MARKA ŞEHİRLER

Serpin ALPARSLAN 23 Oca 2017

Serpin ALPARSLAN
Tüm Yazıları
Şehirlerin gücü Ve o gücü keşfedip, büyütenler Şehir ve ilçelerini yükseklere çıkaranlar…

Şehirlerin gücü

Ve o gücü keşfedip, büyütenler

Şehir ve ilçelerini yükseklere çıkaranlar…

23 yıllık çalışma serüvenimde 2. kez yine aynı kanalda çalışma fırsatı bulduğumdan dolayı öncelikle son derece mutluydum önceki gün. Bu arada bundan böyle her cumartesi markalaşma yolunda etkin rol oynayan şehir ve toplum mühendislerini, istihdam sağlayarak şehre katma değer katan, ihracatta etkin olan insanları “TGRT Haber ekranında” konuk edeceğimi de buradan duyurmuş olayım.

Küreselleşme, medya etkinliği ve yolculuk imkanlarının artmasıyla şehirler birçok alanda birbirleriyle rekabet eder hale geldi. Yeni yatırımlar, eğitimli nüfus, yaşam kalitesi gibi kriterler artık sadece şehir sakinlerinin ilgisini çeken konular olmaktan çıktı, ‘şehir pazarlaması’ kavramının temelleri oldu. Sahip olduklarını başarıyla sunabilen şehirler, doğru pazarlamayla bu rekabette öne çıkıyor. Özellikle gelişmekte olan ülkelerde merkezi ve yerel yönetimler için şehir pazarlaması önemini her geçen gün arttırmakta.

Marka Şehir olmak, kültürel zenginlikler, tarihi doku, doğal kaynaklar, turizm faaliyetleri, sportif faaliyetler, moda, sanat, eğitim, müzik, teknoloji, coğrafi özellikler ya da modern ulaşım şekillerine sahip olmak değil; sahip olduğu değerleri cezbedici bir şekilde kullanarak ve sunarak şehir pazarlamasında başarılı olmak demek. Şehir, sadece yapıları, sahip oldukları ya da üretimiyle değil, düşündürdükleriyle de kendisini ifade eder. Çoğunluğun olumlu düşüncelere sahip olduğu şehirler birer marka haline gelse de, bu başarının arkasında ‘şehrini düşünmeden uyumayan’ yöneticiler vardır.

İnsanlar neden bu şehirde yaşamak istesinler? Neden bu şehri ziyaret etsinler? Neden bu şehre yatırım yapsınlar? Bu şehrin sunduğu ve diğer yerlerde olmayan avantajlar nelerdir? Şehirleri daha iyi tanıdıkça, gücünü öğreniyor ve o gücü ortaya çıkaran, geliştiren ve büyütenleri de tanıyoruz.

Avcılar Belediye Başkanı Dr. Handan Toprak Benli’de bu başkanlardan biri. İlk programda konuğumuzdu. Her zamanki nezaketiyle elinde çiçeğiyle geldi başkan. Böylesine ince davranışın altında sanırım kadın kimliği ve vizyonundan başka neden olamaz.

Tesadüf bu ya, tam 2 yıl önce aynı günde yine Handan Hanım ile bir programda bir arada olmuştuk. Canlı yayında kendisine “2 yıl evvel konuştuğumuz projelerinizi gerçekleştirebildiniz mi? Artı değer katabildiniz mi?” diye sordum. “Biz verdiğimiz tüm sözleri yerine getirdik” dedi. Gözle görünür bir değişime biz de tanığız.

Bu arada affınıza sığınarak köşemden programda emeği geçen tüm Kök medya yöneticilerim ile çalışma arkadaşlarıma çok teşekkür etmek istiyorum. Gerçekten bir programın hazırlanması sanıldığının aksine çok emek ve zaman isteyen bir şey..