DÜNYANIN EN KURAK YERİ ÇİÇEK AÇTI

Gizem ŞENYURT 04 Eyl 2017

Gizem ŞENYURT
Tüm Yazıları
Güney Amerika ülkesi Şili'de yer alan Atacama Çölü, dünyanın en kurak bölgesidir. Atacama, 105 kilometrekarelik bir alanı kaplar. And Dağları ve Şili'nin kıyı şeridi arasında kalan Atacama'ya ne Atlas Okyanusu ne de Pasifik Okyanus'unun nemi ulaşamaz bu nedenle büyük kısmına yılda 1 mm'den fazla yağış düşmez.

Güney Amerika ülkesi Şili’de yer alan Atacama Çölü, dünyanın en kurak bölgesidir. Atacama, 105 kilometrekarelik bir alanı kaplar. And Dağları ve Şili’nin kıyı şeridi arasında kalan Atacama’ya ne Atlas Okyanusu ne de Pasifik Okyanus’unun nemi ulaşamaz bu nedenle büyük kısmına yılda 1 mm’den fazla yağış düşmez. 

atacama-1

Hatta çöldeki bazı yağmur ölçüm istasyonlarına şimdiye kadar hiç yağmur yağmamıştır. Yine de Atacama Çölü alabildiği çok az yağışa rağmen bazı yıllar Eylül – Kasım aylarında çiçek açabilir. Bu yıl küresel ısınmaya da bağlı olarak gerçekleşen iklim değişkliklerinin etkisiyle Atcama Çölü, rengarenk çiçeklerle kaplandı. Bu olaya “desierto florido” yani “çiçek açan çöl” deniyor ve Atacama’da 200’den fazla bitki çeşidi hayat buluyor. Bilim insanları bu yılki bitki verimliliğini El Nino Etkisi’ne bağlıyor. 

atacama-2

Güney Pasifik’te normalin üzerinde buharlaşma yaşanması nedeniyle Güney Amerika’ya bu yıl daha çok yağış düştü hatta Atacama’ya komşu Bolivya gibi bazı ülkeler geçtiğimiz aylarda büyük sel felaketi yaşadı. Artan nem sonucunda da bu yıl Atacama Çölü, fazlasıyla çiçeklendi. 

atacama-3

Atacama Çölü, NASA’nın araştırmalarına göre yeryüzündeki en kurak bölge. Hatta 1570-1971 yılları arasında doğru düzgün yağış almadığı hesap ediliyor. İki dağ şeridi arasında kalarak nemin ulaşamadığı Atacama’ya bir de Pasifik Antisiklon rüzgarları denilen rüzgarlar kuru hava taşıyarak bölgeyi daha da kurak yapıyor. Atacama’nın toprakları bu kuraklık nedeniyle Mars yüzeyi ile çok benzer özellikler gösterdiğinden NASA, Mars yüzeyi ile ilgili araştırmalarını burada yapıyor. Hatta pek çok film ve dizi de Mars sahnelerini Atacama’da çekiyor. 

İklim değişikliğinden kurtulacak ülkeler araştırması

2015 yılında Notre Dame Üniversitesi, dünyanın yaşadığı iklim değişikliğinden kurtulma ve yeni coğrafi koşullara uyum sağlama ihtimali en yüksek ve en az olan ülkeleri bir araştırma ile belirlemişti. Notre Dame Küresel Uyum İnisiyatifi (ND-GAIN) olarak bilinen çalışmanın güncellenen sonuçları yayınlandı. Çalışmada ülkelerin değişen şartlara ne ölçüde maruz kalacakları ve değişime hazır olma dereceleri, altyapı sistemleri, gıda stokları, teknolojik gelişmişlikleri, doğal afetlere ve siyasi çalkantılara açıklıkları ile yetkililerin küresel ısınmayı ne kadar dikkate aldığı gibi faktörler üzerinden incelendi. İklim değişikliğinden kurtulma şansı en yüksek ülkeler sırasıyla Danimarka, Yeni Zelanda, Norveç, Singapur, İngiltere olurken en düşük olan ülkeler yine sırasıyla Orta Afrika Cumhuriyeti, Çad, Eritre, Burundi ve Sudan olarak belirlendi. ABD’nin 11, Avustralya’nın 13, Kanada’nın 14, Yunanistan’ın 35, Çin’in 48, Hindistan’ın 119. srada yer aldığı listede Türkiye 100 üzerinden 59.8 puanla 55. oldu. Araştırmada Türkiye için afetlere maruz kalma sıralamasında 41, bunlara hazırlık sıralamasında 64. olduğu, önceki yıllara göre Türkiye’nin başarısının arttığı ama yine de değişen koşullara uyum sağlamada eksikleri olduğu belirtildi. Türkiye’nin geliştirmesi veya düzeltmesi gereken alanlar doğal afetlere hazırlık, içme suyuna erişim, yeterli tıbbi personel sayısı, sağlık tesislerinin yeterliliği, yer altı su kaynaklarının korunması, tarım kapasitesi, toplumsal güvenlik ve hukuk düzeni oldu. Buna karşılık altyapı hizmetleri, inovasyon, gıda ithalatına bağımlılığın azaltılması, baraj kapasitesi, enerji ithalatına bağımlılığın azaltılması alanlarında Türkiye önceki yıllara göre başarısını arttırdı.

