2019 YAZININ TÜRKÇE POP HİTLERİ

Micheal KUYUCU 07 Tem 2019

Micheal KUYUCU
Tüm Yazıları
Şaka maka yaz ortasına girmek üzereyiz. Seçim kavga patırtı derken günler geçiyor.

Tatil, güneş, kulüpler ve eğlence insanların gündemine girdi. Kimisi yazlığına gitti, kimisi tatile, kimisi evinde yaşadı yazı ama bir şekilde insanlar yaz moduna girdi. Türkiye’de tatil yapmak dövizde yaşanan yükselme sayesinden Türklerden çok yabancılara yaradı. Dolar, euro yükselince Akdeniz ve Ege yabancı doldu. Tatil mekanlarında olsun, radyolarda olsun yavaş yavaş bu yazın hitleri belli olmaya başladı.

Bu yaz çok fazla bir üretim olmadı, geçmiş yazlara göre daha az şarkı ve albüm yayınlandı.  Ama erken yol alan yürüdü. Bunlar arasında Demet Akalın, İrem Derici, Hande Yener gibi isimler yer aldı. Türkiye’de yayın yapan ulusal ve yerel radyoların yayınladığı müziği ölçümleyen Telifmetre verileri, Powertürk ve Number One Türk gibi müziğe yön veren müzik televizyonları, kulüpler, dijital platform gibi mecralardan derlediğim bilgilere kendi kanaatimi de ekledim ve şöyle bir geleneksel “bu yazın Türkçe pop hit şarkıları” listesi çıkartayım dedim.

Medyada şampiyon Demet Akalın

Medyada müzik denince akla tabii ki ilk önce radyolar geliyor. Bunlara müzik televizyonlarını da eklemek lazım. Telifmetre verilerine baktım, yazın ilk ayında şarkıları en çok radyo ve televizyonlara yayınlanan yorumcusu Demet Akalın oldu. İkinci sırada İrem Derici üçüncü sırada Tarkan yer aldı. Bu yaz başı albümünü yayınlayan Berkay medyada şarkıları en çok yayınlanan dördüncü isim oldu. Beşinci sırada ise Yalın yer alıyor. Bu beş isim Türkiye radyo ve televizyonlarında şarkıları en fazla yayınlanan yorumcuları. Ege’de özellikle Bodrum’da Demet Akalın’ın şarkıları kulüplerde en çalan şarkılarıymış. Kulüplerde en çok Demet Akalın ile Hande Yener kapışıyor.

Radyo ve televizyonlara yazın ilk çeyreğinde en çok Doğan Müzik yani DMC’ye ait olan şarkılar yayınlanmış. İkinci sırada Sony Müzik, üçüncü sırada Avrupa Müzik yer aldı. Avrupa Müzik, müzik yatırımlarına önem vererek bu yıl iyi bir sıçrama yaptı. Promosyon konusunda çok ciddi zaafları olan Poll Prodüksiyon ise daha çok üretmesine rağmen radyo ve televizyonlarda şarkıları az yayınlandı ve dördüncü sırada yer aldı. Şirketin patronu sadece Cumhurbaşkanımız Recep Tayyip Erdoğan’ın yanında fotoğraflar çektirerek sosyal medyada paylaşmak ve müzik camiasına kendisini göstermekle meşgul olduğu için promosyona fazla yatırım yapmıyor.

Neyse biz müziğimize geri dönelim. Türkiye’nin iki büyük müzik markası Powertürk ve Number One Türk’ün müzik listelerinde bakın durum nasıl:

Sıra
Powertürk
Number One Türk
1
İlyas Yalçıntaş - Bilmece
Ziynet Sali -  Bana da Söyle
2
Ece Seçkin Feat. Ozan Doğulu - Vazgeçtim
Edis - Ban Ne
3
Buray - Kabahat Bende
Ayşe Hatun Önal -  Katakulli
4
Mabel Matiz - Çukur
Emre Aydın - Her Şey Hala Sen
5
Ziynet Sali -  Bana da söyle
Ferhat Göçer -  Sensin
6
Simge - Aşkın Olayım
Hadise - Aşk Dediğin
7
Yalın - Deva Bize Sevişler
Aynur Aydın -  Düşüne Düşüne
8
Emre Kaya - Nasıl Diye Sorma
Seksendört - Eyvah
9
Berkay - Ayrılmam
Yalın - Deva Bize Sevişler
10
Fatma Turgut - Bir Varmış Bir Yokmuş
Ömür Gedik -   Güneş Seninle Doğar

