Türkiye - Gündem Kaynak: Hibya Haber Ajansı 02.05.2024 16:00 Güncelleme: 02.05.2024 16:14

Bakan Kurtulmuş: Parlamentodaki her partinin görüşünü alacağız

Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM) Başkanı Numan Kurtulmuş, yeni anayasa çalışmaları kapsamında İYİ Parti Genel Başkanı Müsavat Dervişoğlu ile bir araya geldi.
Bakan Kurtulmuş: Parlamentodaki her partinin görüşünü alacağız

Numan Kurtulmuş, yeni anayasa çalışmalarına destek arayışı için İYİ Parti grubunu ziyaret etti.

Kurtulmuş yaptığı açıklamada, ''Bu parlamento, milletin doğrudan doğruya oylarıyla seçilmiş bir parlamentodur. Eğer yeterli sayıyı bulursa anayasa değişikliğini gerçekleştirebilir. Ben bu yaptığım ziyaretlerde bir kere daha belirtmek isterim ki; önyargısız bir şekilde siyasi partilerin bu konuya yaklaşmalarından dolayı bir memnuniyet duyuyorum. Karşılıklı anlayış içerisinde fikirlerimizin tartışıldığı, zor münakaşaların yapıldığı oturumlardan sonra, Türkiye Cumhuriyetimizin ikinci asrında bu meclise yakışan, yeni bir anayasayı hazırlayarak ya da çok kapsamlı bir anayasa değişikliği yaparak, milletimizin ihtiyacı olan konulara cevap verebilmektir.'' ifadelerini kullandı.

Sadece grubu bulunan siyasi partilerin değil, parlamentoda temsil edilen diğer siyasi partilerinde görüşlerini alacaklarının altını çizen Kurtulmuş, açıklamasını şöyle tamamladı:

''Ayrıca Türk toplumunun farklı kesimlerinin de görüşlerini almak için üniversitelerin, sivil toplum kuruluşlarının, yargı camiasının, adalet camiasının görüşü olan herkesin fikirlerinin alındığı açık, şeffaf bir zemini sürdüreceğiz.''

İYİ Parti Genel Başkanı Müsavat Dervişoğlu da, ''Biz İYİ Parti olarak, sistem yürürlüğe girmeden önce bu sistemden kaynaklı olan sorunlara işaret ederek, siyasi yolculuğumuzu sürdürdük ve yakın takvim içerisinde de bu sistemi tahkim edecek yeni düzenlemelere geçit veremeyeceğimizi ifade ettik. Parlementer demokratik sistem arayışımız da devam ediyor. TBMM'de bu yönde bir anayasa değişikliği durumu söz konusu olursa o zaman onu değerlendirmeye açık oluruz.'' açıklamasında bulundu.

Bu anayasa değişikliği tartışmalarının Türkiye'nin öncelikli sorunlarını gölge altında bırakmaması gerektiğinin altını çizen Dervişoğlu, şöyle devam etti:

''Türkiye'de ciddi bir ekonomik dar boğaz yaşanıyor. İnsanlarımız açlık ve sefalet sınırının altında yaşıyor. Eğitimden kaynaklı önemli problemler var, gençler vize kuyruklarında kendilerine istikbal arıyorlar. Türkiye'nin kuzeyinde savaş var. Doğu ve Batısında savaş tehdidi var. Güney sınırında da güvenlik sorunlarımız var. Bütün bunların konuşulması lazım. Anayasadan kaynaklanan tartışmaların bu sorunları gölge altında bırakmaması lazım.''