iklim değişikliği

Listede başarılı olan ülkelerin aslında iklim değişikliğinin büyük kısmına sebep olması ise en önemli sorun olarak gösteriliyor. Gelişmiş ülkelerin çevre kontrolüne daha fazla önem vermesi ve doğaya verilen zararın etkilerini en çok Afrika, güney Amerika ve Orta Doğu’daki ülkeler yaşayacak. Bu nedenle Paris İklim Anlaşması gibi uluslararası anlaşmalar ve bunlara uyulması gittikçe daha da önem kazanıyor. 

Ev döşeyeceklere IKEA’dan yeni mobil uygulama

Kendin Yap sistemi ile dünya çapında en büyük mobilya zincirlerinden biri olan IKEA, ev yerleştirecek ya da dekorasyonunu değiştireceklere güzel bir mobil uygulama ile destek olmaya hazırlanıyor. 

ikea-1

Arttırılmış gerçeklik (augmented reality) teknolojisinden faydalanan uygulama ile evinizin dekore etmek istediğiniz kısmına istediğiniz mobilyayı yerleştirebiliyorsunuz. Mobil dekorasyon oyunlarından farklı olarak PokemonGo oyunu gibi arttırılmış gerçeklik teknolojisi sayesinde telefonunuzun kamerasını dekore edeceğiniz köşeye çevirdiğinizde seçeceğiniz mobilya ekranınızda beliriyor. 

ikea-2

Siz de böylece satın almadan önce evinizde gerçekte nasıl duracağını görebiliyorsunuz. Uygulamanın ekim ayında piyasaya sürülmesi planlanıyor. 

ikea-3

Ayrıca ilk etapta uygulamanın sadece iPhone kullanıcılarına özel olacağını ve tabii ki sadece IKEA mobilyalarını kapsayacağını da belirtmekte fayda var.

Dikkat! Şifrenizi değiştirin, milyonlarca Instagram hesabı hacklendi

Mayıs ve haziran aylarında 150 ülkeden 230 binden fazla bilgisayarı ve dünyanın en büyük şirketlerinden bazılarını etkileyen fidye virüsü (ransomware) saldırısının yankıları sürerken şimdi de bilgisayar korsanları milyonlarca Instagram kullanıcısının hesaplarını hackledi. Saldırıdan Selena Gomez, Emma Watson, Leonardo di Caprio, Taylor Swift gibi ünlüler de etkilendi. The Verge'ün aktardığına göre korsanlar, hackledikleri hesaplara ait özel bilgileri de satışa çıkardı. Instagram'dan yapılan açıklamaya göre aylık 700 milyon aktif kullanıcının arasından 7-8 milyon hesap hacklendi.

selena-gomez

Instagram'ın kurucu ortaklarından Mike Krieger yaptığı açıklamada Instagram'da, bazı kişilerin e-posta adresleri ve telefon numaralarına halka açık olmamasına rağmen, erişim için kullanılabilecek bir bug (hata) keşfettiklerini, hatanın düzeltildiğini ve güvenlik birimleriyle konu üzerinde çalıştıklarını belirtti. Saldırıdan etkilenen 7-8 milyon kullanıcı olmasına rağmen “az sayıda” kullanıcının etkilendiğini söyleyen Krieger yine de kullanıcılara şifrelerini değiştirmelerini tavsiye etti. Krieger, hiçbir şifre veya başka bir Instagram aktivitesinin ifşa edilmediğini de ekledi.

Bununla birlikte 126 milyon takipçi ile Instagram’da en fazla takip edilen ünlülerden şarkıcı Selena Gomez'in eski sevgilisi Justin Bieber'ın 3 adet çıplak fotoğrafının şarkıcının rızası dışında Instagram hesabından paylaşıldığı kaydedildi.