​ ​"AK PARTİ HATA YAPTI.."

Avni ÖZGÜREL 06 Eki 2017

Avni ÖZGÜREL
İç siyaset gündeminin önemli maddelerinden biri 2019'da siyasetin ilk sınavı yerel seçimler.

İç siyaset gündeminin önemli maddelerinden biri 2019’da siyasetin ilk sınavı yerel seçimler. AK Parti’nin o sandıkta göstereceği performans aynı yıl yapılacak cumhurbaşkanlığı ve milletvekili genel seçimleri için çizgileri ortaya çıkaracak. AK Parti açısından meseleyi kritik noktada değerlendirmeyi gerektiren tablo malum: Referandum sonuçları.. 

Dolayısıyla güçlendirilmiş bir kadroyla bu yarışı göğüslemek isteyen cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan’ın ne yapmak istediğini anlamak o kadar zor değil. Ancak Erdoğan’ın bu konuda beklentisini genel ifadelerle bir kaç kez ifade etmiş olmasına karşılık kimsenin onun sözlerini üzerine almaya yanaşmadığı da meydanda. Sanki ‘Anlayana sivrisinek saz, anlamayana davul zurna az’ deyişini hatırlatırcasına Erdoğan kamuoyu önünde muhataplarının rencide olmalarına yol açacak bir dil ve yöntem kullanmaya zorlanıyor.       

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’a AK Parti’yi 2019’a taşıyacak yeni kadroyu oluşturmakta zorlanıyor. Zira Erdoğan’ın ‘Metal yorgunluğu’ ifadesinden başlayarak isteğini dile getirdiği ifadeleri kimse üzerine almak istemedi. Sonuçta Cumhurbaşkanına seçme  şansı vermeyi akıl edemeyen AK Parti yönetimi süreci zora soktu. Oysa MKYK kararıyla, tüm belediye başkanları istifaya davet edilip hem kimsenin kendisinin hedef alındığı hissine kapılmasına sebep olmayacak hem de Erdoğan’a elini güçlendirme şansı verecek imkan sağlansaydı işler bu noktaya gelmezdi. Ancak  görülen o ki; 15 yıllık iktidar döneminde ‘kurumsal kimlik’ adı altında oluşan parti bürokrasisi ve kişisel dostluklara dayanan ilişkiler ağı buna imkan vermedi. 

Sonuçta süreç iyi yönetilemediği için şimdi istifa telkininde bulunulan belediye başkanları ‘Neden başkası değil de ben..’ sorgulaması yapıp kendilerinin parti tarafından istenmediği ve başarısız bulunduğu düşüncesiyle ‘çekilmesi’ yönünde farklı kanallardan ulaşan istifa mesajlarını çoğu kez duymamazlıktan geliyor ya da tepki gösterip geri çeviriyor. Çözüm için sorunun pazarlık platformuna taşınacağına ilişkin söylemlerin altında yatan sebep de bu. Yani istifaların önündeki tek engel koltuk hırsı değil.