YILDIZ * GİBİ

Mehmet Arif DEMİR
Lübnan Ligi takımlarından El Nejem (Necm/Arapça/Yıldız) geçen hafta ligden çekilme kararını federasyona bildirerek bütün sportif faaliyetlerini askıya aldığını duyurdu.

Lübnan Ligi takımlarından El Nejem (Necm/Arapça/Yıldız) geçen hafta ligden çekilme kararını federasyona bildirerek bütün sportif faaliyetlerini askıya aldığını duyurdu.

Lübnan Ligi’nde ikinci sırada mücadele etmekteyken ezeli ve ebedi rakipleri El Ehad’ın hakemler tarafından kollandığını ve maçlarda adaletsiz kararlar verildiğini söyleyen kulüp başkanı Asaad Saccal “Kulübümüze karşı sürekli olarak tekrarlanan bu hakem hatalarından dolayı ligden çekildik. Bu olanların tesadüf olduğunu düşünmüyoruz. Bir takımı şampiyon yapmak gibi bir plan varken, bu ligde ikincilik için yarışta olmayız." dedi.

Yurdumuzda yıllardır duyduğumuz “ligden çekiliriz” hikâyelerinden sonra yakın coğrafyamızdan ve deniz komşularımızdan Akdeniz Havzası’nın bahtsız ülkesi Lübnan’ın Beyrut şehrinden bir babayiğit çıktı ve yeter artık oynadığınız tiyatro ülen deyiverdi. Helal olsun.

Daha önceki yıllarda bir de Azerbaycan Ligi’nde mücadele eden Nahçivan takımı Araz Nahçevan da aynı şekilde bu tiyatronun bir parçası olmak istemiyoruz deyip Azeri Premier Ligi’nden çekilmiş ve dükkanın kapısına kilit vurmuştu.

Eee neylersiniz “coğrafya kaderdir” diye boşuna söylememiş İbn-i Haldun abimiz. Bizim coğrafyada böyledir bu işler. “Organize her zaman işler” ve organize olamayanları şişler.

Son haftalarda iyice ayyuka çıkan hakem hataları, tercih haklarının hep aynı renklerden yana olması, kural, prensip, uygulama, yönetmelik dinlemeksizin yapılan tercih ve yönlendirmeler ile arzu edilen sonuca yönelik eylemler (Lübnan’da) gündem olmaya devam ediyor.

Aynı pozisyona aynı statta aynı hakem tarafından renkleri farklı diye farklı kararlar verilmesi (Lübnan’da) artık standart hale gelince ve düzelme ihtimalini bırakın her hafta daha bâriz yapılmaya başlanınca insanın aklına (*) Yıldız gibi parlayan El Nejem takımı ve onun yürekli başkanı Asaad Saccal geliyor ister istemez.

Lübnan ligi Lübnan ülkesinin bir yansıması adeta. Mozaik bir ülke olan Lübnan neyse futbol ligi de o. Hristiyanlar, Şiiler, Maruniler, Sünniler, Dürziler siyaset ve toplum içerisinde nasıl ayrıştılarsa futbol takımlarında da aynı şekilde bin bir parça halindeler.

El Nejem takımı merhum Lübnan Başbakanı Refik Hariri ve ailesinin takımı. Ağırlıklı olarak da Sünnilerin desteğine sahip. Oğul Saad Hariri’nin başı politik olarak dertte olduğu için de adaletin tecelli etmesi biraz farklı oluyor demek ki oralarda da. İktidarda kim varsa ve kim güçlüyse onun borusu ötüyor olmalı (Lübnan’da). Haklıysan güçlüsün yerine güçlüysen haklısın prensibi adaletten ne kadar uzak bir yaklaşım değil mi? Ama ne kadar aşinayız bir düşünün isterseniz bu coğrafyada bu olanlara.

Bu tür durumlar hem o ülkenin (Lübnan’ın) futbol imajına zarar veriyor hem de uluslararası alanda para etmiyor. Burada düzenlediğiniz kurgu yurt dışına çıkınca paramparça oluveriyor. Bileğinin hakkı ile yukarı çıkanlarla karşılaşınca sıfıra sıfır elde var sıfır dönüp geliyorsun gerisin geri. (Lübnan’a)

Finansal Fair Play kimine kepçeyle verip kimine damlacıkla koklatınca da adalet sağlanamamış oluyor. Denk bütçe, sattığın kadar alabilirsin, kimine var, kimine yok olunca, kimse nereden buldun da diyemeyince kantarın topuzunu ara ki bulasın (Lübnan’da).

Ezcümle “Bon pour l'orient” ile ancak bu kadar oluyor. Evrensel standartta rekabet edemeyince kendin pişir kendin ye futbol ile daha fazla nereye kadar gidebilir ki Lübnan futbolu?

Ezcümle; Allah’a şükür ki bizde böyle durumlar yok. Her şey güllük gülistanlık ve adalet, hakkaniyet içinde oluyor bizde. İyi ki Lübnan’da değiliz ve Lübnan Ligi’ne maruz kalmıyoruz. Yoksa nice olurdu halimiz.

Bu arada bizim tiyatroda ikinci yarı başladı hepinize iyi seyirler.