​ÖRNEK GÖSTERİLMESİ GEREKEN DERBİ

Fehmi KETENCİ 24 Ara 2023

Fehmi KETENCİ
Tüm Yazıları
Futbolumuzda son yaşananların ortaya çıkardığı kaotik durum nasıl bir yere doğru gidecek belli değil ama, durumdan rahat nefes alınabilmesi için pek da fazla zaman yok gibi.

Futbolumuzda son yaşananların ortaya çıkardığı kaotik durum nasıl bir yere doğru gidecek belli değil ama, durumdan rahat nefes alınabilmesi için pek da fazla zaman yok gibi. Öncelikle hakemlerimiz sadece işlerini yapmalılar. Bu konuda rahat nefes alınabilmesi için bugün oynanacak dünyanın sayılı derbilerinden sayılan, Kadıköy’de bu akşam oynanacak Fenerbahçe-Galatasaray derbi karşılaşmasının efsaneleşen tarihlerine uygun ve yakışır şekilde, yaşanan olaylardan etkilenmeksizin ve olması gerektiği gibi bir efsane derbi havasında seyretmesine bağlı. Yaşananlardan etkilenmeksizin her iki takımımız da olması gerektiği ve özlenen rekabetleri çerçevesinde, bazılarının hesaplarının üzerine yıkılmadığı ortamda ve düzende devam etmesi ve oyun kurallarının dışına çıkılmadığı, iyi oynayanın kazandığı bir futbol karşılaşmasına imza atmaları. Dünyanın en çok söz edilen derbilerinden biri olarak Türk futbol derbileri tarihine yer almasıdır. Özellikle beklentimiz, tarihlerinde yer alan, efsane rekabetlerden yeni bir Fenerbahçe-Galatasaray derbi futbol şöleninin daha yaşatılmasıdır. Pazar gecesi her iki takımdan ve hakemlerden beklenen budur.

     Unutulmamalıdır ki; dünyanın birçok ülkesindeki futbolseverlerin gözünün bu derbi karşılaşması üzerinde olacaktır. Her ne kadar bu son haftalarda yaşanan ve yaşanan bazı olumsuzlukların, her ne olursa olsun bu önemli derbi karşılaşmasını etkilememesi en büyük temennimizdir.

     Son zamanlarda yaşananlar, futbol yönetimimizde yapılan hatalar ve oluşan tutarsızlıklar, TFF ve Başkanı Mehmet Büyükekşi cephesinde oluşan sıkıntılara yoğunlaşan birçok şey tam bir bilinmeyenler yumağına dönmüş. Durum oldukça karışık görünüyor olsa da, pazar akşamındaki bu önemli derbi karşılaşmasına yansımaması en büyük temennimiz olacaktır. Özellikle sahalardaki hakem hatalarına yönelik eleştiriler bu karşılaşmayı etkileyen unsurlardan olarak öne çıkarılmaması, hakemlerimizin en çok dikkat edecekleri bir uygulama şekli olmalı. Kuralar neyi gerektiriyorsa onun yerine getirmeleri futbolumuzun marka değerinin zedelenmesi açısından çok önemlidir. Özellikle son günlerde yaşanan olaylar nedeniyle tüm dünyanın gözünün bu derbi karşılaşmasında olacağı asla unutulmamalıdır. 

    Asıl sıkıntı, yoğun olarak hakem hatası olarak değerlendirilen pazar gecesi oynanacak Fenerbahçe-Galatasaray karşılaşmasına yansıyabilecek gibi konuşulan Fenerbahçeli iki oyuncunun ceza kuruluna sevk edilmesiyle birlikte, “Fenerbahçe’ye tuzak kuruldu” spekülatif dedikodularının karşılaşmayı etkileyecek söylentilere dönüştürülmemesi, derbi karşılaşması heyecanıyla ebedi ezeli rekabet ortamının zedelenmemesi, bazı olumsuzlukların futbol şöleninin önüne geçmemesidir... Böylesi spekülasyonların dolaştığı ortamlar hakemler üzerinde baskı oluşturabilir. Özellike bundan kaçınılması gerekiyor. 