Telifmetre’nin geçtiğimiz haftaki verilerine göre Hande Ünsal’ın “Nerdesin” şarkısı en çok yayınlanan şarkı olmuş. Bu listede yer alan Merve Özbey, Betül Demir ve Göksel’de bu yazın hitleri arasında bizim de şarkılarımız var dedi.

Sıra
Solist
Şarkı
1
Hande Ünsal
Nerdesin
2
Merve Özbey
Tebrikler
3
Ziynet Sali
Bana da Söyle
4
Göksel
Hiç Yok
5
Betül Demir
Devlerin Aşkı
6
Berkay
Ayrılmam
7
Yalın
Deva Bize Sevişler
8
Emre Kaya
Nasıl Diye Sorma
9
Nalan
Acemi Balık
10
Fatma Turgut
Bak Bir Varmış Bir Yokmuş
 Telifmetre verilerine göre en çok yayınlanan on şarkı

Ve Benim Listem

Benim listem belki biraz abartılı bir söz, bilimsel veriler ve benim kanaatim sonucunda ortaya çıkan liste desem daha yerinde olacak. Bence bu yazın en hit Türkçe Pop şarkıları:

Aleyna Tilki – Nasılsın Aşkta

Bu kızı belki bazı kişiler hafife alıyor. Aleyna Tilki her şeyi ile dört dörtlük işler yapıyor, hem güzel, hem sempatik hem çok iyi şarkı söylüyor hem de Türkiye’nin yüzü batıya en dönük solisti. Bu genç yaşta az ve öz hit üreterek gelecek adına ciddi sinyaller verdi. “Nasılsın Aşkta” belki modu biraz düşük gibi ama elektronik müzik adına son dönemlerin en iyi şarkısı.

Ziynet Sali - Bana da Söyle

Sadece bu yazın değil, yaz öncesinin de hiti. Tüm listelerde bir numarayı gördü. Bir yorumcunun on dokuz yılda gelebileceği en güzel yere en güzel örnek Ziynet. “Baba” şarkısı, Greek müzik, pop müzik ve sonrasında ardına gelen hitler.

İrem Derici – Acemi Balık

Bu şarkının Nalan yorumunun ilk yapılan kaydını Selim Çaldıran’ın stüdyosunda ilk dinleyen kişilerden biriydim. Nerden baksan yirmi sene geçmiş. Nalan’a da büyük bir başarı getirmişti. İrem bu şarkıyı cover’layarak çok iyi iş yaptı. Sağlam bir hite tekrar hayat verdi ve kulüplerin, radyoların favorisi oldu. Acemi Balık ikinci kez yaz hiti olmayı başardı.

İlyas Yalçıntaş – Bilmece

Yaza ilkbahardan devir yapan bir hit. İyi bir düzenleme. Buna İlyas Yalçıntaş’ın kaliteli ve romantik yorumu eklenince trend bir şarkı çıkmış ortaya. İlyas çok iyi gidiyor, ağır ama emin adımlarla adını kazıyor pop müziğinin notalarına.

Merve Özbey - Tebrikler

Hem Arabesk hem pop bir şarkı. Baba bir dans düzenlemesi var damar sözleri: “Delikanlı gibi şimdi bana söyle, o vicdanın rahat mı? Bunun hesabını Allah adama sormaz mı?” bu cümleyi hayatı boyunca kullanmayan tek kişi bile yoktur. Ritmik kurgusu da canavar, hani derler ya ölüyü bile diriltir, öyle bir şarkı.

