Dört Facebook kullanıcı tipinden hangisisiniz?

Gizem ŞENYURT 10 Tem 2017

Gizem ŞENYURT
Tüm Yazıları
2 milyara ulaşan kullanıcı sayısıyla Facebook, en popüler sosyal ağ olma özelliğini koruyor. Ortalama bir Facebook kullanıcısı günde yaklaşık 35 dakikasını Facebook'ta geçiriyor, bu da yılda 213 saat yapıyor.

2 milyara ulaşan kullanıcı sayısıyla Facebook, en popüler sosyal ağ olma özelliğini koruyor. Ortalama bir Facebook kullanıcısı günde yaklaşık 35 dakikasını Facebook'ta geçiriyor, bu da yılda 213 saat yapıyor. Son yapılan bir araştırma, 2 milyar kullanıcıyı "Özçekim, Çığırtkan, Vitrinlere Bakan ve İlişki Kurucu" olarak dört ana tipte topluyor. Peki siz bu dört Facebook kullanıcısı tipinden hangisisiniz?

1- Özçekim ya da Selfie, isminden anlaşılabileceği gibi sık sık kendi fotoğrafını çekerek paylaşan kullanıcı tipini anlatıyor. Bu kişiler, sanal alemle her türlü duygu durumlarını paylaşıyor. Asıl istedikleri beğeni ve yorum almak, ilgi çekmek. Aldıkları beğeni ve yorum sayılarının sürekli artmasını istiyorlar. Hayatının gerçekte nasıl olduğu ile Facebook'ta yansıttığı profil birbirinden farklı olabiliyor yani kendisini olduğu gibi değil olmak istediği gibi gösteriyor. Bu bir çeşit bilgi kontrolü yolu. Ne kadar çok beğeni alırsa o kadar çok kabul gördüğüne ve sevildiğine inanıyor.

2- Çığırtkan tip ise bu grubun tam tersi. Kendi hayatı veya arkadaşları ile ilgili paylaşımlar yerine Facebook profillerini, diğer insanlar için haber kaynağı olarak görüyor. Sürekli gündemden ve gelişmelerden bahsediyor ve bunları yorumluyor. Bu kullanıcı tipinin gerçek yaşamı ile sanal profili arasındaki fark oldukça büyük. Dünyada yaşanan gelişmeleri Facebook'taki arkadaş listesine olabildiğince çabuk aktarmak en önemli Facebook kullanma sebebi. Sık sık link ve makale paylaşmasından tanıyabilirsiniz.

3- İlişki Kurucu tip, Facebook'u sosyalleşmek amacıyla kullanıyor. Gerçek hayattaki arkadaşlıklarını Facebook profiline aktarıyor ya da yeni arkadaşlıklar geliştiriyor. Hayatındaki gelişmeleri paylaşıyor, arkadaşlarına yorum yapıyor, diyalog kuruyor. Facebook'u gerçek hayattaki ilişkilerin dijital bir uzantısı olarak görüyor. 

4- Vitrinlere Bakan için ise Facebook'ta bulunma sebebi bir sosyal zorunluluk olması. Çığırtkan tip gibi diğer insanlar olduğu için Facebook'ta yer alıyor ama onun gibi tüm dünyayı sık sık gelişmelerden haberdar etmeye çalışmıyor. Profiller arasında gezerek insanların neler yaptığından ve gelişmelerden haberdar oluyorlar ama kendileri pek paylaşım yapmıyor.

selfie

Araştırma, Brigham Young Üniversitesi tarafından insanların neden Facebook kullandığını ortaya koymak için yapıldı. Anket formunda yapılan araştırmada katılımcılara Facebook kullanımlarıyla ilgili 48 durum verildi ve kendilerine en çok benzettikleri ile en az benzettikleri arasında puan vermeleri istendi. Brigham Young Üniversitesi İletişim Fakültesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Kris Boyle, kullanıcıların Facebook hareketlerini bilinçli olarak bu gruplardan birine uydurmaya çalışmadığını ama bu sonuçlara bakarak kendilerinin farkında olabileceklerini belirtti.

Komedi Vahşi Yaşam Fotoğraf Ödülleri başvuruları başladı

Born Free isimli vakfın bu yıl 3. kez düzenlediği Komedi Vahşi Yaşam Fotoğraf Ödülleri Yarışması başvuruları başladı. Born Free Vakfı, vahşi yaşamı korumak için çalışan uluslararası bir sivil toplum kuruluşu. 

kus

Bu yıl 3. kez düzenledikleri yarışma ile hayvan kurtarma faaliyetlerine dikkat çekmek istiyorlar. 

kanguru

Bu yıl yarışma "Kara Canlıları", "Kenya Havayolları Hava Canlıları", "One Vision Imaging Küçükler", "Çarpıcı İnternet Portfolyosu", "Alex Walker Serian Video" ve "Sualtı" olmak üzere altı kategoride ödül veriyor.

fok

Vakıf, şimdiye kadarki en komik fotoğraflardan bazılarını paylaştı. Başvurular 30 Eylül 2017'ye kadar devam ediyor. İşte, doğa ananın en komik hallerinden bazıları...

Çin'e panda şeklinde devasa güneş enerjisi santrali 

Çin'in Datong eyaletinde China Merchants New Energy Group tarafından inşa edilen güneş enerjisi santrali, şimdiye kadar eşi görülmemiş bir özelliğe sahip. 248 hektar alana kurulan santraldeki güneş panelleri, benzerlerinde olduğu gibi yan yana dikdörtgen şeklinde dizilmektense Çin'in sembolü olan panda şeklinde yapılıyor.

panda-2

İlk aşamasında 50 megawattlık enerji üretmek üzere planlanan santral, bu ayın başından itibaren ülkenin kuzeydoğusundaki şebekeye enerji aktarmaya başladı. Yine panda şeklinde yapılacak yeni bir santral, bu yılın sonuna doğru planlanıyor. Panda Enerji Santrali ismini alan santralin 25 yılda 3.2 milyar kilowatt enerji üretmesi planlanıyor. 

panda-1

Tamamlandığında 2.500 hektarlık bir alanı kaplayacak olan Panda Enerji Santrali, kömür santrallerinin sebep olduğu çevre kirliliği ile boğuşmakta zorlanan Çin'de 2.74 milyar ton karbon emisyonunun önüne geçecek

Aloe veranın faydalarını göstermek isterken zehirlendi

Sosyal medya fenomeni bir kadın, aloe vera bitkisinin faydalarını video çekerek göstermek isterken zehirlendi. Zhang isimli vlogger (video formatında internet blogu yapan kişi) sağlığa pek çok açıdan faydalı olduğu söylenen aloe vera bitkisinin yapraklarını yedi. Kısa sürede dudakları karıncalanan ve konuşma zorluğu başlayan kadın, boğazı yanmaya başlayınca videoyu kesti ve hastaneye götürüldü. Zhang'ın aloe vera sanıp yendiği bitkinin ise çok zehirli olan agave americana olduğu tespit edildi. Midesi yıkanan Zhang'ın boğaz yolları ve ağzında yanıklar tespit edildi. Vloggerın durumu şimdi iyi. Aloe veranın faydalarını kanıtlayamasa da ne olduğundan emin olmadığınız bitkileri yememek gerektiğine dair oldukça faydalı bir paylaşım yapmış oldu.

almoevera