      Derbi pazar akşamı yaşananlarla bitmiyor. TFF kararıyla (bu kararın ne kadar doğru olduğu hala tartışılıyor) iki takımın kısa süre sonra Arabistan’da oynanacak Süper Kupa Finaline yansıyıp yansımayacağı bir başka merak edilen konudur. Bu arada yaşanacak olumsuzlukların ortadan kaldırılması, Türk futbolu için mutlaka dikkat edilmesi gerekendir. Bu yaşanan olaylar hala sıcaklığını korurken, en çok merak edilenin ise, tüm bu yaşananlar sonrasında yoğun eleştiri altında kafası iyice karışık olan TFF Başkanı Mehmet Büyükekşi’nin tüm bu soruların altından nasıl kalkacağıdır.  

      Son yaşananlar futbolumuzda, hem yurt içinde, hem de yurt dışında, büyük bir endişe yarattığı yapılan açıklamalardan çok net anlaşılabilir. Bu konudan ilk sırada öncelikli sorumlu olarak gösterilen TFT idi. Bir süredir özellikle hakem atamaları konusunda yoğun eleştiriler yaşayan TFF Başkanı Mehmet Büyükekşi, yaşanan bu talihsizlikler karşısında verdiği tartışılan kararları, kafa karıştıran uygulamalarıyla yoğun eleştiriler almaya devam ediyor.

      Önce, yaşanan Halil Meler olayı sonrasında tüm ligleri süresiz ertelemek gibi şaşkınlık yaratan bir karar aldı. Bu karar “kafalarda neler oluyor” soru işaretlerini çoğaltıp eleştiriler daha da artırınca, bu kez işi düzeltmek için bir başka tartışılan karara imza attı. TFF’nin yeni kararı; 16 hafta karşılaşmaları yerine bir sıra atlanarak 17. Hafta karşılaşmalarını öne çekerek salı gününden başlanmak üzere hafta arası oynanması yönündeydi. Ve alelacele alınan bu karar bu kez kafaları daha da fazla karıştırdı.

      Sonuçların yaratacağı olumsuzlukların nereye varacağı belirsiz.. 17. Hafta karşılaşmaları oynananırken puan puana liderlik yarışında şampiyonluk kovalayan Fenerbahçe ve Galatasaray’ın maçlarında eleştirilerileri doruğa çıkaran hatalı yer değiştirmede bir yanlışlık da ortaya çıktı. Hatalı olan bu yer değiştirme çok eleştirildi. Bu durum birçok kişilerce spekülatif söylentilere yol açtı, Fenerbahçe’ye kurulan “büyük bir tuzak” olarak dillendirildi ve yoğun eleştiri konusu oldu. Asıl yapılması gerekenin böylesine bir yer değiştirme yerine haftaların kaydırılmasının daha doğru olacağı şeklindeydi.

      Yaşana olumsuzluklar devam ediyor; 

      İstanbulspor-Trabzonspor karşılaşması sırasında hakem kararlarına bağlı olarak İstanbulspor Başkanı’nın takımını 70. dakikada sahadan çekmesi karşılaşmanın yarıda kalması TFF’nin başını ağırtan bir başka olaydı. 

      Şrnak’ta oynanan bir Amator lig karşılaşmasında yaşanan saha olayında yardımcı hakemin saldırıya uğrayarak burnunun kırılması.

      Ve Diyarbakırspor ile Bursapor arasındaki karşılaşmada yaşanan saha olayları.

      Futbol dünyamızda işlerin hiç de iyi gitmediğinin göstergesi gibi duruyor

      Hakem hataları ve son olaylardaki tutarsızlığı ile kafası iyice karışan TFF Başkanı hala yanlışlar yapmaya devam ediyor.

      Dünkü yazımda belirtmiştim bugün bir kez daha tekrar ediyorum; şimdilik görünen o ki, futbolumuzda zor bir haftaya gireceğiz gibi.

      Umarız ve en büyük dileğimiz o ki, yaşananlar son olur, sahalara yansıyan ateş biraz durulur. Bu ateşin durulması için en büyük görev TFF’ye düşüyor. 

      Ve bu ateş bu akşam oynanacak Fenerbahçe-Galatasaray derbi karşılaşmasına olumsuz yansımaz. Şanına yaraşır bir futbol şöleni olarak başlar ve biter. Daha ligin sonuna çok var.