Göksel – Hiç Yok

Kim ne derse desin Göksel’e Retro sound çok yakışıyor. Yaza çok taze giriş yapan ve pat diye hit olmayı başaran bir şarkı. Şarkı seksenlerin dans soundu ile kurgulanmış. Kaliteli bir düzenleme, nostaljik bir dans kurgu ve Göksel’in duygusal yorumu, çok güzel olmuş.

Ayşe Hatun Önal – Katakulli

Bu kızda garip bir şeytan tüyü var. Sesinde özellikle ilginç bir tını var. Bir karakteristik sesi var. Bu şarkıda da bunu göstermiş. Ayşe Hatun Önal, biraz da ligde arada bir şampiyonluğu zorlayan bir futbol takımı gibi. Kız bir piyasadan kayboluyor, sonra bir çıkıyor pir çıkıyor. Şarkının sound ve düzenlemesi ile melodisi çok uyumlu olmuş, ciddi ciddi hit yakalamış kız.

Hande Yener – Kuş

İlk dinlediğimde sözleri çok hoşuma gitti. Aslında çok basit sözleri var ama biraz da matrak olması çok hoş. “Her kuşa yuva bir yuva, aşklarda kampanya” sözleri çok sempatik. İyi bir sound ve melodik bir nakaratı da var. Çok modern bir şarkı. Hande Yener sound işini iyi biliyor. Elektronik çalışmaları bir kenara her dönem en trend sound’ları yakalamayı başardı. Bu şarkıda müthiş bir sound var.

Buray - Kabahat Bende

Akdeniz sound’u ile popun buluştuğu şarkı. Elektronik sevmem diyenlere pop hit. Melodik yapısı ile kıpır kıpır bir şarkı. Buray da kendine has tarzı ile hit şarkı işini iyi beceriyor. Naif bir tarzı var, pozitif bir tarz. Diğerlerinin aksine gider yapmıyor. “Seni hala seviyorsam kabahat bende” diyor. Şarkının solosundaki bağlama müthiş. Bizden bir şeyler katarak batı formatında sağlam bir pop hit yapmış.

Demet Akalın - N’apıyorsan Yap

Demet Akalın albümünü çok iyi bir zamanlama ile erken yayınladı. Şarkıları pişti ve şimdi yazın hitleri arasına girmeye başladı. Yine gider yapmış, şarkısında pop ile alaturkayı birleştirmiş. Pop ama arada gizli bir Ankara türküsü formu var. Akıllıca işlenmiş bir şarkı. Bu şarkıya keşke bir remix yapsaydı. Bu yaza cuk otururdu.

Betül Demir – Devlerin Aşkı Büyük Olur

Betül Demir çok sağlam bir şarkı cover’ladı. Usta söz yazarı Aşkın Tuna’nın tribute proje albümü “Aşkın’ın Şarkıları”nın ilk çıkış şarkısı. Şarkı zaten süper. Romantik şarkılara dans sound eklendi mi olay farklı oluyor. Hem mutsuz olan insan dinliyor hem de mutlu insan dinliyor.  Ben klipteki Betül Demir’i de çok beğendim, cool ve kaliteli bakışlar atan bir dişi kız var. Acıyı kaliteli bakışları ve beden diliyle klipte iyi göstermiş, bu da şarkıya tat katmış.

Berkay - Ayrılmam

Türk pop müziğinin fenomen şarkılarından biri olan, ilk Aşkın Nur Yengi’den dinlediğimiz “Ayrılmam” şarkısının bugüne kadar yapılan en farklı düzenlemesi.  Romantik bir şarkı aslında, ama altta o kadar iyi bir ritim yazılmış ki, standart Türk popunun üstüne çıkmış. Şarkıya yeni bir intro (başlangıç) melodisi de yazmış. Biraz funk biraz reggae, çok baba bir düzenleme. Şunu rahatlıkla söylemek isterim en kaliteli yaz hiti olmuş. Berkay bu şarkıda aşmış kendisini.

