İNŞAATTA BAŞARI HİKAYELERİ

Yıldıray GÖKKAYA
Tüm Yazıları
17 Kasım'da başlayacak CNR Emlak Fuarı'nın sektöre hayırlı olmasını ve başarılı olmasını diliyor ve izliyoruz.

İnşaat sektörünün Türk ekonomisinin lokomotifi olduğunu her zaman söylüyoruz. Doğrudan ve dolaylı olarak etkilediği yüzlerce sektör nedeniyle inşaat sektörünün her başarı hikayesi aslında Türk ekonomisinin başarı hikayesini yansıtıyor.

Son aylarda Türk inşaatçılarından yurtiçi ve yurtdışından gelen çeşitli haberler işte bu yüzden sevindiriyor, moral veriyor. İşte onlardan bazıları;

'Afrika Kupası' stadyum ihalesi Türk firmanın

Kamerun'un spor kompleksini Türkler yapacak. İhalesini Yenigün İnşaat'ın kazandığı 232 milyon dolarlık proje, 2019 Afrika Kupası'na hizmet edecek. Eximbank da 191 milyon dolar sağlayacak. Projede çalışacak bin 250 işçiden bini Türk çalışan olacak. Bu stat Kamerun'un 2019 Afrika Uluslar Kupası'nda kullanılacak.

Yüksel İnşaat Katar'ın başkenti Doha'da El Bustan Yolu Kuzey Kesiminin yapım ihalesini kazandı. 789 milyon dolar bedelindeki projenin Yüksel-Ferrovial Ortak Girişim Grubu'na verildiği belirtildi.

Yine hatırlanacağı gibi, Ukrayna'nın Dnipro kentinin metro ihalesini Limak İnşaat kazandı. 224 milyon Euro bedelli metro inşaatı 4.5 kilometre olacak ve 3 istasyondan oluşacak. Finansmanı tamamen Avrupa İmar ve Kalkınma Bankası (EBRD) ve Avrupa Yatırım Bankası (EIB) tarafından sağlanacak olan metro hattı ihalesine 30'dan fazla uluslararası inşaat firması katılmıştı. Limak, 4.6 milyar dolarlık değeri ile Türk müteahhitlerinin yurtdışında tek kalemde ve tek başına aldıkları en büyük iş olan Kuveyt Uluslararası Havalimanı yeni terminal ihalesini de kazanarak kontratı imzalamıştı.

Polimeks İnşaat da, 2 milyar 253 milyon dolar değerinde olan Aşkabat Uluslararası Havaalanı projesinin Anahtar Teslimi ihalesini kazandı. Polimeks, bu ihale ile Türk Müteahhit şirketlerinin yurtdışında tek kalemde aldığı en büyük işe sahip oldu. Projenin inşası sırasında yaklaşık 20 bin kişiye istihdam sağlanması hedefleniyor. Ayrıca Dubai'nin Metro genişleme ihalesini de Gülermak İnşaat kazanmıştı.

Hafızamız bizi yanıltmıyorsa mart ayında Rönesans İnşaat, Rusya'nın en büyük havalimanı ihalesini kazanmıştı. Kriz sonrası ihalenin durumu ne oldu, açıkçası o bilgiye sahip değilim. Ama ihaleyi masada kazanmayı bilen Rönesans İnşaat, bize göre maçın galibidir.

Bunlar bizim hatırladıklarımız veya iletişimi doğru kullanarak başarısını medyada anlatabilmiş iyi örnekler. Eminiz ki Türk şirketlerinin uluslar arası alanda bunlardan çok daha fazla sayıda irili ufaklı başarısı vardır ve hepsi de burada anlatılmaya değer hikayelere sahiptir. Bilmediklerimizi öğrenmeye hazırız.

Bir başka hazır olduğumuz nokta ise fuarcılık başarı hikayelerine dair. İnşaatta iç ve dış pazarda bu kadar başarılı örnekler sergiliyor olmamıza rağmen neden emlak, gayrimenkul konulu fuarlarda uluslararası alanda başarılı sayılacak sonuçlar elde edemiyoruz, açıkçası net kavrayamıyoruz.

Bu kapsamda 17 Kasım'da başlayacak CNR Emlak Fuarı'nın sektöre hayırlı olmasını ve başarılı olmasını diliyor ve izliyoruz.