​TALPA, ADİL BİR SEÇİM İÇİN HAVA-İŞ'İ UYARIYOR

Musa ALİOĞLU 17 Eyl 2017

Musa ALİOĞLU
Tüm Yazıları
"Listeler, bize Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı'ndan böyle geldi" diyen sendika ne kadar inandırıcıdır doğrusu bilinmez.

Türkiye Sivil Havacılık Sendikası, Hava-İş'in, 10-11 Kasım'da yapılacak 28'inci Olağan Genel Kurulu'na az bir zaman kala, yapılan delege seçimlerine şaibe bulaştı. Hava-İş'te üyelerin yüzde 70'ını, THY Uçuş İşletme ve Kabin Hizmetleri Başkanlıklarında çalışan uçucu ekipler oluşturuyor. 

Kısa adı TALPA olan ve havacılık sektörünün en büyük meslek örgütlerinden biri olan Türkiye Havayolu Pilotları Derneği'nin Başkanı Kaptan Pilot Ayhan Günal'ın bile delege seçimlerinde oy kullanamaması işin boyutunu ortaya koyuyor. 

"Listeler, bize Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı'ndan böyle geldi" diyen sendika ne kadar inandırıcıdır doğrusu bilinmez.

Gidişatın adil olmadığını ve seçimin çok iyi şartlar altında yapılmayacağını tahmin eden TALPA'nın bu gelişmelerden önce yaptığı açıklamada Hava-İş Yönetimi uyarılarak şu görüşler dile getirildi:

"Havayolu taşımacılığında dünya markası olma yolunda büyüyerek ilerleyen ve üçüncü havalimanı ile dünyada büyük değişiklikler yaratması beklenen aynı zamanda ülkemizin yurtdışında bayrak taşıyıcısı, elçisi sayılan THY vizyonuna uymayan bir sendika genel kurulu sürecine girilmiş bulunuyor.

THY çalışanlarının üyesi olduğu Hava-İş Sendikası’nın şube ve genel merkez yönetim seçimleri hakkında havacılık sitelerinde yayınlanan haberler, belgeler ve iddialar yukarıda saydığımız vizyonla uyumsuz hale gelmiştir."

TALPA açıklamasında delege seçimlerine de değinilerek:

"Nitekim 14 Eylül’de uçuş işletme delege seçimleri olacağını iki gün önce duyurularak, adeta bir baskın seçim planlanmış olması, sayısı 15 bini geçen uçuş ekibinin 300 delegelik genel kurulda 85 delegeyle, yüzde 28 oranda  temsil edilmesi kabul edilebilir durumdan çıkmıştır.

THY’nin lokomotifi kabul edilen kokpit ve kabin çalışanlarının sendika üyelerinin genel kurulda eksik ve adaletsiz temsili, çalışma barışını da olumsuz yönde etkileyecek, yönetimde temsil edilmemeleri halinde ise, üye-sendika merkezi çatışması meydana gelecektir.

Sendika genel merkezinin kendi geleceklerini ve çıkarlarını THY çalışanlarının önüne geçiren ve adeta baskın delege seçimleri düzenleyerek mümkün olan en az temsiliyetle sendika genel kurulunu gerçekleştirme arzuları, ilkel bir iktidar hırsının ötesine geçmeyecektir.

Daha da vahim olan, uçuş işletmenin sendika üye çoğunluğuna rağmen küçük bir oranda temsiliyetinin sebebi, yine küçük iktidar hesapları ve tüzük oyunlarıyla çok sayıda kara taşımacılığı işyerinden birer üye yapılması ve bu üyelerinde delege yapılarak sözde bir seçim oyunu tertiplenmiş olmasıdır.

Özetle THY çalışanlarının Genel Kurula gönderebilecekleri delege sayısı en fazla 140 olacaktır. Sendika uçuş işletmenin sonucu ne olursa olsun yönetimi kazanma konusunda hiç zorlanmayacak demektir.  Bütün bunlardan dolayı adil, demokratik, şeffaf bir seçim yaşanmamış olacaktır.

TALPA bu durumu düzeltecek adımların atılmasını ve acilen adil bir temsiliyetle seçimlerin yapılmasını talep etmektedir."

Bu gelişmeler konusunda işveren konumunda olan THY Yönetimi'nin ne düşündüğünü doğrusu çok merak ediyorum. Bizim dışımızda bir olay, biz karışamayız ve taraf olamayız denilerek kenara çekilme politikası izliyor olmalılar. Fakat, hile ve şaibeyle tekrar iş başına gelmeyi kafasına koyan bu yönetim, yarın THY ile aynı masaya oturup, aynı fotoğrafta yer alacaktır. 

Büyük vizyona sahip olan ve geçmiş dönemlerden bir çok konuda daha da başarılı olan THY'nın daha adil bir seçim sonucuyla gelen bir yönetimle muhatap olması daha iyi olur diye düşünüyorum.

İyi uçuşlar Türkiye'm.