​FUTBOL ŞÖLENİMİZ BAŞLIYOR

Fehmi KETENCİ 11 Ağu 2023

Fehmi KETENCİ
Tüm Yazıları
FIFA ve UEFA'nın koyduğu kurallar çerçevesinde ulusal özerk Futbol Federasyonları tarafından uygulanacak yöntemlerin ışığında, özerk ulusal futbol federasyonumuz TFF yönetimindeki 2023-2024 Trendyol Futbol Süper Ligimiz de bu hafta cuma akşamı (bugün) ilk hafta karşılaşmaları ile başlıyor.

     Dünyanın olmazsa olmaz takım sporlarının en önde geleni ve milyonların özlemle beklediği, “futbol şöleni” süper ligler başladı başlayacak. Her ne kadar, dört takımımız UEFA Kupalarında Şampiyonlar Ligi ve Konferans Ligi grup ön elemeleri karşılaşmaları ilk tur maçlarına başlanmış olsalar da, bu kupalara katılanların belirlenmesi için yapılması gereken ülkeler Futbol Federasyonları tarafından FIFA ve UEFA kurallara ugun olarak planlanan ve mayıs- haziran aylarında sona erecek olan super ligler fikstür çalışmaları tamamlandı ve maç takvimleri hemen hemen belirlendi. Birçok ülkede belirlenen fikstürlere göre ilk hafta karşılaşmaları bu hafta veya gelecek hafta başlıyor. Kısacası, birçok ülkesinin merakla beklediği dünyanın en büyük futbol gösterilerinden olan “Ulusal Ligler Futbol Şölenleri”ne start veriliyor 

      FIFA ve UEFA’nın koyduğu kurallar çerçevesinde ulusal özerk Futbol Federasyonları tarafından uygulanacak yöntemlerin ışığında, özerk ulusal futbol federasyonumuz TFF yönetimindeki 2023-2024 Trendyol Futbol Süper Ligimiz de bu hafta cuma akşamı (bugün) ilk hafta karşılaşmaları ile başlıyor. 

      2023-24 Süper Ligi, ya da sponsorlu adıyla Trendyol Süper Ligi, Türkiye'nin en üst düzey futbol ligi olan Süper Lig'in 66. Sezonu, 11 Ağustos 2023 tarihinde (bu akşam) başlayacak maçlar 19 Mayıs 2024 tarihinde sona erecek.

     18 Temmuz 2023'te  gerçekleştirilen fikstür çekimiyle belirlenen 20 takımla oynanacak olan 2023-2024 Trendyol Süper Ligi’ne, 11 Ağustos 2023 cuma akşamı (bu akşam) saat 21.00’de Trabzon’da, Trabzonspor - Antalyaspor arasında oynanacak ilk karşılaşma ile start verilecek, 

      Türkiye, 2023- 2024 Trendyol SüperLiginin 66. Sezonuna katılacak takımlar; Adana Demirspor (Adana), Alanyapor (Antalya), Antalyaspor (Antalya), Beşiktaş, Çaykur Rizspor (Rize), FatihKaragümrük, Fenerbahçe, Galatasaray, Gaziantep FK (Gaziantep), Hatayspor (Hatay), İstanbul Başakşehir, İstanbulspor, Kasımpaşa, Kayserispor (Kayseri), Konyaspor (Konya), 

MKE Ankaragücü (Ankara), Pendikspor, Samsunspor (Samsun), Sivasspor (Sivas) ve Trabzonspor (Trabzon) iki devrelik karşıllaşmalarla şampiyonluk ve ligde tutunabilmek mucadelesi verecekler. 

      2023-2024 Trendyol Süper Liginde yer alan yirmi takımımız Türkiye’nin birçok bölgesini temsilen ligde mücadele edecekler. Bu takımlardan sekizi İstanbul’u temsil eden takımlar olarak dikkat çekiyorlar. İstanbul, uzun zamandan beri ilk kez bu kadar fazla takımla Süper Lige katılıyor.

