Dünyadaki yaşamın sürdürülebilirliği konusunda bilinç yükseliyor. Öncelik, daha kapsayıcı, daha paylaşımcı bir dünya oluşması gerekliliğinin altını çiziyor. Toplumlar arası dayanışmaya başlamış durumda, güzelce yürüyor.

Modern batı dünyasının, Valencia sel felaketi ile yüzleştiği gerçekçilik, Sürdürülebilir Kalkınma Amaçları (SKA) çabalarını güçlü kılıyor. Avrupa’nın göbeğinde yüzlerce insanı kaybetmek, 32 milyar dolarlık ekonomik zarar yaşamak, alarm çanlarını herkesin duymasını sağladı.

Oysa iklim krizi, sadece az gelişmiş ülkelerin, ‘bize uzak’ bölgelerinde yaşandığından (!) ‘hemen’ ya da ‘bugün’ mecburiyetleri ertelenebiliyordu.

Açıklaması da kolaydı; yeterli finans yok, insan kaynağı yok…

Finansman gerçek sorun ama insan çözebilir.

Sebep olduğu iklim krizi gibi, çözümün de peşinde insan var ve bu yüzden içinde bulunduğumuz çağa, insan çağı anlamına gelen ‘antroposen’ deniyor. Çünkü insan bozdu, insan onaracak.

UNDP’nin başı çektiği SKA, yarın için en büyük umut kaynağı. 17 kalkınma amacının her biri insana dokunuyor, dünyayı önemsiyor ve çocuklarımızın yarını için çalışıyor.

İçinde yer alın.

İçiniz rahatlasın.

Önce bilinci paylaşın.

Öğrenin.

Hiçbir şey yapamamak söz konusu değil!

17.Amaç, Amalar İçin Ortaklıklar başlığını taşıyor.

Elinizi taşın altına sokun.

Çünkü taşın yerini biz değiştirdik.

https://www.yeniufuklar.info/ adresinden ücretsiz aylık Yeni Ufuklar dergisini okumakla başlayın.

Haberdar olun.

Yeni yıla umut taşıyın.

Çocuklarımız için…

Çocuklarımızın geleceği için…

NET SIFIR HEDEFİ VE ENERJİ

Net Sıfır hedeflerine sadece enerji dönüşümü ile ulaşılamaz çünkü fosil yakıtlar toplam emisyonların sadece yüzde 70'inden sorumludur. Süreci daha da hızlandırmak ve Net Sıfır dünyaya geçişin kalan yüzde 30'unu yerine getirmek için 17 Sürdürülebilir Kalkınma Hedefine ulaşmamız gerekiyor.

Enerji geçişi, düşük karbonlu bir ekonomiye geçiş ve daha yeşil enerjiye sahip olmak çok önemlidir ve bu nedenle enerji verimliliği çok önemlidir. Ancak, şimdi "Yeterlilik" i tartışmaya başlama zamanıdır. Sadece bizim için gerçekten yeterli olanı mı kullanıyoruz? Çocuklarımızın veya torunlarımızın tabaklarından daha fazla uzaklaşıyor muyuz? Eminim önümüzdeki 10 yıl içinde bu noktayı tartışmaya başlayacağız. Ama neden şimdi tartışmaya ve gelecek nesillerin yaşamı için önlemler almaya başlamıyoruz?

Girişteki sözler (TKYB) Türkiye Yatırım ve Kalkınma Bankası Genel Md. Yardımcısı Seçil Yıldız’a ait.

Enerji tüketiminin yüzde 60’ı boşa harcanan enerji olarak tespit edilmiş. Bu nedenle, en büyük enerji kaynağı, enerji verimliliği olarak savunuluyor. Öte yandan, karbonsuzlaşma hedefi, yenilenebilir enerji üretimini de destekliyor.

Bu alanın yükselen yıldızı yeşil hidrojen, 2025 itibari ile çok çetin bir sürece giriyor.

AB v ABD, Çin ile ekonomik mücadelede, bu cephede de karşı karşıya.

Güneş panelleri üretiminde yüzde 97’lik Pazar payı ile dünya tekeline dönüşen Çin, hidrojen eko sisteminde de çok hızlı büyüyor. Elektrolizör sektörünün yüzde 47 Pazar payını şimdiden ele geçirdi.

Türkiye’nin, bu süreçte AB ilişkileri, dünya ekonomisinde de etkili olacaktır.

Yeşil hidrojen üretiminin kaynağı yenilenebilir elektriktir ve Türkiye bu konuda çok avantajlı doğya sahip.RS ve GES’lerden sağlanan elektriği, 10 yıl içinde dörde katlama hedefini açıkladık. Hidrojen bu dünyanın doğal parçasıdır. Gerek yeşil hidrojen gerekse türevleri hem cari açık hem de enerji arz güvenliğinde destek olacaktır.

