​2 TEMMUZ 1993 SİVAS UNUTMADIMAKLIMDA

Fehmi KETENCİ 03 Tem 2023

Fehmi KETENCİ
Tüm Yazıları
Bugün yazı yazmak için bilgisayarımın başına oturduğumda yazı yazabilmem için pek uygun bir günde hissetmedim kendimi.

      Bir süredir kalçamda oluşan kireçlenme rahatsızlığı nedeniyle biraz dinlenebilmek için Bodrum’a on günlük bir kısa tatile çıkmıştım. O nedenle gazetedeki bu köşe yazılarımın periyotlarını biraz aksatmıştım.. Rahatsızlığım tam olarak geçmemişti ama Bodrum tatilinden geri dönmüş ve biraz aksattığım yazı periyoduma uyum çabasındaydım.

      Bugün yazı yazmak için bilgisayarımın başına oturduğumda yazı yazabilmem için pek uygun bir günde hissetmedim kendimi. 

      Neden mi? Yazımı yazdığım bu gün 2 Temmuz, hayatımda (yazıyı bugün yazdım ama 3 Temmuz, pazartesi yayınlandı) çok üzüntü yaşadığım birçok müzisyen arkadaşımın dostumun diri diri yandığı, daha doğrusu Sivas’taki Pir Sultan Abdal şenlikleri sırasında yakılan Madımak Oteli katliamının tam otuzuncu yıl dönümüydü. Çok üzüldüğüm, günlerce, haftalarca ve aylarca etkisinden kurtulmadığım can dostlarımızın diri diri yakıldığı o katliamın hala asıl faillerinin tam olarak yakalanıp cezaların çekmedikleri, gönüllerde çökmüş acılarının hala unutulmadığı ve unutulamayacağı 1993 Sivas Madımak Oteli katliamının otuzuncu yıldönümüydü. Acısı hala gönüllerde duran ve asla unutulmayacak o gün anısına birkaç şey de ben yazmak istedim. 

      Hala aklıma geldikçe o günü yoğun kederle dün gibi hatırlıyorum. Çok özel dostum neredeyse her hafta Beşiktaş Çırağan Caddesi üzerindeki Ozan Cafe’de bir araya geldiğimiz Muhlis Aharsu ve Halk Müziğimiz’in gözde müzisyenleriyle katıldığımız Halk Müziği muhabbetlerimiz aklıma geldikçe üzerime bir acı ve hüzün kaplar, o gün haberi aldığımda anımsadıklarımı tekrar tekrar yaşarım. O gün sadece, müzik dünyamızda değil ülkemizde yaşanan ve asla unutulmayacak en kara, kapkara günlerden biriydi. Madımak Oteli katliamında, yangından kurtulmalarına izin vermeyip havasızlığa ve alevlere, teslim edilen çoğu Alevi kökenli canlarımızın yaşadıklarını, buna neden olan o vicdansızları asla unutmayacağız. 2 Temmuz 1993 Sivas Madımak’ta yaşananları, alevlere teslim edilen kurtulmalarına bile izin verilmeyip, alevler arasında diri diri yakılan 33 canımızı asla unutmayacağız.

      Olaylara neden olanları, hesap vermekten kurtulduk sanıp ortadan kaybolup kurtulduklarını sananları ve bu konuda ihmali olanları da asla unutmayacağız. 2 Temmuz 1993 tarihimizde asla silinmeyecek olan bir kara lekedir ve bu lekeyi taşıyanlar bu lekeden asla kurtulamayacaklardır. 

      2 Temmuz 1993 cuma günü öğlen namazı çıkışı sırasında başlatılan bu katliam benzeri olay, görünen o ki faili meçhul bölümüyle unutulmaya bırakılmış gibi görünüyor olsa da yaşananlar asla unutulmamıştır ve asla da unutulmayacaktır. Yazıyı yazarken, bir taraftan da, televizyon ekranlarına yansıyan Sivas’ta Madımak olayının yaşandığı yerde toplanan ve Madımak Oteli şehitlerinin anısına yapılan anma etkinliklerinden ekranlara yansıyanları izliyordum. Oldukça kalabak birçok vatandaşımızın orada olduğunu ve olay alanında bulabildikleri yerlere çiçekler bıraktıklarını izledim. Kaybettiğim hala anıları gözlerimin önünde olan can dostlarım için bir kez daha gözlerim yaşardı dersem abartmamış olurum. Alevi değilim, aslında öyle bir ayırımdan yana hiç olmadım. O kadar çok Alevi dostum var ki sayısını unuttum bile. Çok can arkadaşlarım onlar. Geleneksel kutlamalarımızda hep birlikte olduk ve geleneklerimize hep saygı duyduk. Hayatım boyunca hiçbir etnik ayırımdan yana olmadım. Albayrak altında bu vatan toprağını paylaştığım herkes benim için önemsenecek sevgi paylaşımında bulunacak vatandaşlarımdır her zaman. Hiçbir zaman etnik ayırımların etkisinde kalacak biri olmadım hiçbir zaman.

       2 Temmuz 1993 Madımak Oteli kahpe yangınında kaybettiklerimizin anısına onları bir kez daha rahmet, saygı ve özlemle anıyoruz. Madımak’ı unutmadık ve asla unutmayacağız. 

      Muhibe Akarsu (35 yaşında, misafir) - Muhlis Akarsu (45 yaşında, sanatçı) - Gülender Akça (25 yaşında, sanatçı) - Metin Altıok (52 yaşında, şair, yazar) - Ahmet Alan (22 yaşında, sanatçı) - Mehmet Atay (25 yaşında, gazeteci) - Sehergül Ateş (30 yaşında, sanatçı) - Behçet Aysan (44 yaşında, şair) - Erdal Ayrancı (35 yaşında, yönetmen) - Asım Bezirci (66 yaşında araştırmacı, yazar) - Belkıs Çakır (18 yaşında, sanatçı) - Serpil Canik (19 yaşında, sanatçı) - Muammer Çiçek (26 yaşında, aktör) - Nesimi Çimen (67 yaşında, şair, sanatçı,) - Carina Cuanna (23 yaşında, Hollandalı, araştırma görevlisi) - Serkan Doğan (19 yaşında, sanatçı) - Hasret Gültekin (23 yaşında şair, sanatçı) - Murat Gündüz  - (22 yaşında, sanatçı) - Gülsüm Karababa (22 yaşında, sanatçı) - Uğur Kaynar (37 yaşında, şair) - Asaf Koçak (35 yaşında, karikatürist) - Koray Kaya (12 yaşında, çocuk) - Menekşe Kaya (17 yaşında, sanatçı) - Handan Metin (20 yaşında, sanatçı) - Sait Metin (23 yaşında, sanatçı) - Huriye Özkan (22 yaşında, sanatçı) - Yeşim Özkan (20 yaşında, sanatçı) - Ahmet Öztürk (21 yaşında, otel görevlisi) - Ahmet Özyurt (21 yaşında, sanatçı) - Nurcan Şahin (18 yaşında, sanatçı) - Özlem Şahin (17 yaşında, sanatçı) - Asuman Sivri (16 yaşında, sanatçı) - Yasemin Sivri (19 yaşında, sanatçı) - Edibe Sulari (40 yaşında, sanatçı) - İnci Türk (22 yaşında, sanatçı) - Kenan Yılmaz (21 yaşında, otel görevlisi)