      2023-2024 Trendyol “Süper Ligi Futbol Şöleni” bu hafta başlıyor ama, süper ligde yer alan takımlarımızdan; Galatasaray Şampiyonlar Ligi öneleme üçüncü turunda. Fenerbahçe, Beşiktaş ve Adanademirspor UEFA Konferans Ligi eleme turlarındaki karşılaşmalarına çıktılar. Bu takımlarımız transfer eksiklerini tamamlama çalışmalarının yanı sıra UEFA’da yapacakları ilk tur karşılaşmalarına da yoğun bir şekilde hazırlandılar. Hazırlık kamplarına katıldılar ve bu kampları sırasında birçok hazırlık karşılaşması yaptılar.

      Yaz döneminde, yaklaşık dokuz yıldır şampiyonluk sevincini yaşayamayan Fenerbahçe transfer döneminin en faal takımlarının önde geleniydi. Birçok transfer yaptı (şimdilik on transfer). Bu arada, elindeki yabancı fazlalığından kurtulabilmek için de yoğun çaba harcıyor. Bu durum bir sorun gibi görünse de, Fenerbahçe Başkanı Ali Koç’un son yılında şampiyonluk için çok yoğun bir çaba harcadığını görebiliyoruz .Transferde hala son nokta konmuş değil. Gelen bilgilere göre, sözü edilen bir iki transfer daha yapılacakmış gibi. Bu arada, Fenerbahçe bu transfer döneminde futbolcu satışından 40-45 milyon Avro civarında bir gelir elde etmiş gibi görünüyor.

      Bu arada Şmpiyonlar Ligi ön elemesinde ilk karşılaşmasına çıkan ve iyi bir sonuç alan Şampiyon Galatasaray da transferde adından söz ettiren, Türkiye’de olduğu gibi Avrupa’da da çok iddialı takımlarımızdan.

      Bu arada, Avrupa kupalarındaki iyi gidişatımızdan mutlaka söz etmek de gerekir. .Avrupa kupalarında Galatasaray, Fenerbahçe, Beşiktaş ve Adana Demirspor'un galibiyetlerinin ardından UEFA ülke puanında sıralamamızda bir sıra yükselmişiz.. 

       Şampiyonlar Ligi ön elemesinde Galatasaray'ın Zalgiris'i 1-0 yenmesinin yanı sıra Konferans Liginde Fenerbahçe'nin Zimbru'yu ikinci maçta 4-0'la geçmesine ek olarak Beşiktaş Tirana'yı 2-0 yendi. Adana Demirspor ise Cluj'u sahasında 2-1 yenince ülkemizi temsil eden dört takımımız da kayıpsız şekilde galibiyetle adlarını üst turlara yazdırdı.

      Ülkeler sıralamasında İsviçre müjdesi. İsviçre ekibi Basel, Konferans Ligi elemesinde Tobol'u mağlup etti ancak ilk maçla birlikte 4-3 önde olan Tobol tur atladı. Bununla birlikte direkt rakibimiz İsviçre'den 4 takım kaldı, ülkemiz de sezona başladığı gibi 4 takımla yola devam ediyor. Bu hafta dört takımımız birden oynadıkları maçları kazanarak ülke puanında İsviçre'ye yaklaşılmasını sağladı. 

      Temsilcilerimizin aldığı bu sonuçların ardından Türkiye, UEFA ülke puanı sıralamasında 12. sırada yer aldı. Türkiye'nin puanı 28.350 oldu.

      Dışarıda da işimiz yolunda gibi. Takımlarımızın aldıkları bu iyi sonuçlar ülke sıralamamızın belirlenmesinde çok etkili olacak.

      İyi, kavgasız, sadece futbolun konuşulduğu bir sezon geçirmemiz dileklerimizle.

2023-2024 Trendyol Süper Ligimizin 66. Sezonu hayırlı olsun.