Yeşil Hidrojen Üreticileri Derneği H2DER, yılın son Yönetim Kurulu toplantısında 2025 beklentilerini, bu yönde dile getirdi. Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı gibi Sanayi ve Teknoloji Bakanlığının da desteğini gerektiren önemli beklentiler var:

  • Hidrojene özel bir otorite oluşturulmalı
  • Regülasyon, standardizasyon ve sertifikasyon hızla tamamlanmalı.
  • Özel Yeşil Hidrojen Üretim Endüstri Bölgeleri ilan edilmeli
  • Off Grid (Şebeke dışı) elektrik (GES ve RES) üretimi yeşil hidrojen üretimine yönlendirilebilmeli.

Yenilenebilir enerji üretimimiz artarken, hidrojen kullanım alanlar da gelişecektir. Hava taşımacılığında Sürdürülebilir Havacılık Yakıtları kullanım zorunluluğu, 1 Ocak’ta yürürlüğe giriyor. 2025 ve 2026 yılları için yüzde 1, 2027 için yüzde 2, 2028 için yüzde 3, 2029 için yüzde 4 ve 2030 için yüzde 5 oranlarında jet yakıtına SAF karışımı (SAF: Sürdürülebilir Havacılık Yakıtı) kullanmak zorundadır.

Hidrojen, net sıfır için sağlayacağı fayda kadar istihdam da yaratacak. Enerji sektörü bugün dünya çapında 67 milyon kişiye istihdam sağlıyor (Küresel istihdamın yüzde 2’sinden fazlası). Fosil yakıt odaklı işler azalırken, temiz enerji sektörlerinde milyonlarca yeni iş imkanı yaratılıyor.

Yeşil hidrojen, temiz enerji dünyasının güçlü ürünü; dikkatle, özenle, hızla geliştirmeliyiz. Çünkü yeşil hidrojen gelecektir!

H2Der Yönetim Kurulu

“TERBİYESİZ”

Bu kırıcı söz, iki teknik direktör arasında gidip geliyor.

Trabzonspor-Bodrumspor maçı sonrası yapılan açıklamalar böyle.

Açıklama yaparken de kırıcıydılar. Volkan Demirel, Şenol Güneş’in uzattığı eli sıkmadı. 2 yıl önce, Hatayspor’un başındaydı. Şenol Güneş Beşiktaş’taydı ve depremin ardından hiç beklenmedik, yakışıksız çıkışıyla, o zaman da tepki almıştı.

Volkan Hoca unutamamış, iletişim kurmuyor.

Şenol hoca, “evsahibiyim, it de gelse karşılarım” gibi daha da yakışıksız sözlerle açıklama yapıyor, “çok terbyesizsin” diyor. Volkan hoca, sözleri iade ediyor… Şenol hoca hatalı ve geri adım atmıyor. Kırdığı vicdanlar açık yara olarak devam ediyor…

Tmok

İYİLERİN İYİSİ

Türkiye Milli Olimpiyat Komitesi (TMOK) Fair Play Komisyonu, 2023 Türkiye Fair Play Ödülleri sahipleriyle buluştu. Her yıl olduğu gibi, iyilerin arasından en iyiyi ödüllendirmek gibi zor bir görev gerçekleştirildi. Bu organizasyon, Fair Play ruhunun yaygınlaştırılması ve etik değerlerin toplumda benimsenmesi amacıyla düzenleniyor; kariyer, davranış, tanıtım ve toplumsal dallarda veriliyor.

TMOK Başkanı Prof. Dr. Uğur Erdener, Fair Play’i, iyi olmak, doğru olmak, özünde güzel insan olmak olarak tanımlıyor.

 TMOK’un Fair Play hareketini başlatan ve yaklaşık 40 yıldır yürüten Erdoğan Arıpınar da,

Fair Play’i “kişinin vicdanının sesini duyması” olarak tanımlıyor.

O sesi duyan, ödüllük davranışlara imza atıyor.

Ne yazık ki, herkesi her birini ödüllendirmek mümkün değil. 
Ama Klmanjaro’ya tırmanıp kız çocuklara eğitim bursu toplayan da kazanıyor, annesine karaciğer naklinde donör olarak futbol kariyerini bırakan da. Seçim yapan jüride çalışmak büyük gurur, aynı zamanda büyük sorumluluk. En büyük ödül ise, Fair Play ödüllerini kazananlar ile birlikte yaşamak.

Yaşasın Fair Play…