Hastalandığınızda nasıl bir doktor ararsınız kendinize? Beyin ya da kalp ameliyatı olmanız gerektiğinde doktorunuzun cinsiyeti tercihinizi etkileyen bir faktör müdür? Yoksa cerrahi branşlarda doktor seçme hakkınızı erkek hekimlerden yana kullanan hastalardan mısınız?

Kimi dini ya da sosyal nedenlerle, kimi de kendini daha güvende ve iyi hissedeceği için hekiminin cinsiyetine dikkat ediyor. Örneğin jinekolojik muayene veya doğum için hemcinsi hekimleri tercih eden pek çok kadın var. Tersine, erkek jinekologlarda kendini daha güvende hissedenler de. Kimi hastalar da diş çekimi ve tedavileri için erkek dişhekimlerine gitmeyi tercih edebiliyor. Oysa, doktorun kadını-erkeği olmaz. Sadece, bireyin kendi sağlığını, hatta canını güvenle teslim edebildiği, “İşte, benim doktorum bu” dediği hekimler vardır. Bu, diğer doktorların başarısız ya da kötü oldukları anlamına gelmez. Durum sadece, hastanın beklentilerinin bir hekimdeki yansımasını bulmasından ibarettir. Bazen bir kadın hekimde, bazen de bir erkek doktorda aradığınız nitelikleri bulabilirsiniz.

“KADIN DOKTORLAR DAHA AZ RİSK ALIYOR”

Söz kadın ve erkek hekimlerden açılmışken, geçtiğimiz aylarda sonuçları açıklanan Harvard Üniversitesi’nin dört yıl süren araştırmasından bahsetmek istiyorum. Araştırmada 58 bin doktorun tedavi ettiği 65 yaş üstü 1.5 milyon hastanın verileri analiz edildi. Hastaneye yatırıldıktan sonraki 30 gün içinde yaşamlarını kaybedip kaybetmedikleri ve taburcu olduktan sonra da 30 gün içinde tekrar hastaneye yatırılıp yatırılmadıkları incelendi. Buna göre, erkek doktorların hastalarının sağlık kuruluşuna yatırıldıktan sonraki 30 gün içinde hayatını kaybetme oranı yüzde 11.49 iken, kadın doktorların hastaları için bu oran yüzde 11.07 olarak bulundu. Taburcu olduktan sonra tekrar hastaneye yatırılma oranlarında ise durum yüzde 15.02'ye yüzde15.57 kadın hekimler lehine. Aslında oransal olarak bakıldığında hekimlerin cinsiyetlerinin tedavi sonuçlarına yansımasında önemli bir fark bulunmuyor. Ancak toplam hasta sayısı dikkate alındığında fark 32 bin hastaya denk geliyor. Araştırmayı yürüten uzmanlar, bunda kadın doktorların tedavilerini tıbbi kurallara daha bağlı kalarak gerçekleştirmelerinin ve erkek doktorlara kıyasla daha az risk almalarının etkisine dikkat çekiyorlar. Bir diğer neden olarak da kadın hekimlerin daha hasta odaklı bir yaklaşım sergilemesini ve hastalarla daha çok zaman geçirmesini gösteriyorlar.

BEYİN VE KALP CERRAHİSİNDEKİ BAŞARILI KADIN CERRAHLAR…

Benim için ise hekimin cinsiyeti değil, deneyimi, bilgisi, hastaya yaklaşımı, hasta ve hasta yakınlarıyla kurduğu ilişki biçimi çok daha önemlidir. Hekimin kadın ya da erkek oluşuna bakmam. Kendimin ve yakınlarımın sağlığını emanet ettiğim hekimleri o alandaki başarılı olan doktorlar arasından seçerim. Bunu yaparken de hekimin çalıştığı hastaneyi, hastanenin ameliyathane, yoğun bakım imkanlarını, otelcilik hizmetlerini, SGK ya da özel sağlık sigortamızın geçip geçmemesi gibi kriterlere dikkat ederim. Jinekoloğum erkektir. Buna karşın babamın koroner bypass ameliyatını yapan bir kadın kalp cerrahıdır. Söylemek istediğim odur ki; cerrahın da kadını-erkeği olmaz.

Ülkemizin çok başarılı kadın kalp, beyin cerrahları, genel cerrahları var. Prof. Dr. Serap Aykut Aka, Prof. Dr. Nurperi Gazioğlu, Prof. Dr. Yeşim Erbil gibi…

Üstelik çoğu ülkemizi uluslararası kongrelerde, uzmanlık derneklerinde başarıyla temsil ediyor.