YABANCILARLA YAŞAMAYA ALIŞMALIYIZ

Yıldıray GÖKKAYA
Tüm Yazıları
CLK Boğaziçi Elektrik geçtiğimiz günlerde farklı bir iletişim çalışmasına imza attı ve gayrimenkulün enerjisi raporunu açıkladı.

CLK Boğaziçi Elektrik geçtiğimiz günlerde farklı bir iletişim çalışmasına imza attı ve gayrimenkulün enerjisi raporunu açıkladı. 4,5 milyon abonesi olan şirket yeni aboneliklerden yola çıkarak İstanbul’un bina yerleşim trafiğini ortaya koydu. Şirket bundan sonra her yılın ilk çeyrek döneminde bu raporu açıklayarak gelenekselleştirecek gibi görünüyor. Bizler de bu raporlar üzerinden kentin yaşam haritasını ve gidişini daha iyi anlayabileceğiz.

İşte ilk rapordan dikkat edici sorular

Ailecek hareketlendik!

-Yeni taşınmalar konusunda yılın ilk 3 ayında geçen yıla göre % 27 artış yaşandı. 360 aile yeni konutlarına yerleşti.

Daha fazla yabancıyla haşır neşir olduk

-Her gün ortalama 35 yabancı yeni evi için elektrik başvurusu yapıyor.

-Yabancı ailelerin sayısı ise 18 bin 611 ‘e ulaştı. Yabancılarda aslan payı ise Suriyelilerin oldu. Suriyeli yerleşimci % 500 arttı.

-İstanbul’un Avrupa Yakası’ndaki Suriyeli yerleşimci sayısı 1 yılda yüzde 500 artışla 1.904’e ulaştı. Oturumcu ve işletmeci olarak bakıldığında ise

Avrupa Yakası’ndaki Suriyeli aile sayısı 5 bin 154 oldu. 

-Toplam yabancı abone sayısının yüzde 35’ini Ortadoğulular, yüzde 20’sini Avrupalılar oluşturuyor.

İşte en hareketli bˆlgeler

-Söz konusu dönemde en fazla hareket Beylikdüzü, Esenyurt, Başakşehir’de yaşandı. Tek başına bu veri bile gayrimenkul projelerinin nerede yoğunlaştığının kanıtı.

Daha önce başka verilerden yola çıkarak yabancıların Türkiye’den ne kadar gayrimenkul aldığını tartışabiliyorduk. Ancak o rakamlar, yapılan yatırımları veya ülkeye gayrimenkul satışı yoluyla giren dövizi göstermesi açısından anlamlıydı. Türkiye’den yatırım yapan her yabancı sonuçta bu ülkede yaşama kararı almıyordu. Ancak CLK’nin rakamları, şimdilik Suriye kökenli ağırlık yaşansa bile, yabancıların artık içimizde bizlerle birlikte yaşadığını gösteriyor. Özetle önümüzdeki dönemde onlarla yaşamaya alışmamız gerekiyor.