YANİ AB BİZE BÜYÜK BİR LÜTUF MU? YAPIYOR

İlnur ÇEVİK 05 May 2016

İlnur ÇEVİK
Tüm Yazıları
Avrupa Birliği Türkiye'nin Brüksel'den en önemli beklentileri arasında yer alan vize muafiyeti konusunda olumlu haber geldi.

Avrupa Birliği Türkiye’nin Brüksel’den en önemli beklentileri arasında yer alan vize muafiyeti konusunda  olumlu haber geldi. Avrupa Birliği bu süreçte Türkiye'den 5 kriteri tamamlamasını beklediğini açıkladı. AB Komisyonu Başkan Yardımcısı Frans Timmermans, “Türkiye özellikle son haftalarda vize serbestisine yönelik koşulları yerine getirme konusunda etkileyici bir ilerleme kaydetti. Daha atılması gereken bazı adımlar var. Türkiye’nin 5 kriteri tamamlamasını bekliyoruz” dedi.  Bu ne demek? Yani Türk vatandaşlarına vizesiz İngiltere ve İrlanda hariç Avrupa’ya girişleri  için yeşil ışık yandı. Avrupa Birliği Komisyonu, Schengen ülkelerine yapılacak seyahatlerde Türk vatandaşları için vizelerin kaldırılması yönünde tavsiye kararı aldı. 72 kriterle ilgili ek süre talep edilmezken, tamamlanmamış 5 kriterin kaldığı açıkladı.

Hükümet yetkilileri ise gerekli çalışmaların yapılıp Haziran sonuna kadar eksikliklerin giderileceğini açıkladı. Yani o beş kriteri çözecekler… Peki bu kriterler ne? Biometrik pasaportların kullanıma girmesi.  1 Haziran'da geri kabul anlaşmasının hayata geçmesi.  Basın özgürlüğünün güçlendirilmesi.  Rüşvetle mücadele. Bilgi güvenliği. Hepsi güzel de basın özgürlüğünü güçlendirmek ne demek? Rüşvetle mücadele ne demek? Bunlar zaten Yeni Türkiye’nin olmazsa olmazları… Ama bunların Türklerin Avrupa’ya vizesiz girişi ile ne alakası var? Avrupa’ya vizesiz gitmek güzel bir şey ama bu acaba AB’nin Türkiye’ye sağladığı kocaman bir lütuf mu? Tabii ki hayır… Türk vatandaşlarının bu hakkı daha Türkiye aday ülke olmaya hak kazandığı zaman kazanmaları gerekirdi. Ama her zamanki gibi AB çifte standartları devreye girdi ve vize muafiyeti Türklere tanınmadı. Avrupa mahkemeleri bu konuda Türkler lehine karar verdi ama yine bir şey olmadı. Şimdi ise AB yetkilileri vizeyi kaldırıyorlar diye büyük bir lütuf yapmış pozlarına giriyorlar. Bu doğru değil. Olaya mültecileri Avrupa dışında tutmak için bir nevi rüşvet havası veriliyor. Bu da doğru değil. AB Türkiye’yi de ABD ile yürürlüğe girecek ticaret anlaşmasının bir parçası yapsın o zaman “helal sana AB” diyelim…