Hakan Peker – Mesaj At

Doksanların lezzetinde bir pop hiti dinlemek isteyenler için biçilmiş kaftan. Hakan Peker’in hit sound’unu özleyenler bu şarkıyı çok sevecek. Hakan Peker’in hit şarkılarında hafif bir alaturkalık ve bir pop tını vardır, ikisinin bir araya gelmesi ile ortaya çıkar. Bu şarkı da öyle bir şarkı. Düzenlemesi güçlü, tam eller havaya şarkısı, tam bir kulüp şarkısı. “Geceleri uyumadan iki mesaj” sözü on ikiden vurmuş. Tam bir yaz şarkısı, eller havaya vallahi yazarken bile ritminden etkileniyorum.

Emre Kaya-  Nasıl Diye Sorma

Hüzünlü ama uçuk ritimli şarkılara bir örnek. Sert bir sound’u var. Düz bir pop düzenleme ama ritmi öylesine sert ki haykırarak söylemek istiyorsunuz. “Nasıl diye sorma, bitirdim aklımda, küçülme karşımda” hafif giderli şarkılardan. Emre kendisi yazmış şarkıyı.

Berksan – Yeni Biri

Fırından taze çıkanlardan. Berksan kardeşi Turaç Berkay ile çok iyi işlere imza atıyor. Bu kardeş Türk popuna farklı bir sound, farklı bir lezzet kattı. Biraz yenilikçi olması risk gibi, ama “Yeni Biri” fırından taze çıkmasına rağmen iyi gidiyor ve bu yaz iyi gidecek gibi. Çünkü listelere sağlam bir giriş yaptı.

Ozan Doğulu Feat. Simge -  Ne Zamandır

Fırından taze çıkan bir diğer şarkı. Listelere agresif bir giriş yaptı. Ozan Doğulu’nun “Kreşendo 130BPM” albümünün çıkış şarkısı. Ersay Üner’in bestesi. Bu son birkaç yıldır Ersay Üner’e bir haller oldu, çok daha duygusal şarkılar yazıyor. O Demet Akalın dönemindeki vurdulu kırdılı şarkıları gitmiş hafif ağlak şarkılar gelmiş. Açık söyleyeyim Ozan Doğulu ilk kez uçmamış düzenlemeyi yaparken. Simge’nin duygusal yorumu üzerine çok sağlam bir sound eklemiş. Basit, abartısız bir dans sound’u, hatta marş formunda.  Bu form tutuyor, insanın içinde ki adrenalini açığa çıkartıyor. Ozan Doğulu albümündeki bu şarkı ile “bu yazın hitleri arasında bende varım” dedi.

İzel – Saçmalık

İzel’in uzun bir aradan sonra yayınladığı “Kendiliğinden Olmalı” albümünün açılış şarkısı ve son klip şarkısı. Henüz çok yeni, İzel’in medyada yaşadığı şanssız ambargo ortadan kalkarsa bu şarkı hak ettiği yere girer.  “Ne bir masal olabildik ne kahraman” diyor şarkıda sevdiğine.  Sakin, cool ve İzel’in müthiş bir yorumunu dinliyoruz. Eğer hakkı yenmezse bu yazın hitlerinde biri olmayı hak ediyor.

Bu şarkılar kirlenen pop müziğinde kendilerini hem ticari anlamda hem de müzikal anlamda gösterebilen şarkılar. Bakkal diyebiliriz, eller havaya diyebiliriz. Özetle popüler kültüre hitap eden şarkılar diyebiliriz. Bu yaz sıcaklarında, seçim geyiklerinden bunaldığımız bir dönemde içimize biraz ritim, biraz duygu katan şarkılar. Birer sanat eseri diye sunmadım size bu şarkıları. Ama iyi şarkılar. Öyle boş şarkılar değil. Bu şarkılar bu yaza damgasını vuran ve vurmaya başlayan şarkılar, özetle 2019 yazının hitleri. Bu şarkıları dinlediğinizde Türkiye’de pop müziğin özellikle sound olarak epey bir geliştiğini göreceksiniz. Özetle pop müziğimizde hafif bir kıpırdanma oldu diyebilirim.