruyor. Filistin direnişinin bayrağı oluyorlar.

İşte bu fotoğraf tam da o zaman çekiliyor. Remzi Aburedwan 7-8 yaşında. Topladığı taşları İsrail askerlerine atıyor. Yüzünde hiçbir korku emaresi yok. Bu fotoğraf kısa sürede bir sembole dönüşüyor. 

Küçük Remzi’nin müziğe olağanüstü yeteneği var. Bir göçmen kampının çamurlu sokaklarında, yokluğun içinde bile olsa yeteneği kısa sürede fark ediliyor. Bir müzik bursu kazanıyor.

Columbia Üniversitesi’nde İngiliz edebiyatı eğitimi veren Filistin asıllı Hristiyan, ünlü düşünür Edward Said’in dikkatini çekiyor. Amerika’nın Filistin politikalarına sıkı bir muhalif olan Said, artık çocukluktan çıkıp gençliğe adım atan Remzi’ye destek oluyor. Remzi onun yardımı ile Fransa’da müzik eğitimi görüyor. 21 yaşında ise doğduğu yer olan Ramallah’a dönüyor. Eski bir Osmanlı evini restore edip bir de müzik okulu açıyor. 

Tel Aviv’de barış için oluşturulan doğu-batı divanı orkestrasında 3 yıl müzik yapıyor. Tanınmış bir müzisyen oluyor. Ama hep barış için çalışıyor.

İşte bu, mülteci kampında İsrail askerlerine taş atan küçük çocuk önceki gün Londra’da Lordlar Kamarası’nda Hindistan Devleti tarafından verilen ve dünyanın en önemli ödüllerinden biri olan Gandi Barış ödülünü aldı. 1 milyon sterlinlik bu ödül 1960’dan beri dünya barışına katkıda bulunan kişilere veriliyor. 

Remzi’nin hayatı bir noktada İngiltere’de yaşayan Türk Gazeteci Sedat Aral ile kesişiyor. Aral, artık büyümüş ve önemli bir müzik adamı haline gelmiş olan Remzi ile, Beyrut’ta Edward Said’in yanında tanışıyor.

Sedat Aral daha sonra Remzi’yi kendi hazırladığı TRT’de yayınlanan, Filistin’in çocuklarının anlatıldığı “Meleklerin Öfkesi” adlı programına da konuk ediyor. Ve Remzi Aburedwan ödülü alacağı anlaşıldığında Aral’ı törene davet ediyor. 

Remzi, Lordlar Kamarası’ndaki ödül töreninde yaptığı konuşmada, İsrail ile mücadelenin devam edileceğini bir kez daha tekrar ediyor. Tarihin garip tecellisi, bu konuşmanın yapıldığı salon, çok uzun yıllar önce İngilizlerin “İsrail devletini nasıl kurarız?” toplantılarını yaptıkları yer.