Konkordato ilan şirketlerin sayısı neden artışta? Peki kapanan şirket sayısı ne durumda?

2024 yılını kapatmaya yaklaştığımız şu günlerde gerek konkordato ilan eden şirket sayısında artış görülüyor.

Bu artış Kasım 2024’te zirve yaptı ve 11 ayda konkordato ilan eden eden şirket sayısı 1504'e ulaştı.

Bu da bize, 2019 yılındaki toplam 1387 konkordato başvurusunun gerçekleştiği yılın önüne geçerek 2024 yılı için en fazla konkordato ilan edilen yıl olma özelliği kazandırdı.

Konkordato talebinde bulunan şirketleri ve ekonominin gidişatını yakından takip ediyor ve sıklıkla yazılarımda yer veriyorum.

Yılı kapattığımız şu günlerde 2024 itibariyle konkordatonun son durumunu ve güncel gelişmelere bir göz atalım.

2024 yılında zirve yaptı

Ekonomideki sıkı para politikası, finansman bulmadaki güçlükler ve nakit sıkışıklığı ve piyasalardaki daralmanın etkisiyle mali darboğaza düşüp konkordato talep eden şirket sayısı 2024 yılında şimdiye kadar ki en yüksek en yüksek sayıya ulaştı.

2019 yılında pandeminin etkisiyle o yıl konkordato talep eden şirket sayısı 1387 iken 2024 yılı Kasım ayı itibariyle 1504 şirket konkordato talebinde bulundu.

Borsa İstanbul'da işlem gören halka açık bir şirketin konkordato ilan etmesi, borsada işlem gören bir şirkette ilk kez olmasıyla özellik arz ediyor.

Halka açık bir şirketin de konkordato ilan etmesi özellikli bir durum, bu durum yurt içi piyasaları ve şirketleri de dikkatle takip etmemiz gerektiğini bir kez daha gösterdi.

1504 şirket Kasım 2024 itibariyle konkordato talep etti

Kasım 2024 itibariyle, 1.504 şirket konkordato talebinde bulundu.

En fazla konkordato talebi ise İstanbul'dan geldi.

Konkordato Takip sitesinin verilerine göre, 2023 yılında 519 şirket için Geçici Mühlet Kararı verilirken 2024 yılı Kasım ayında 152 şirket için Geçici Mühlet Kararı verildi.

Açıklanan resmi rakamları incelediğimizde; 2024 yılı Kasım sonu itibariyle 11 aylık toplamda;

1.504 şirketin konkordato talep ettiği;

612 şirketin ise "konkordato" talebine ilişkin herhangi bir ödeme güçlüğü ve finansal bir gereksinimi yokken sırf borçtan kurtulmak için konkordato talebinde bulunduğunu belirtelim.

Mahkemelerin Kasım 2024 itibariyle iflas kararı verdiği dosya sayısı ise 108 oldu.

2023 yılında toplam iflas kararı verilen şirket sayısı 65 idi.

2023 yılında reel sektörün sıkışması, nakit akışının bozulması ve yürürlüğe giren Finansal Yeniden Yapılandırma düzenlemesine rağmen ile 519 şirket konkordato ilan etmişti.

2024 yılını kapattığımız Aralık ayının son günlerinde şirketlerin konkordato sürecine girmeleri ve talepte bulunmaları hem ekonominin daralması hem de finansal sıkışıklık nedeniyle 2019 yılındaki en yüksek sayıyı geçerek 2024 yılında 1504 şirket ile zirve yapmış oldu.

Hangi sektörler en çok konkordato talebinde bulundu?

Sınırsız bir ömürle kurulan ancak ticari durumları bozulan bu şirketler filmin sonunda konkordato talebinde bulunuyor.

Son üç yılda birçok sektörde bulunan hem KOBİ hem şirket peş peşe konkordato talebinde bulundu. AVM, tekstil, inşaat ve turizm sektörleri konkordato taleplerinde başı çekiyor.

Geçmiş yılları incelediğimizde "konkordato" taleplerinin çoğunlukla Küçük Orta Büyüklükteki İşletme (KOBİ) ölçekli işletmelerden geldiğini görüyoruz.

Ancak, son 2 yıldır "konkordato" taleplerinin büyük şirketler ve AVM’lerden geldiğini belirtmiştik.

Üretim, imalat, tekstil, inşaat ve turizm sektörleri konkordato taleplerinde yoğunluk gösteriyor.

