Hillary Millary derken diyorum. Tarih yine kafiyelerinden birini mi yaşatmaya hazırlanıyor. Kırk katır mı derken aslında Amerika kendi tabutunu mu hazırlıyor?

Kadınların yönetim kademesinde yer alması eski zamanlardan beri vardır. İslam dünyasında da önemli görevler üstlenen kadınlar vardır. Mesela Üsküdar hanım sultanlar şehridir. Baktığımızda önemli yerlerde kadınların izlerini kolayca fark ederiz.

Modern dünya savaşlarla kendini tanımladığı için kadınlar işin dışında kalmış diyecek olursak yine yanılırız. Kraliçe Viktorya zamanında İngiltere parlak günlerini yaşamış. Hatta kızlarından birini Almanya’ya gelin vermiş de kızı gurbet ellerden şikayet mektubu kaleme almış. İngiltere’nin kraliçesi tek kelimelik bir cevap yazmış: Alış.

Benazir Butto bu yüzyılın içinde siyasetin içine doğan kadınlardan biri. 1953’te Karaçi’de doğan bu kadın, babasının geleneğini devam ettirerek Pakistan’ın bir dönemine imza attı.

Bangladeş’te benzer şekilde tecrübeler yaşandı. Şeyh Hasina kocasından sonra devlet başkanlığı üstlenen bir yönetici. Begün Halide Ziya yine aynı ülkede görev yapan bir kadın.

Derler ki kadınlar yönetime gelince dünya daha güzel bir yer olur. Alakası yoktur. Daha doğrusu bu işin kadın erkek diye bir ayrım yapacak bir konu olmadığını bilmemiz lazım. Viktorya dönemi emperyalizmin, kolonyalizmin altın çağıydı. İngiltere tüm dünyayı hortumlayan bir hırsızlık şebekesine onun devrinde ulaştı.

Bangladeş’te Cemaati İslami liderlerinin idamı yine kadın bir devlet başkanının görev süresinde gerçekleşti.

Hillary Clinton, Obama yönetiminin en karanlık isimlerinden biri olarak gözünü kırpmadan kritik operasyonlara imza attı. Bunlardan dolayı da hiçbir soruşturmaya uğramadı.

Şimdi sıra geldi ABD’nin ilk kadın başkanı olmaya Trump gibi bir facianın karşısında cümle alemi yanına alarak başkanlık yolunda ilerliyor Hillary. Ödenmesi gereken tüm bedelleri ödedi ve gözünün yaşına bakmadan en kirli taktikleri uygulayarak Trump’a dünyayı dar etti. Başkanlık dönemi başlayınca neler yapabileceğini görmek için yürüttüğü kirli kampanyaya bakmak yeterli.

Viktorya İngiltere’ye en parlak dönemini yaşattığı zamanlar aynı zamanda üzerinde güneş batmayan imparatorluk için sonun başlangıcıydı. Şimdi Brexit ile kendini soğuk bir denizin ortasına hapsetti İngiltere. İskoçya bile tekrar ayrılmaya çalışıyor Birleşik Krallık’tan. Durumlar böyle.

Hillary için Birleşik Devletlerin tabutunu hazırlayan kişi demek mümkün müdür?

Malum bizde de en son muktedir kadın yönetici Hürrem idi. Ondan sonra koptuk gitti.

Hillary Millary derken diyorum. Tarih yine kafiyelerinden birini mi yaşatmaya hazırlanıyor. Kırk katır mı derken aslında Amerika kendi tabutunu mu hazırlıyor?

Ama bu yorumlar da çok zorlama demeyin. Hillary’ye razı olan bir ülke oldukça zor durumda olsa gerek. Belki de seçimi kazansa bile başkanlık koltuğuna hiç oturamaz. Nasip kısmet bu işler. Bildiğimiz sadece şu: Bizim ilk ve son kadın başbakanımızla hiç iyi anılarımız olmadı. Biri daha vardı başbakan olacağım diye heveslenen, temmuzda başbakanım diyordu. Darbeden sonra gören olmadı.

Hillary Millary derken aklıma bunlar geldi. Allah her şeyin hayırlısını nasip etsin. Amerika’ya da dünyaya da.