ELVİS PRESLEY LONDRA'DA NASIL SAHNEYE ÇIKACAK?

Micheal KUYUCU 07 Oca 2024

Micheal KUYUCU
Tüm Yazıları
Elvis Presley, bu yıl Londra'da 'Elvis Evolution" konserinde sahne alacak. Evet yanlış duymadınız bu yıl Elvis Presley turneye çıkıyor!

Peki Elvis Presley konseri nasıl olacak? Herhalde Elvis mezardan çıkmayacak ya da onun hiç yaşlanmamış gizli bir ikizi yok. Bu konser hologram ile olacak. Elvis hayranları, Rocky’n roll efsanesinin holografik projeksiyon ve yapay zeka kullanılan bir konserini izleme şansına sahip olacak.

 

Dijital Elvis gelecek

Konserin adı “Elvis Evolution”. Konser kasım ayında Londra’da gösterime girecek. Daha sonra da Berlin, Las Vegas ve Tokyo’da sahnelenecek. Bu konseri İngiliz Layered Reality adlı organizasyon şirketi düzenliyor. Şirket Elvis Presley’in benzerlerinin haklarına sahip olan Authentic Brands Group ile anlaşma yapmış ve teknoloji kullanılarak ünlü şarkıcının şarkılarını seslendiren ve hareketlerini sahneleyen gerçek boyutlu bir dijital Elvis yaratmak için çalışmalara başlamış.

 

Bu dijital Elvis Presley hologram ile ortaya çıkacak. Bunun için de Elvis Presley’in binlerce kişisel fotoğrafı, yayınlanan ve yayınlanmayan videosu yapay zeka ile incelenmiş. Yapay zeka, holografik projeksiyon ve artırılmış gerçekliğin çalışılması sonucunda ortaya bir dijital Elvis çıkmış. Bu etkinliği yapan şirket Elvis’in canlı gibi görüneceğini açıklamış ve  “canlı tiyatronun ve çoklu duyusal efektlerin gücü kullanıldı” açıklamasını yapmış.

 

Kasım ayında ilk kez Londra’da sahneye çıkmaya hazırlanan dijital Elvis Presley’in sahne alacağı yerde ayrıca Elvis temalı canlı müzik, dj ve farklı performanslar da yer alacakmış.  Bunun yanı sıra Elvis Presley temalı bir bar ve restoran da kurulacak ve konsere gelenlerin dışında Elvis hayranlarına seslenecekler.  İlki Londra’da olacak bu konserin biletleri haziran ayından itibaren satışa çıkacak. Bu biletler kaç para olur, bu nasıl bir etkinlik olur, hologram eşliğinde sıfırdan yaratılacak dijital Elvis nasıl görünecek merak ediyorum.

 

Dünyadaki dördüncü deneme

 

“Elvis Evolution” dünyada gerçekleşecek olan dördüncü hologram konser olacak. Geçtiğimiz yıl ABBA hologram gösterisi dünya eğlence endüstrisinde epey bir gündem olmuştur. 2020 ve 2021 yıllarında da Whitney Houston ve Michael Jackson hologramları konser etkinliklerinde kullanılmıştı. Elvis Evolution konserinin çalışmaları bu üç konserden edinilen tecrübe ile yapılıyor.

 

Bu hologram konser işini Avrupa çok iyi yapıyor. Özellikle yapay zekanın gelişmesi ile beraber yaratıcılık sınırsız bir hale geldi. Düşünebiliyor musunuz, hayatta olmayan bir insanı size canlı gibi gösterecekler. Yapay zekâ onun tipini, sesini ve aklınıza gelen tüm özelliklerini tarayacak ve elde edeceği bilgileri harmanlayıp aynı kişiyi dijital ortamda hazırlayacak. Yeni Elvis görüntü olarak şu an hayatta olmayan Elvis Presley’in aynısı olacak. Konserde şarkıları playback mi olacak yoksa dijital Elvis mi seslendirecek, o şu an için belirsiz ama gelecekte bir sanatçının tipini ve sesini olduğu gibi yapay zeka ile yeniden yaratabileceksiniz. Teknoloji buna çok yakın.

Böyle olunca ne olacak? Tüm şarkıcılar ölümsüz olacak ve kariyerlerini sonsuza kadar sürdürebilecek. Bunu yirmi yıl sonra yaşamaya başlarız.

 

Elvis ile Cem Karaca düeti gelir mi?

 

Bu yapay zeka ile sanatçıların dijital olarak yeniden canlandırılması gelecekte çok farklı yeniliğe neden olacaktır. Belki de Elvis Presley’in Michael Jackson’un yeni albümleri de yayınlanacak veya öyle bir şey olacak ki 2040’lı yıllarda müzik dünyasında hayatta olmayan starlar hem kendileri ile hem de şu an müzik yapan gençlerle yarışacak. Bu gelişmeler müzikte ve sanat ve eğlence dünyasında büyük bir devrim olacaktır. Böyle bir müzik endüstrisi müthiş renkli olur. Batı bunu kesin yapar, Araplar da yapar bu tür şeylere çok hevesliler.

 

Peki ya biz?

 

İşte onu bilmiyorum. Biz ülke olarak savunma sanayide iyi bir yerlere geliyoruz ama bilişim teknolojisinde biraz geride kaldık. Özellikle sanat ve eğlence endüstrisinde çok gerideyiz. Bu da bu endüstriden küresel pazardan payımıza düşen pastanın küçülmesine neden olduğu gibi küresel sanat dünyasında kendi öz kültürümüzün ve starlarımızın tanıtım ve pazarlamasında geride kalıyoruz.

 

Şimdi mesela Türkiye’de de böyle çalışmalar olsa ve Cem Karaca, Barış Manço, Zeki Müren gibi efsanelerin yapay zeka ile ölümsüzleştirilse. Cem Karaca’nın hologramı Elvis Presley’in hologramı ile düet yapsa, sıfır bir şarkı da bir araya gelse, o şarkı müzik dünyasında yayınlansa, Cem Karaca Elvis konserine konuk olsa, Elvis’te Cem Karaca’nın konserine konuk olsa. Hatta olay büyüse ikili bir grup kursa ve küresel müzik endüstrisinde yeniden doğsa kötü mü olur?

 

Sakın bana hayalperest demeyin, bu vizyon ve AR-GE meselesi. Doğru yatırımlarla ve liyakat ile seçilmiş doğru ekiplerle bu şeyler çok rahat bir biçimde yapılabilir.