Ekonomideki sıkılaşma ve piyasaların daralması nedeniyle finansman ve üretim faaliyetlerindeki bozulmadan en fazla etkilen sektörlerin başında yine Tekstil sektörü geldi.

Tekstil sektörü 2024 yılı boyunca en fazla konkordato başvurusunun da yapıldığı sektör oldu.

Konkordato talebinde bulunan diğer sektörlere baktığımızda ilk sırada bulunan tekstilin ardından, inşaat sektörünün de ikinci sırada olduğunu belirtelim.

Sektör bazında konkordato talep eden şirketleri incelediğimizde;

-Metal ürün imalatı,

-Mobilya,

-Gıda

sektörleri de konkordato talep eden şirket sektörleri arasında ilk sıralarda yer aldı.

Borsa İstanbul'da işlem gören halka açık şirket de "Konkordato" istedi

2024 yılı kapanırken konkordato talep eden şirketler borsada da etkisini gösterdi.

Borsa İstanbul'da da işlem gören şirket üç ay süre ile konkordato ilan etti ve Sermaye Piyasası Kurulunca hisseleri işleme kapatıldı.

Şirketin, Kamuyu Aydınlatma Platformu'na (KAP) yaptığı açıklamaya göre alacaklılar tarafından başlatılacak haciz işlemleri sebebiyle, üretim faaliyetlerinin aksamaması için 19 Ağustos 2024'te piyasalar kapandıktan sonra konkordato başvurusunda bulunduğunu ve mahkemenin 3 ay süreli konkordato kararı verdiğini bildirmişti.

Şirket ayrıca sermaye artırım sürecinin devam ettiğini ve Sermaye Piyasası Kurulu'na (SPK) başvuruda bulunacağını belirtmişti.

Borçlu şirkete "Konkordato" ne fayda sağlıyor?

Konkordatoyu, şirketlerin borçlarının yeniden yapılandırılması için başvurdukları hukuki bir yöntem olarak da tanımlamamız mümkün.

2024 yılında popülerliği artarak devam eden konkordato taleplerinin arka planında ise; bankalara olan kredi borçlarını ödemekte zorlanan şirketler yer alıyor.

Baştan söyleyelim, borçlu olan bir şirket için konkordato ciddi faydalar sağlıyor.

- Öncelikle; borçlu şirkette vadesi geldiği halde ödenemeyen veya vadesinde ödenmeme tehlikesi altında bulunan borçlar için, vade verilmek veya indirim yapılmak suretiyle borçların ödenebilmesi veya borçlu şirketin muhtemel bir iflâstan kurtulmak için zaman kazanmasına fırsat veriyor.

Bu sayede borçlular, alacaklıları ile anlaşmak ve bu anlaşmanın mahkeme tarafından onaylanması suretiyle borçlarını belli bir vade ve/veya tutar üzerinden ödeyebilme imkânı bulabilmektedir.

- Eğer konkordato talebi onaylanırsa, onay ile birlikte borçlu aleyhine 6183 sayılı Amme Alacaklarının Tahsil Usulü Hakkında Kanun’a göre yapılan takipler de dahil olmak üzere hiçbir takip yapılamıyor ve önceden başlamış takipler duruyor.

- Buna ilave olarak, ihtiyati tedbir ve ihtiyati haciz kararları uygulanmıyor, bir takip muamelesi ile kesilebilen zamanaşımı ve hak düşüren süreler işlemiyor.

Makul Güvence Raporu çok önemli

Makul Güvence Raporu, konkordato ilanı için borçlunun mahkemeye sunması zorunlu olan rapordur. 

Kamu Gözetimi Muhasebe ve Denetim Standartları Kurumunun kararında, Konkordato Ön Projesine İlişkin Bağımsız Makul Güvence Raporu örneği yer alıyor.

Anılan örnekte bağımsız denetçi tarafından yapılacak değerlendirmeler ve ulaşılacak sonuçlara göre yer verilmesi ve görüş bildirilmesi gereken hususlar yer almaktadır.

Borçlunun konkordato talebine eklenecek son bilanço, gelir tablosu, nakit akım tablosu, ara bilançolar ile diğer tarihi finansal bilgilerin bağımsız denetimi Bağımsız Denetim Standardına uygun olarak yürütüleceğini ve olumlu görüş veya sınırlı olumlu görüş verildiğini belirtelim.