​ENFLASYONDA ASLAN PAYI DÖVİZİN

Serpin ALPARSLAN 06 Nis 2017

Serpin ALPARSLAN
Tüm Yazıları
Son 14 yılın en yüksek seviyesini gördük. %11,29

Son 14 yılın en yüksek seviyesini gördük. %11,29

TÜİK verilerine göre, Türkiye’de mart ayında enflasyon %1,02 olarak açıklandı ve yıllık enflasyon da %10,13’ten %11,29 seviyesine yükseldi.

Aslında aslan payı döviz etkisinde diyebiliriz.

Çünkü, ABD Merkez Bankası FED'in faiz artırmasıyla, dolar karşısında TL baskısı devam etmesiyle TCMB, 2017 yıl sonu enflasyon tahminini %8.00'e, beklenti anketin de ise %9.00'a, hedefin de ise %5.00 olarak vermişti.

Ancak TCMB tahminlerinin %54,25’i, mart ayı beklenti anketi medyan değerinin %48’i ve resmi hedef olarak açıklanan %5’in ise %86’sını üç ayda tamamladık.

İlk üç aylık rakamlarda şu anda 2015 ve 2016 enflasyon rakamlarının tamamının üzerindeyiz.

Verinin detayı incelendiğinde enflasyonda en yüksek ağırlıktaki kalem olan gıdada fiyatlar %1,93 artış gösterdi.

Sepetin %21,77’sin oluşturan gıda fiyatları mart ayında %1,93 yükseldi. 

Bunun anlamı nedir, diyebilirsiniz.

Mart ayı enflasyon rakamı olan 1,02’nin 0,42 puanı gıdadan geliyor. Hangi kalem mart ayı enflasyonuna ne kadar katkı sundu ve yer almakta, sorusunu konusunda uzman olan Alnus Yatırım’dan Vahap Taştan’a sordum.

“Enflasyonda gıda fiyatlarının etkisi uzun süredir tartışılıyor. Fakat bu seyir sadece gıda fiyatlarından kaynaklı değil. Çekirdek enflasyondaki yükseliş de son dönemde dikkat

çeken noktalardan biri. Bu nedenle tüm kalemlerde bir artış var. Bu tarafta da döviz kurunu değerlendirmek gerekiyor. Örneğin, geçtiğimiz yıl 100,67, eylül ayında 99,77

olan TÜFE bazlı reel efektif döviz kuru Şubat 2017 itibariyle 88,83 seviyesine geriledi.

Bu temelde, TL’nin Türkiye’nin ticaret ortakları para birimlerine karşı değerini gösteriyor. TCMB kur hedeflemesi ile TL’deki değer kaybının enflasyona yansıdığının farkında. Bu çerçevede bakıldığında ve enflasyon dinamikleri de göz önünde bulundurulduğunda, enflasyonun çözümü para politikası araçlarından uzaklaşmaya başlamıştır. Farklı bir deyişle, daha fazla faiz artırmak enflasyonu çözmekte daha

yetersizdir. Faiz etkisi asimetrik bir hal almıştır. Bu tabii ki faiz indirimi yapılmalı anlamına gelmiyor. Bu, enflasyonun çözümünün para talebinden uzaklaştığı anlamına geliyor. Fiyatlar kontrol altına alınacaksa arz sorunu çözülmelidir”. dedi.

Bana kalırsa; TCMB faiz politikasını yeniden değerlendirmesi gerekebilir. Geçtiğimiz ay olduğu gibi rol alabilir.